21.7 C
Athens
18 April - 2024

Αλλαγή στάσης από Κομισιόν – Φον ντερ Λάιεν: Προσωρινό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

Must read

Προς προσωρινή επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και κοινή προμήθεια προϊόντων ενέργειας προσανατολίζεται πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με όσα ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το πρωί της Τετάρτης, κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Γερμανίδα πολιτικός τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρχουν ίσοι όροι στην εσωτερική αγορά της ενέργειας και να εξασφαλιστεί κοινή προμήθεια ενέργειας για ολόκληρη την Ευρωπαίκής Ένωση. Πρόκειται δηλαδή για αντίστοιχη κίνηση με εκείνη του 2020 για την κοινή προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού και για τις 27 χώρες-μέλη.

Η κα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι θα πρέπει να επιβληθεί μια οροφή στις τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό θα πρέπει να γίνει, πρότεινε, σε προσωρινή βάση, μέχρι την καθιέρωση ενός νέου δείκτη αναφοράς για το καύσιμο που θα αφορά και πάλι ολόκληρη την Ένωση.

Επιπλέον επισήμανε την πρόθεση των Βρυξελλών για πιο προχωρημένες διαβουλεύσεις με αξιόπιστους παρόχους ενέργειας, όπως χαρακτηρίζονται χώρες σαν τη Νορβηγία.

Ανέφερε ακόμη ότι οι υπηρεσίες στις Βρυξέλλες έχουν ήδη αρχίσει την προετοιμασία για την προσωρινή επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου, με σκοπό τη βέλτιστη λειτουργία της αγοράς.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν τόνιζε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ενισχύσουν την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας, πραγματοποιώντας τεστ αντοχής και χρησιμοποιώντας δορυφορική επιτήρηση για τον εντοπισμό πιθανών απειλών.

«Οι πράξεις δολιοφθοράς κατά των αγωγών Nord Stream έδειξαν πόσο ευάλωτη είναι η ενεργειακή μας υποδομή. Είναι προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων να προστατεύσουν καλύτερα αυτήν την κρίσιμης σημασίας υποδομή», υπογράμμισε.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article