22.7 C
Athens
29 March - 2024

Ενεργειακή κρίση: Νέα επεισόδια στο θρίλερ – Η σημασία της αναδίπλωσης φον ντερ Λάιεν για το πλαφόν

Must read

Αμήχανοι παρακολουθούν 440 εκατομμύρια Ευρωπαίοι την τελευταία εξέλιξη του ενεργειακού θρίλερ ελπίζοντας σε έναν ελαφρύ χειμώνα με την Ε.Ε. να παλινδρομεί στα μέτρα που ανακοινώνει και τελικά να δέχεται απρόθυμα την επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου.

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν από 15 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα οδήγησαν σε αναδίπλωση της Κομισιόν, η οποία σε πρώτη φάση προωθεί πλαφόν στο αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

«Η εισήγηση για πλαφόν στο φυσικό αέριο, συνολικά, είναι μια προσωρινή λύση μέχρι να γίνει αναπροσαρμογή τιμής στην Ε.Ε. που θα διασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς. Η Κομισιόν έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται πάνω σε αυτό», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
 
Ιταλία και Γαλλία έβγαλαν τα «μαχαίρια» κατά της Γερμανίας που αρνήθηκε το πλαφόν. Η σύγκρουση μεγάλων οικονομιών όπου διακυβεύεται το ιερό δισκοπότηρο της ανταγωνιστικότητας έφερε ένα είδος συμβιβασμού.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν επανήλθε στις προηγούμενες προτάσεις της για εξεύρεση αξιόπιστων παρόχων αερίου όπως η Νορβηγία, που μπορεί να διαθέτει αέριο σε λογικές τιμές, αλλά και στο σχέδιο για από κοινού προμήθεια αέριου ώστε να μην ανταγωνίζονται οι χώρες μεταξύ τους.

Με επιστολή που έστειλε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε όλους τους ηγέτες της ΕΕ, τους κοινοποιεί επίσημα τα προτεινόμενα προς συζήτηση μέτρα κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας, την Παρασκευή.

Μετά από δύο χρόνια, λόγω των περιορισμών της πανδημίας συναντήθηκαν τα μέλη του ΟΠΕΚ+, των 17 μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Με την απόφαση τους να περικόψουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα πυροδοτούν έτι περαιτέρω την ενεργειακή κρίση.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article