21.8 C
Athens
21 September - 2024

Η ενεργειακή πολιτική ως βασικό παράγοντας οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας

Must read

Στην ανάπτυξη με βασικό πυλώνα την ενέργεια προσβλέπει η κυβέρνηση, κατεύθυνση η οποία έχει γίνει αισθητή τόσο από τις πρωτοβουλίες συνεργασίας για την υλοποίηση των έργων υποδομής και από τις πρωτοβουλίες για χρηματοδότηση επενδύσεων στον τομέα αυτό.

Αυτή η πολιτική επιβεβαιώνεται και δια στόματος του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, ο οποίος μιλώντας στη Γεν. Συνέλευση του ΣΕΒ, αναφέρθηκε τόσο στο γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας όσο και στην δημιουργία κοινωνικής ευημερίας μέσω των αλυσιδωτών θετικών επιδράσεων (τόνωση της απασχόλησης κλπ) που θα επιφέρει μια πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης ενώ παράλληλες ενέργειες από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου ΠΑΠΕΝ μαρτυρούν την κοινή πεποίθηση ότι η ενέργεια αποτελεί βασικό παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας. Μεγαλεπήβολη επιδίωξή μας είναι η Ελλάδα να αναδειχθεί πρωτοπόρα στις ενεργειακές διασυνδέσεις και να καταξιωθεί ως ο απλόχερα ανοιχτός φυσικός χώρος για τους δρόμους όλων των ενεργειακών προϊόντων ανεξαρτήτως της προέλευσης και της πηγής τους.

ΑΘΗΝΑ - ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι χρειάζεται ανάπτυξη που θα στηρίζεται στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας και συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι οι βασικοί άξονες της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας θα εστιάσουν:
-στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και ιδιαίτερα το δυναμικό με υψηλό επίπεδο ειδίκευσης, οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι επιστήμονες και τεχνικοί που μπορούν να παίξουν το ρόλο της αναπτυξιακής εμπροσθοφυλακής.
-στο σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας που είναι οι φυσικοί πόροι της χώρας (ενεργειακοί, μεταλλευτικοί και αγροτικοί)

Παν. Λαφαζάνης: Πολυεπίπεδη πολιτική για να κάνουμε την Ελλάδα έναν πλουραλιστικό και προοδευτικό ενεργειακο κόμβο για την Μεσόγειο και την Ευρώπη

lafazanis-economist

Μιλώντας στη 19η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του ECONOMIST, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παν. Λαφαζάνης, αναφέρθηκε στην πολυεπίπεδη διεθνή πολιτική που ασκείται προκειμένου να προωθηθούν οι επενδύσεις, τα έργα υποδομής και να καταστεί η Ελλάδα ένας πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος. Συγκεκριμένα έκανε τις εξής επισημάνσεις:

«Τίποτα ίσως δεν επιβεβαιώνει περισσότερο αυτήν την αλήθεια από μια ματιά στον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο οποίος καταδεικνύει την αναντικατάστατη σημασία της Ελλάδας για όλη την Ευρώπη.Η Ελλάδα με την κυβέρνησή μας έχει λάβει μια ιστορική απόφαση: Να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη, πολυεπίπεδη πολιτική διεθνών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων, πρώτα απ’ όλα στον κρίσιμο ενεργειακό τομέα… Έχουμε ένα όραμα που μας οδηγεί. Να κάνουμε την Ελλάδα έναν πλουραλιστικό και προοδευτικό ενεργειακό κόμβο ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή μας, στη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Γι’ αυτό στηρίζουμε χωρίς καμία επιφύλαξη στο έδαφός μας τον αγωγό ΤΑΡ, που θα φέρνει φυσικό αέριο από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και η κυβέρνησή μας διεκδικεί εύλογα και δίκαια αντισταθμιστικά οφέλη από τη διέλευσή του.

Γι’ αυτό εργαζόμαστε υπεύθυνα για τον κάθετο διάδρομο που θα συνδέει τον ΤΑΡ με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, του οποίου η τελική συμφωνία θα υπογραφεί τις επόμενες εβδομάδες. Γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε στο έδαφός μας έναν αγωγό με ρώσικο φυσικό αέριο, ο οποίος θα θέλαμε να κατευθυνθεί όχι μόνο προς τη FYROM και την Κεντρική Ευρώπη, αλλά και προς την Ιταλία και βορειότερα. Γι’ αυτό, ακόμα, σχεδιάζουμε να συμβάλλουμε στο μέλλον στην κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού East Med, που θα φέρνει το φυσικό αέριο της Ανατ. Μεσογείου και όχι μόνο, στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Γι’ αυτό επιπλέον ενισχύουμε τους σταθμούς LNG στη χώρα μας και κατασκευάζουμε νέους, προκειμένου να φέρνουμε υγροποιημένο αέριο, συνδέοντας πρώτα απ’ όλα τη Βόρεια Αφρική με τη Ν.Α. Ευρώπη, τη Βαλκανική και την Κεντρική Ευρώπη.

Επειδή οδηγούμαστε από αυτό το μεγάλο όραμα μιας Ελλάδας πλουραλιστικού ενεργειακού κόμβου, προωθούμε, επίσης, την αμφίδρομη διασυνδεσιμότητα των αγωγών φυσικού αερίου της ηπειρωτικής Ελλάδας με εκείνους των Βαλκανίων. Μεγαλεπήβολη επιδίωξή μας είναι η Ελλάδα να αναδειχθεί πρωτοπόρα στις ενεργειακές διασυνδέσεις και να καταξιωθεί ως ο απλόχερα ανοιχτός φυσικός χώρος για τους δρόμους όλων των ενεργειακών προϊόντων ανεξαρτήτως της προέλευσης και της πηγής τους.

Η πραγματική ανάπτυξη που φέρνει το φυσικό αέριο στην ελληνική οικονομία

Οι νέες θέσεις εργασίας, η αύξηση του ΑΕΠ και της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων αλλά και η αναβάθμιση τους γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της ανάπτυξης που φέρνει το φυσικό αέριο, το οποίο διαγράφει μια συνεχόμενη ανοδική πορεία διείσδυσης στην ελληνική αγορά.

2V3C7647

Τα έργα υποδομής που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια καθιερώνουν την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο προς όφελος της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και της δημιουργίας μιας ανταγωνιστικής περιφερειακής αγοράς αερίου στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη. Η ΔΕΠΑ έχει καταστήσει το φυσικό αέριο προσβάσιμο σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε όλη την Ελλάδα πετυχαίνοντας μειώσεις τιμών προμήθειας τις οποίες και μετακύλησε στους καταναλωτές.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχει συνάψει στρατηγικές συμφωνίες προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω η ελληνική ενεργειακή αγορά (αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), σύμβαση προμήθειας με το Αζερμπαϊτζάν, μακροχρόνιες συμβάσεις με τις εταιρείες Gazprom και Sonatrach, αγωγός IGI κλπ).

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article