14.4 C
Athens
19 April - 2024

Επίδομα θέρμανσης σε πολυκατοικία: Τα δικαιολογητικά και τα… SOS για να πάτε ταμείο

Must read

Άγχος σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές προκαλούν οι εκτιμήσεις για τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης η διάθεση του οποίου ξεκινά την Παρασκευή στις 14 Οκτωβρίου. Ακολουθεί και το άνοιγμα της πλατφόρμας myθερμανση για το επίδομα θέρμανσης. Πάντως, όσοι μένουν σε πολυκατοικία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την αίτηση, και να αποφύγουν παραλείψεις ή λάθη που μπορεί να τους κοστίσουν τα χρήματα που δικαιούνται.

Η ΑΑΔΕ εξέδωσε την περασμένη χρονιά έναν οδηγό με ερωτοαπαντήσεις για το επίδομα θέρμανσης, στον οποίο αναγράφονται και τα δικαιολογητικά που χρειάζεστε, εάν μένετε σε πολυκατοικία.

Όλες οι λεπτομέρειες σύμφωνα με την ΑΑΔΕ:

Ποια δικαιολογητικά χρειάζεστε για επίδομα θέρμανσης

Κατά την αίτησή σας στο myθερμανση, θα πρέπει να καταχωρίσετε στην εφαρμογή ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ τις αγορές σας.

Τα στοιχεία που απαιτούνται είναι:

ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων
το ποσό/αξία της συναλλαγής
ο ΑΦΜ της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης
η επωνυμία της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης.

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε καταχωρούνται, επιπρόσθετα των ανωτέρω και τα εξής:

ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης)
ο ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας
το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.

Σε αντίθεση με τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης, στα λοιπά είδη καυσίμων δεν έχει σημασία ο ΑΦΜ και ο αριθμός παροχής ρεύματος.

Τι ισχύει για κοινό καυστήρα

Ο διαχειριστής/εκπρόσωπος εισάγει τα στοιχεία των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας/ολιγοκατοικίας, καθώς και τα χιλιοστά συμμετοχής κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης (χιλιοστά θέρμανσης).

Αλλαγές στα παραπάνω στοιχεία μπορεί ο διαχειριστής να πραγματοποιήσει μόνο πριν ενεργοποιήσει τη δυνατότητα πληρωμής.

Είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά/κλειστά – τα οποία ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα). Θα πρέπει να συμφωνήσετε σε μία κατανομή που θα ισχύει για όλο το χρόνο. Το σύνολο των χιλιοστών των διαμερισμάτων πρέπει να είναι 1000, ώστε να μπορέσετε να ενεργοποιήσετε και την δυνατότητα πληρωμής.

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα πληρωμής όταν θα έχει υποβληθεί έστω και μία αίτηση δικαιούχου. Αυτό το διαπιστώνετε από την ένδειξη «Υπάρχει αίτηση» στα δεξιά των στοιχείων του διαμερίσματος.

Στα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης τα στοιχεία ΑΦΜ και αριθμός κοινόχρηστης παροχής ρεύματος θα πρέπει να ταυτίζονται με αυτά τα οποία έχετε εισάγει στη Διαχείριση Χιλιοστών Θέρμανσης.

Προσοχή με το ΑΦΜ

Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί ΑΦΜ για την πολυκατοικία και θέλετε τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης να εκδίδονται σε αυτόν, θα πρέπει να ορίσετε τον ΑΦΜ πολυκατοικίας στα προφίλ, επιλέγοντας τον σχετικό σύνδεσμο «Ορισμός ΑΦΜ». Στη συνέχεια ο ΑΦΜ πολυκατοικίας δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε να διαγραφεί.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ακόμη και στην περίπτωση που έχει οριστεί ΑΦΜ πολυκατοικίας, στις αιτήσεις των ενοίκων θα αναγράφεται ο ΑΦΜ διαχειριστή/εκπροσώπου.

Τι γίνεται αν δεν υπάρχει διαχειριστής

Δεν υπάρχει διαχειριστής στην πολυκατοικία ή δεν υπάρχει αριθμός κοινόχρηστης παροχής ρεύματος (μετρητής) στην πολυκατοικία. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους/ιδιοκτήτες ποιος θα «αναλάβει» το ρόλο του διαχειριστή ώστε να δημιουργήσει μέσω της πλατφόρμας myΘέρμανση, το προφίλ της πολυκατοικίας με τα διαμερίσματα, τα χιλιοστά θέρμανσης κ.λπ.. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κοινόχρηστη παροχή ρεύματος, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους/ιδιοκτήτες, ποιού ο αριθμός παροχής ρεύματος (συνήθως του διαχειριστή/εκπροσώπου) θα «παίξει» τον ρόλο της κοινόχρηστης παροχής ώστε να δηλωθεί στο προφίλ της πολυκατοικίας.

Τι γίνεται με το επίδομα αν ο καθένας έχει δικό του καυστήρα

Εάν στην πολυκατοικία σας το κάθε διαμέρισμα έχει δικό του καυστήρα, θα πρέπει να κάνετε χωριστές αιτήσεις ο καθένας, ως κάτοικοι μονοκατοικίας και θα πρέπει να προμηθευτείτε το είδος καυσίμου θέρμανσης με διαφορετικά παραστατικά αγοράς.

Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι για επίδομα θέρμανσης

Στη νέα υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί σύντομα, θα καθορίζονται:

Τα εισοδηματικά όρια: Φέτος έχουν διευρυνθεί τα όρια εισοδήματος σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.
Τα περιουσιακά κριτήρια: Παραμένουν αμετάβλητα και ορίζουν ότι η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους.

Ποιοι θα πάρουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης

Στις αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί για το φετινό επίδομα θέρμανσης είναι ότι αυξάνεται ο αριθμός των νοικοκυριών που θα το λάβουν για πρώτη φορά, καθώς αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ όσα νοικοκυριά χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο, αντί για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, θα λάβουν διπλάσιο επίδομα.

Η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων εκτιμάται ότι θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες, ενώ η πίστωση των ποσών στους δικαιούχους προγραμματίζεται για τις αρχές Δεκεμβρίου.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article