23.3 C
Athens
28 March - 2024

Επίδομα θέρμανσης: Κλείδωσε η ημερομηνία πληρωμής – Δικαιούχοι, κριτήρια, διαδικασία

Must read

Ξεκίνησε την Παρασκευή η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά με την τελική τιμή διάθεσης να είναι τελικά κάτω από 1,40 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο, η πλατφόρμα του επιδόματος θέρμανσης «myΘέρμανση», δεν έχει ακόμα ανοίξει κάτι που αναμένουν δεκάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πηγές από το οικονομικό επιτελείο εντός των ημερών αναμένεται η υπογραφή της υπουργικής απόφασης για το επίδομα θέρμανσης.

Η πλατφόρμα myθερμανση για αίτηση για το επίδομα θέρμανσης θα ανοίξει, εκτός απροόπτου, στο τέλος Νοεμβρίου και οι δικαιούχοι θα έχουν προθεσμία για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης θα γίνει κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, δηλαδή από 15 έως 31 Δεκεμβρίου.

Η απόφαση προβλέπει ελάχιστο επίδομα 100 ευρώ και μέγιστο αυξημένο στα 800 από 700 ευρώ πέρυσι.

Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου προβλέπει:

-Τα νοικοκυριά που έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος. Για παράδειγμα, νοικοκυριό με δύο παιδιά που διαμένει μόνιμα στη Φλώρινα θα λάβει φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ, από 496 ευρώ πέρυσι. Το κατώτερο και ανώτερο ποσό του επιδόματος θα καθοριστεί με ΚΥΑ.

-Το επίδομα για κάθε δικαιούχο υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 (οι λεγόμενες βαθμοημέρες), που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου θα προσαυξάνεται κατά 20%.

-Τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων, όσο και εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο, δηλαδή θα φύγουν από το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, θα λάβουν, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, διπλάσιο επίδομα.
Το επίδομα θέρμανσης θα λάβουν περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά καθώς διευρύνθηκαν τα εισοδηματικά όρια, τα οποία διαμορφώνονται ως εξής:

ο όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο. Σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

Σταθερά θα διατηρηθούν τα περιουσιακά κριτήρια και συγκεκριμένα στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θα μπορούν πιθανότατα από το τέλος Νοεμβρίου να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγησή του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article