23.3 C
Athens
28 March - 2024

Ενέργεια: Η κρίση γίνεται «καταιγίδα» στην Ε.Ε. – Φόβος για μπλακ-άουτ σε τηλεπικοινωνίες

Must read

Τη «γραμμή» του Βερολίνου φαίνεται ότι υιοθετεί η Κομισιόν και αποφάσισε να μην προτείνει νομοθεσία για ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου, παρακάμπτοντας, επί της ουσίας, τις εκκλήσεις 15 χωρών, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα.

Κομισιόν: «Όχι» στην επιβολή πλαφόν – Επιμένει στο μέτρο μόνο για το φυσικό αέριο

Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι «οι τιμές θα παραμείνουν σημαντικός παράγοντας για την προσέλκυση φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου», ότι «η επιβολή πλαφόν έχει τον κίνδυνο να αυξήσει την κατανάλωση». Επιμένει στο πλαφόν μόνο για το ρώσικο αέριο και προτείνει διαπραγματεύσεις με Νορβηγία και Αζερμπαϊτζάν για μακροχρόνια συμβόλαια.

Απλοϊκή λύση χαρακτήρισε το μέτρο η Επίτροπος Ενέργειας

Στο ίδιο «μήκος κύματος» ήταν και η ενημέρωση από την Επίτροπο Ενέργειας που χαρακτήρισε απλοϊκή την λύση του πλαφόν.

Η Κάντρι Σίμσον δήλωσε: «Τα πλοία θα μπορούσαν στη μέση της διαδρομής να επιλέξουν να παραδώσουν αλλού τις προμήθειες. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι απλοϊκές λύσεις θα επιφέρουν σημαντικά προβλήματα».

Παρακάμπτει την πρόταση των «15» – Η θέση της Αθήνας

«Η πρόταση των 15, δεν θέτει απλά ένα αριθμητικό όριο για την τιμή του ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου, αλλά την συνδέει με τις τιμές αναφοράς στην Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία», ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας. Πρόσθεσε ότι «Δεν ζητάμε να μπει μια ρυθμισμένη τιμή με τέτοιο τρόπο ώστε να φύγουν οι ροές. Λέμε ότι δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να πληρώνει 20, 40 και 100% ακριβότερα το αέριο απ` ότι το πληρώνουν οι άλλοι ήπειροι».

Ενδεικτικό είναι ότι την ίδια στιγμή που στο ολλανδικό χρηματιστήριο η τιμή της μεγαβατώρας έφτανε τα 191 ευρώ, στο αντίστοιχο της Ιαπωνίας και της Κορέας ήταν 120 και στο αμερικανικό ήταν μόλις 20.

Χρηματιστηριακές τιμές φυσικού αερίου

  • ΕΥΡΩΠΗ (TTF): 190€/ MWh
  • ΙΑΠΩΝΙΑ – ΚΟΡΕΑ: 120€/ MWh
  • ΗΠΑ: 20,2€/ MWh

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει σε κοινές προμήθειες αερίου, όπως έκανε με τα εμβόλια.

Συμφωνία ΔΕΠΑ – TotalEnergies: Προμήθεια 10 φορτίων LNG τον χειμώνα

Στη συμφωνία πάντως που έκλεισε η ΔΕΠΑ εμπορίας με την γαλλική TotalEnergies για 10 φορτία LNG συνολικής ισχύος 10 τεραβατ, δεν χρησιμοποιήθηκε η ευρωπαική τιμή αναφοράς, αλλά σύμφωνα με πηγές του υπουργείου περιβάλλοντος, η τιμή ήταν αρκετά χαμηλότερη.

Γερμανία: Τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής «καταιγίδας»

Η Γερμανία μπορεί να λέει «όχι» στο πλαφόν της τιμής του αερίου, όμως υπό την απειλή της «ενεργειακής καταιγίδας», θα χρηματοδοτήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις με 200 δισ ευρώ.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Γιώργος Παππάς ο στόχος με το πακέτο – μαμούθ, είναι να μπει «φρένο» στις ανατιμήσεις φυσικού αερίου. Η λύση είναι δραστική: ένα έκτακτο ταμείο μέχρι 200 δισεκατομμύρια ευρώ για τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, ανακοίνωσαν ο καγκελάριος Σολτς εκτίοντας την περίοδο καραντίνας αφού βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και οι υπουργοί Οικονομίας Χάμπεκ και Οικονομικών Λίντνερ.

Επιβεβλημένο είναι το γερμανικό «φρένο» αερίου και από τα τέσσερα πλήγματα στους αγωγούς Νord Stream, που φέρνουν το οριστικό τέλος στο ρωσικό αέριο.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στο Βερολίνο, από το ταμείο θα στηρίζονται απ΄ευθείας οι επιχειρήσεις.

Αλλά τον ακριβή τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί πρόκειται να αποφασίσει «πολύ σύντομα» ειδική επιτροπή. Πιθανότατα, θα καλύπτεται, μέχρι ενός ορίου, το κόστος κατανάλωσης αερίου.

Τα 200 δισ. θα αντληθούν με δανεισμό – εκτός προϋπολογισμού – ως έκτακτη ανάγκη σταθεροποίησης της οικονομίας, όπως και στην πανδημία.

Ορίζοντας λειτουργείας του Ταμείου αυτού,ο Μάρτιος του 2024. Εσκεμμένα η Γερμανία επιλέγει το εργαλείο του έκτακτου ταμείου και όχι το δρόμο της Μεγάλης Βρετανίας με τις δραματικές παρενέργειες.

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με έναν δύσκολο χειμώνα – Τα σενάρια με τις σοβαρότερες επιπτώσεις

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα και έχουν προκαλέσει αίσθηση σήμερα οι πληροφορίες ότι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη και με μπλακ – άουτ στις τηλεπικοινωνίες, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Λήδα Παπαδοπούλου, αναφέρει αρχικά ότι τα σενάρια με τις σοβαρότερες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης είναι οι εξής:

  • Διακοπές στην κινητή τηλεφωνία
  • Λουκέτο σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις
  • Μείωση παραγωγής γενόσημων

Εκπρόσωποι της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών εκφράζουν ήδη την ανησυχία ότι σε περίπτωση εκτεταμένων διακοπών ρεύματος ή μείωσης του ημερήσιου χρόνου ηλεκτροδότησης, θα διακόπτονται οι υπηρεσίες της κινητής τηλεφωνίας. Κι αυτό γιατί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχουν αρκετά εφεδρικά συστήματα για να αντιμετωπίσουν μεγάλες διακοπές ρεύματος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ευρώπη έχει σχεδόν μισό εκατομμύριο πύργους τηλεπικοινωνιών και οι περισσότεροι διαθέτουν εφεδρικές μπαταρίες που μπορούν να διατηρήσουν τη λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας για περίπου 30 λεπτά.

Ο κίνδυνος να μείνουν οι Ευρωπαίοι χωρίς κινητά τηλέφωνα κάποιες ώρες της ημέρας είναι ορατός και οι πάροχοι ζητούν να συμπεριληφθούν στις κρίσιμες υποδομές που δε θα πλήττονται από τις διακοπές ρεύματος όπως για παράδειγμα τα νοσοκομεία.

Παράλληλα, η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων προειδοποιεί με επιστολή της στην Κομισιόν ότι χιλιάδες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με «λουκέτο», λόγω του υψηλού κόστους του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Ζητούν μεταξύ άλλων την αποσύνδεση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από τις τιμές του φυσικού αερίου.

Τέλος, οι φαρμακευτικές εταιρείες προειδοποιούν ότι ενδέχεται να μειώσουν ή να σταματήσουν την παραγωγή φτηνών γενόσημων φαρμάκων εξ’ αιτίας της αυξανόμενης τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και ζητούν αναθεώρηση του τρόπου κοστολόγησης των συγκεκριμένων φαρμάκων.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article