23.3 C
Athens
28 March - 2024

Ο πιο δύσκολος χειμώνας πλησιάζει – Αξιωματούχος της Ε.Ε. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα μπλακ άουτ

Must read

Ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, Γιάνεζ Λέναρτσιτς, ξεκαθάρισε πως ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι από τους δυσκολότερους που έχει βιώσει η Γηραιά Ήπειρος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδεχομένως να έρθει αντιμέτωπη με μπλακ άουτ αυτόν τον χειμώνα, καθώς η ήπειρος αντιμετωπίζει μια συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς εάν οι χώρες της ΕΕ θα χρειαστούν βοήθεια λόγω της ενεργειακής κρίσης, ο Λέναρτσιτς απάντησε πως αυτό είναι πράγματι πολύ πιθανό, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το γερμανικό δίκτυο μέσων ενημέρωσης RND.

Τα δύο σενάρια της ΕΕ για τον ερχόμενο χειμώνα

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει δύο διαφορετικά σενάρια: Πρώτον, ότι ένα ή ένας μικρός αριθμός κρατών-μελών θα επηρεαστεί από ένα μικρό περιστατικό, όπως ένα μπλακ άουτ, οπότε άλλες χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τα κράτη αυτά, «δανείζοντας» ενέργεια, όπως συμβαίνει στην περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Το δεύτερο σενάριο είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός χωρών θα μπορούσε να επηρεαστεί, οπότε το στρατηγικό απόθεμα της ΕΕ θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των απαιτήσεων.

Όπως εξήγησε ο Λέναρτσιτς, τα μέτρα της ΕΕ θα έρθουν γρήγορα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αναφέροντας παραδείγματα των τελευταίων ετών, όταν γεννήτριες και καύσιμα παραδόθηκαν στη Σλοβενία ​​την ίδια ημέρα που το ηλεκτρικό της δίκτυο υπέστη ζημιά λόγω χιονοθύελλας, καθώς και όταν η υποστήριξη της ΕΕ ήρθε αμέσως μετά από ένα σεισμό στην Κροατία το 2020.

Οι αναταραχές σε όλα τα επίπεδα δείχνουν «χειμώνα κρίσεων» για την Ευρώπη

Ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε ότι η ΕΕ προετοιμάζεται γενικότερα για έναν χειμώνα κρίσεων, εξηγώντας ότι από την εμπειρία της πανδημίας του κορωνοϊού οι Βρυξέλλες προσπαθούν να «προλαβαίνουν τις κρίσεις» και να αποφεύγουν να αντιδρούν μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ο Λέναρτσιτς προειδοποίησε επίσης ότι, εκτός από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, υπάρχουν επίσης ανησυχίες για άλλες αναταραχές, όπως στο Σαχέλ, στο Κέρας της Αφρικής και στο Αφγανιστάν, που προκαλούνται από «αναπτυξιακά προβλήματα και επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή, όπως η υποβάθμιση του εδάφους, η ξηρασία και οι πλημμύρες». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τέτοια γεγονότα είναι συχνά οι πραγματικές αιτίες πίσω από τις συγκρούσεις, ή μπορούν να τις επιδεινώσουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λέναρτσιτς τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της υποστήριξης, παρά τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας, λέγοντας: «Αν δεν αντιμετωπίσουμε τη δυστυχία γύρω μας, θα έρθει σε εμάς».

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article