16.8 C
Athens
25 April - 2024

Balkan Forum 2022: Σημαντικός ο ρόλος των πόλεων στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση

Must read

Το 70% των επιχειρήσεων στην Ευρώπη αναφέρουν ότι δεν μπορούν να βρουν τις δεξιότητες που χρειάζονται. Εννέα στα δέκα επαγγέλματα απαιτούν ένα βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων, αλλά μόνον το 1/3 των εργαζομένων έχει τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Τα συγκεκριμένα στοιχεία από την Ατζέντα για τις Ψηφιακές Δεξιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε κατά τη διάρκεια των εργασιών του Balkan Forum 2022, στη Θεσσαλονίκη η επικεφαλής της Ομάδας Ευφυών Πόλεων και Οικονομίας Εγγύτητας της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς και Προγραμμάτων Εδαφικής Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δάνα Ελευθεριάδου.

Ο ρόλος των πόλεων στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση είναι πολύ σημαντικός, καθώς το 70% των Ευρωπαίων ζουν σε πόλεις, οι 80.000 πόλεις στην Ευρώπη που καλύπτουν το 3% της έκτασης της Γης είναι υπεύθυνες για το 80% του πλούτου, για το 80% της ενεργειακής κατανάλωσης και το 75% των ρύπων, υπογράμμισε η κ. Ελευθεριάδου συμμετέχοντας στην ενότητα με θέμα «ψηφιακός μετασχηματισμός, συγκλίσεις και δικτυώσεις στα Βαλκάνια δημόσιων και αυτοδιοικητικών φορέων».

Το πρόγραμμα των ευφυών πόλεων της Ε.Ε. θέλει να βοηθήσει τις πόλεις να πρωτοστατήσουν στην πράσινη και στην ψηφιακή μετάβαση (δίδυμη μετάβαση). Παρέχει στοχευμένες και στρατηγικές συμβουλευτικές υπηρεσίες σε 136 πόλεις, 49 από τις οποίες ανήκουν σε επτά κράτη των Βαλκανίων, για να μπορέσουν να διαμορφώσουν και να υλοποιήσουν τις στρατηγικές τους, εξήγησε.

Οι πόλεις πρέπει να φέρουν την τεχνολογία στα μέτρα των πολιτών τους, τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου. «Βλέπουμε το κλίμα να αλλάζει, βλέπουμε καθημερινές προκλήσεις περιβαλλοντολογικές να θέλουν άμεσες λύσεις και πρέπει να προσθέσουμε το κομμάτι της τεχνολογίας για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας. Πρέπει να δούμε πως θα σταματήσουμε το να δημιουργούνται συνεχώς καταστάσεις που κάνουν τους πολίτες να χάνουν την εμπιστοσύνη που έχουν απέναντι στις τοπικές αρχές» υπογράμμισε.

Με την ψηφιοποίηση θα πρέπει ο πολίτης να αρχίσει να νιώθει το ελληνικό κράτος δίπλα του και να καταλαβαίνει πώς νοιάζεται κάποιος για εκείνον πριν από εκείνον, ανέφερε.

«Τα τελευταία χρόνια οι τοπικές ηγεσίες ή οι κυβερνήσεις προσπαθώντας να κερδίσουν χαμένο έδαφος, το οποίο υπήρχε δεν κοιτούν αν η κοινωνία ακολουθεί. Πολλές φορές φεύγουμε πολύ μπροστά από την κοινωνία που έρχεται πίσω και δεν σταματάμε να δούμε αν έχει τις ίδιες αγωνίες. Δημιουργείται έτσι ένα ψηφιακό κενό, ένα κενό προτεραιοτήτων, το οποίο πρέπει να φροντίσουμε να το γεμίσουμε με περισσότερη επικοινωνία, με περισσότερη κατανόηση» σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Στις καλές πρακτικές που εφάρμοσε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως η ενιαία πύλη στην οποία οι πολίτες απευθύνονται για να μπορούν να εξυπηρετούνται και οι ενιαίοι κωδικοί για την είσοδο στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, στη διαλειτουργικότητα και στις τεχνολογίες γύρω από το cloud αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

Οι δράσεις έγιναν, πέτυχαν και πάνω στην εμπειρία αυτή χτίζονται νέες προκειμένου να μπορούν οι δημόσιοι φορείς να εξυπηρετούν περισσότερο τον πολίτη στη χώρα, αλλά και σε επίπεδο ευρωπαϊκό, τόνισε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

«Πιστεύουμε ότι η δυνατότητα που έχουμε να εφοδιάζουμε τον πολίτη με τεχνολογικά εργαλεία συνεχώς θα πρέπει να αυξάνεται και όχι μόνο αυτά τα οποία λέμε, αλλά αυτά τα οποία πράττουμε κυρίως, να είναι σε πολύ μεγάλη μεταξύ τους σύνδεση» υπογράμμισε.

Στη συμφωνία για την ψηφιοποίηση στην εργασία που υπογράφεται αύριο στις Βρυξέλλες ως πρόταση της Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανάμεσα στον Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης της Γαλλίας (χώρα που προεδρεύει στο διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου) και του ΓΓ της EPSU της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημόσιας Υπηρεσίας αναφέρθηκε η υπηρεσιακή Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Γεωργία Βαλατσού.

Στη συμφωνία εκτός των άλλων γίνεται εκτίμηση ωφελειών και κινδύνων της τηλεργασίας, υπογράμμισε η κ. Βαλατσού, τονίζοντας ότι στα θετικά είναι ότι δυνητικά η τηλεργασία βοηθάει στην αυτονομία των εργαζομένων, την ίδια όμως στιγμή το παράδοξο είναι η εντατικοποίηση και οι πολλές ώρες εργασίας από την ανάγκη του εργαζομένου αυτόνομα να ανταποκριθεί στην εργασία του.

Η τηλεργασία, βελτιώνει την ποιότητα, καθώς ο εργαζόμενος απελευθερώνεται από μία σειρά καθήκοντα δευτερεύουσας σημασίας και έχει τη δυνατότητα για πιο σύνθετα καθήκοντα παρέχει τη δυνατότητα να απασχοληθούν άτομα με αναπηρίες και είναι γενικότερα ένα εργαλείο, το οποίο προωθεί τα ζητήματα της ποικιλομορφίας, της ισότητας και της ενσωμάτωσης στον χώρο της εργασίας. Ωστόσο στη συμφωνία αναφέρονται και οι κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια (σωματική αδράνεια, ηλεκτρομαγνητικά πεδία, απομόνωση), επισήμανε η κ. Βαλατσού.

Εντός των ημερών αναμένεται η έγκριση των προγραμμάτων Interreg με κράτη που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. των προγραμμάτων Ελλάδα – Αλβανία και Ελλάδα – Βόρεια Μακεδονία, ανέφερε η Αγγελική Μπουζιάνη προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (Interreg) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ειδική αναφορά έκανε στο πρόγραμμα Go Green προϋπολογισμού 5 εκ. ευρώ που υλοποιείται μέσω του Balkan Net με κύριο σκόπο τη δημιουργία data centers και την αξιοποίηση της ενέργειας που εκλύουν για να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση δημόσιων κτιρίων και στο έργο Hermes στο πρόγραμμα Ελλάδα-Ιταλία, το οποίο αξιοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία για την ανάδειξη και προβολή των πολιτισμικών στοιχείων μιας περιοχής μέσω εικονικής ξενάγησης.

Την εικόνα της ψηφιακής μετάβασης στη Σερβία περιέγραψε η Σάντα Σίμιτς από τον Τομέα διασυνοριακών προγραμμάτων και διακρατικής συνεργασίας του υπουργείου Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης σημειώνοντας ότι στη χώρα ο ψηφιακός γραμματισμός έχει επιτευχθεί σε ποσοστό 34,2%.

Το 72,1% των νοικοκυριών στη Σερβία διαθέτει υπολογιστές, το 72,9% των νοικοκυριών είναι συνδεδεμένα με το ίντερνετ, όμως μόλις το 37,3% των χρηστών ίντερνετ χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ανέφερε. Την θεματική ενότητα συντόνισε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ αε Άγις Παπαδόπουλος.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article