19.4 C
Athens
26 April - 2024

Έρχονται πρόσθετα δάνεια και επιδοτήσεις 770 εκατ. µέσω του REPowerEU – Ποιοι μπορούν να τα λάβουν

Must read

Σε επιδοτήσεις 770 εκατ. ευρώ µέσω του REPowerEU, που θα προστεθούν σε αυτές του Ταµείου Ανάκαµψης, προσβλέπει η Ελλάδα µετά την απόφαση του Ecofin για την ενσωµάτωση του νέου αυτού εργαλείου, κατά την επικαιροποίηση των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας.

Τα 770 εκατ. ευρώ προκύπτουν βάσει της ελληνικής κλείδας κατανοµής, 3,85%, των νέων πόρων του REPowerEU, ύψους 20 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η Ελλάδα θα αντλήσει και µέρος από τα αδιάθετα δάνεια του Ταµείου Ανάκαµψης (συνολικού ύψους περίπου 225 δισ. ευρώ), που προωθούνται προς αξιοποίηση επίσης στο πλαίσιο του REPowerEU, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονοµικών. Βάσει της κλείδας κατανοµής και εφόσον τα αδιάθετα δάνεια παραµείνουν στα 225 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα µπορούσε να πάρει δάνεια έως 8,6 δισ. ευρώ. Προς το παρόν, πάντως, αυτό δεν είναι σίγουρο, καθώς τα κράτη-µέλη µπορεί να δείξουν τελικώς ενδιαφέρον για τα δάνεια του Ταµείου Ανάκαµψης, λόγω και της ανόδου των επιτοκίων και να µειωθεί, εποµένως, το στοκ των αδιάθετων δανείων, που θα δοθούν στο πλαίσιο του REPowerEU. Αιτήσεις για δάνεια του REPowerEU µπορούν να υποβληθούν έως τις 31.8.23.

«∆εν έχουµε λόγο να µην αξιοποιήσουµε τα δάνεια», σηµειώνουν στο υπουργείο Οικονοµικών, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, τονίζοντας ότι ο µηχανισµός που δηµιουργήθηκε για το κοµµάτι των δανείων του Ταµείου Ανάκαµψης προχωρεί γρήγορα, προσφέροντας ζεστό χρήµα την ώρα της επένδυσης και φυσικά µε χαµηλό επιτόκιο. Επικαλούνται χαρακτηριστικά τη δανειοδότηση χθες, µέσω της Alpha Bank, επένδυσης ξενοδοχειακής µονάδας στη Σέριφο, 600.000 ευρώ, για 12 χρόνια, µε µέσο επιτόκιο 0,85% για την ενεργειακή αναβάθµιση και ανακαίνισή της. Τα δάνεια στο πλαίσιο του REPowerEU θα ακολουθήσουν το ίδιο µοντέλο µε αυτά των υπόλοιπων δανείων του Ταµείου Ανάκαµψης. Εννοείται ότι τα δάνεια, όπως και οι επενδύσεις, του REPowerEU πρέπει να αφορούν τον ενεργειακό τοµέα.

Μετά την υιοθέτηση από τους υπουργούς Οικονοµικών της πρότασης αναθεώρησης του κανονισµού του Ταµείου Ανάκαµψης προς την κατεύθυνση της ενσωµάτωσης του REPowerEU κατά την επικαιροποίηση των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας, θα ακολουθήσει η έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η σύνθεση του νέου κανονισµού έως το τέλος του χρόνου. Περί τους 2-3 µήνες αργότερα αναµένεται ότι θα υποβληθεί το ελληνικό αίτηµα για την αναθεώρηση του σχεδίου και την ένταξη του REPowerEU.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, σηµειώνεται ότι το ελληνικό πρόγραµµα του Ταµείου Ανάκαµψης µειώθηκε πέρυσι κατά 400 εκατ. ευρώ, λόγω καλύτερης πορείας του ΑΕΠ. Με το REPowerEU υπερκαλύπτεται, όµως, αυτή η απώλεια. H πρωτοβουλία του REPowerEU ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18 Μαΐου 2022, µε σκοπό την επιτάχυνση του µετασχηµατισµού του ενεργειακού συστήµατος της Ευρώπης, προκειµένου να αντιµετωπιστεί η ενεργειακή ένδεια και η κλιµατική κρίση και να σταµατήσει η εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τα ορυκτά καύσιµα, ιδίως ρωσικής προέλευσης, θυµίζει το υπουργείο Οικονοµικών.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article