3.1 C
Athens
7 Φεβρουαρίου - 2023

Δύσκολες ώρες για την Ευρώπη: Η Ρωσία «παίζει» μέσω Gazprom και Nord Stream – Η ακρίβεια βγάζει στους δρόμους τους πολίτες

Must read

Παιχνίδια με την ενέργεια παίζει η Ρωσία την ώρα που η εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια αλλά και του κόστους διαβίωσης προκαλεί πονοκέφαλο στην Ευρώπη και φόβο στους πολίτες για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Χαρακτηριστικό το γεγονός πως η Gazprom κόβει το φυσικό αέριο στην Ιταλία, επικαλούμενη «αδυναμία μεταφοράς του μέσω της Αυστρίας», με την ιταλική Eni να ανακοινώνει πως η κατάσταση αυτή αναμένεται να παραμείνει η ίδια μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.

Η Gazprom διέκοψε πλήρως την αποστολή φυσικού αερίου στην Eni από την 1η Οκτωβρίου.

Πάντως, ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο η Ρωσία να «παίζει» και με τον… Nord Stream.

Κοινό μέτωπο Γερμανίας, Δανίας, Σουηδίας για να ερευνήσουν τις διαρροές

Και όλα αυτά ενώ η Γερμανία θα συστήσει κοινή ομάδα με τη Δανία και τη Σουηδία, προκειμένου να ερευνήσουν τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, είχε δηλώσει την Παρασκευή, ότι η χώρα του «στηρίζει την κοινή έρευνα» των δύο χωρών για τις υποθαλάσσιες εκρήξεις στις οποίες οφείλονται, όπως σημείωσε, οι διαρροές στους αγωγούς. Η Φέζερ δήλωσε στην εφημερίδα «Bild am Sonntag» ότι συμφώνησε με τους ομολόγους της, της Δανίας και της Σουηδίας, πως η έρευνα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί «από μια κοινή ομάδα στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ», με τη συμμετοχή μελών από τρίτες χώρες.

«Όλες οι ενδείξεις οδηγούν προς μια πράξη δολιοφθοράς κατά των αγωγών Nord Stream», υπογράμμισε η Γερμανίδα υπουργός. Οι δυνάμεις ασφαλείας παρακολουθούν «με αυξημένη επαγρύπνηση» τις ενεργειακές υποδομές της Γερμανίας, επισήμανε η Φέζερ, αν και πρόσθεσε ότι, «δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με απειλές που να έχουν στόχο γερμανικές υποδομές».

Η Φέζερ είχε δηλώσει, επίσης, στην εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» ότι η γερμανική αστυνομία πραγματοποιεί περιπολίες στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική «με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις» και σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες μετά τις εκρήξεις στους δύο αγωγούς. Έκθεση που παρέδωσαν στον ΟΗΕ η Σουηδία και η Δανία ανέφερε ότι «βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, οι εκρήξεις αυτές οφείλονται σε σκόπιμη ενέργεια», χωρίς, ωστόσο, να αναφέρονται σε συγκεκριμένη χώρα.

Πάντως, η διαρροή στον αγωγό Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία σταμάτησε, με την εταιρεία να διαμηνύει ότι είναι τεχνικά δυνατό να αποκατασταθούν οι ζημιές.

H ενεργειακή κρίση βγάζει τους Ευρωπαίους στους δρόμους

Την ίδια ώρα, σε όλη την Ευρώπη, οι υψηλές τιμές στην ενέργεια έχουν βγάλει αγανακτισμένους πολίτες στον δρόμο.

Στη Βρετανία, εκατοντάδες πολίτες, πολλοί υποστηρικτές του κινήματος «Δεν Πληρώνω», ξεχύθηκαν στους δρόμους του Λονδίνου και άλλων πόλεων, για να διαμαρτυρηθούν για τους εξωφρενικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού και φυσικού αερίου. Πολλοί από αυτούς κρατώντας λογαριασμούς ρεύματος στα χέρια, τους καίνε, διαμαρτυρόμενοι για τις εξωφρενικές τιμές που αναγκάζονται να πληρώσουν.

«Υποστηρίζω απόλυτα οι άνθρωποι να μην πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Όποιος δεν μπορεί να πληρώσει, οι λογαριασμοί του δεν πρόκειται να ανέβουν, λόγω των τιμολογίων ή λόγω της συμφωνίας του ενοικίου» είπε η Μπριόνι Σίμπσον, που κατέβηκε επίσης να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση.

Στη Γερμανία, χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους του Ντίσελντορφ, διαμαρτυρόμενοι για την εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια. «Μπορείτε να δείτε ότι η κυβέρνηση της ομοσπονδιακής πολιτείας κάνει μια λανθασμένη ενεργειακή πολιτική, μια λανθασμένη οικονομική πολιτική. Πρέπει να το αλλάξουμε αυτό» δήλωσε διαδηλώτρια.

Στη Νυρεμβέργη, οι κάτοικοι ετοιμάζονται για έναν πολύ δύσκολο και κρύο χειμώνα, γνωρίζοντας πως δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ζεσταθούν όπως άλλες χρονιές. «Πρέπει να προσαρμοστούμε στο γεγονός ότι όλα θα γίνουν πιο ακριβά, όπως όλα τα άλλα, και ακόμα δεν υποθέτω ότι θα παγώσουμε τον χειμώνα. Σίγουρα, ένα γέμισμα πετρελαίου θέρμανσης κοστίζει τουλάχιστον το διπλάσιο ή περισσότερο, και έτσι είναι» υπογράμμισε κάτοικος της περιοχής.

Τριγμοί στην ευρωπαϊκή συνοχή

Στην Ιταλία, η επερχόμενη πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι λέει πως προτεραιότητα της κυβέρνησης της θα είναι η ενέργεια, βάζοντας όμως το συμφέρον της χώρας πάνω από όλα: «Δεν σημαίνει να έχουμε αρνητική στάση απέναντι στους άλλους, σημαίνει να έχουμε μια θετική στάση για τον εαυτό μας που ξεκινά… επειδή το κάνουν και οι άλλες χώρες, από την υπεράσπιση των εθνικών τους συμφερόντων και μετά την αναζήτηση λύσεων».

Ειδικότερα, η ακροδεξιά ηγέτης στην ομιλία της το Σάββατο στο Μιλάνο, αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή.

Η Ιταλία πιέζει για ένα ευρωπαϊκό ανώτατο όριο τιμών στο φυσικό αέριο για να διατηρήσει το κόστος σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η Γερμανία απορρίπτει αυτήν την ιδέα. Αλλά το Βερολίνο ανακοίνωσε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τους Γερμανούς πολίτες και τις επιχειρήσεις με τις τιμές της ενέργειας, μέτρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά.

«Πιθανώς πολλοί από αυτούς που διαβάζουν τις σημερινές εφημερίδες θα έχουν καταλάβει ότι όταν είπαμε ότι στην Ευρώπη ξεκινάς από τα εθνικά συμφέροντα για να καταλήξεις σε μια κοινή λύση, δεν το είπαμε επειδή ήμασταν λαϊκιστές αλλά επειδή ήμασταν διαυγείς», είπε η Μελόνι.

«Η στάση της Ιταλίας πρέπει να επιστρέψει στην υπεράσπιση των εθνικών της συμφερόντων», είπε. Αυτό «είναι κάτι που θα αλλάξει τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε η Μελόνι.

«Αυτό δεν σημαίνει αρνητική στάση απέναντι στην Ευρώπη αλλά θετική στάση απέναντι στους εαυτούς μας», είπε η Μελόνι. «Πρέπει να ξεκινήσουμε από τα εθνικά συμφέροντα, γιατί το κάνουν άλλοι».

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article