24.2 C
Athens
3 May - 2024

Καύσιμα: Μέχρι πότε θα πέφτουν οι τιμές; – Οι αστάθμητοι παράγοντες

Must read

Για δεύτερη συνεχή ημέρα, την Τετάρτη οι διεθνείς τιμές των καυσίμων κατέγραψαν σημαντική άνοδο και εκφράστηκαν φόβοι ότι ίσως ανακοπεί απότομα η πτωτική πορεία των καυσίμων στην αντλία που σε κάποιες περιπτώσεις επιστρέφουν στα … προπολεμικά επίπεδα, ειδικά για αυτές της βενζίνης.

Η τιμή του Brent στις διεθνείς αγορές βρίσκεται μία ανάσα από το 81 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο πάνω από 3,5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε λιγότερο από 48 ώρες η τιμή του «μαύρου χρυσού», έχει κερδίσει πάνω από 5 δολάρια το βαρέλι, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ενδεχομένως να υπάρξει κίνηση προς νέα υψηλά επίπεδα.

Ο παράγοντας Keystone και τα καύσιμα

Βασική αιτία είναι ότι βασικός αγωγός μεταφοράς πετρελαίου Keystone στη Νεμπράσκα διέκοψε τη λειτουργία του στις ΗΠΑ, ενώ η ανοδική τάση ενισχύεται από τις απειλές της Ρωσίας να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής, αλλά και λόγω της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα λόγω Covid, κάτι που ενισχύει τις προοπτικές για αύξηση της ζήτησης.

Ο αγωγός παραμένει κλειστός μετά από διαρροή που παρατηρήθηκε το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου. Συνδέει κοιτάσματα στον Καναδά με διυλιστήρια στην Ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ, παρατηρήθηκε διαρροή. Έχει μεταφέρει περισσότερο αργό από οποιονδήποτε άλλο αγωγό σε αμερικανική γη τα τελευταία 12 χρόνια.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article