23.5 C
Athens
28 March - 2024

Δεν τα βρήκαν οι υπουργοί Ενέργειας για τη μείωση των τιμών – Έκτακτο συμβούλιο τον Νοέμβριο

Must read

Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Ενέργειας, θα συναντηθούν εκ νέου εκτάκτως στις 24 Νοεμβρίου,  προκειμένου να συζητήσουν το μείζον ζήτημα της ενεργειακής κρίσης.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητούν ένα κοινό έδαφος προκειμένου να συμφωνήσουν σε μια κοινή γραμμή σχετικά με την ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, διατηρώντας παράλληλα ένα ενιαίο μέτωπο.

Η νέα έκτακτη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας που συνεδριάζει ήδη σήμερα Τρίτη, ορίζεται σε ένα μήνα περίπου από σήμερα καθώς το non paper της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ήρθε στη δημοσιότητα αναφέρεται σε «άνισα αποτελέσματα» που θα είχε η επέκταση του ιβηρικού μοντέλου με την Κομισιόν να προχωράει όπως όλα δείχνουν σε μια πιο μακροπρόθεσμη και πιο διαρθρωτική μέθοδο για τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, ο Γιόζεφ Σικέλα ανέφερε ότι «οι υπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει να εστιάσουμε στις κοινές προμήθειες φυσικού αερίου – είναι κάτι το οποίο συζητούμε εδώ και αρκετούς μήνες και πρέπει να αρχίσουμε να αγοράζουμε φυσικό αέριο από αξιόπιστους προμηθευτές», αμέσως μετά την περίοδο του καλοκαιριού.

Επιπλέον, οι υπουργοί Ενέργειας στηρίζουν ευρέως την εισαγωγή ενός δυναμικού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που θα περιορίσει την υπερβολική αστάθεια των τιμών, είπε ο Τσέχος υπουργός. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στον μηχανισμό διόρθωσης των τιμών του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο TTF. «Το ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί ότι με το πλαφόν αυτό, θα συνεχίσουμε να μπορούμε να λαμβάνουμε από τις αγορές το αέριο που έχουμε ανάγκη», τόνισε ο Γ. Σικέλα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι Υπουργοί καλωσόρισαν τα μέτρα αλληλεγγύης, τα οποία θα διασφαλίζουν ότι τα κράτη-μέλη θα μπορούν να λαμβάνουν φυσικό αέριο, ακόμα και χωρίς τη σύναψη διμερών συμφωνιών μεταξύ τους.

«Είχαμε μια λεπτομερή συζήτηση με τους Υπουργούς Ενέργειας για το πώς θα προχωρήσουμε», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον και πρόσθεσε ότι το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε έχει σειρά σημαντικών στοιχείων πάνω στο οποίο «θα πρέπει να εργαστούμε μαζί για να υιοθετηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Ενέργειας».

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article