18.2 C
Athens
25 April - 2024

Τουρκία: Πανηγυρίζει για το φυσικό αέριο στη Μαύρη θάλασσα – Μιλά για απόλυτη απεξάρτηση

Must read

Πανηγυρικό ειναι το κλίμα στον τουρκικό τύπο μετά την ανακοίνωση του Ταγίπ Ερντογάν περί ανακάλυψης σημαντικής ποσότητας φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς στοχεύει στην απόλυτη απεξάρτηση από το εισαγόμενο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, «το γεωτρύπανο Faith έφερε στο φως απόθεμα φυσικού αερίου 58 δισ. κυβικών μέτρων».

«Ως αποτέλεσμα της ανάλυσης των δεδομένων, το απόθεμα που είχαμε ανακοινώσει προηγουμένως, ύψους 540 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, αναθεωρήθηκε σε 652 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα hurriyet ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Fatih Dönmez,  ανακοίνωσε ότι τον Μάρτιο του 2023, το φυσικό αέριο θα προμηθευτεί για πρώτη φορά στα νοικοκυριά.

Ο Dönmez δήλωσε επίσης ότι το κόστος του φυσικού αερίου που έχει ανακαλυφθεί στην Μαύρη Θάλασσα θα είναι χαμηλότερο από το εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τη yeni safak τα δείγματα που ελήφθησαν από το πηγάδι, μελετήθηκαν από ξένα εργαστήρια συμπεριλαμβανομένων και των εκθέσεων επιθεώρησης για έγκυρα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τη τουρκική εφημερίδα τα αποτελέσματα των ξένων εργαστηρίων συμπίπτουν απόλυτα με αυτά της Τουρκίας.

Με την τελευταία ανακάλυψη στη Μαύρη Θάλασσα, η Τουρκία αύξησε τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο στα 710 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα συνολικά. Το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας θα συνδεθεί με το εθνικό δίκτυο στα τέλη Μαρτίου και θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά σε κατοικίες. Τα επόμενα χρόνια η παραγωγή του θα κορυφωθεί., επισημαίνει η εφημερίδα.

Ερντογάν: Το φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα ισοδυναμεί με 1 τρισ. δολάρια

«Το φυσικό αέριο που έχουμε ανακαλύψει στη Μαύρη Θάλασσα ισοδυναμεί με 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στις διεθνείς αγορές με τα σημερινά στοιχεία. Η νέα μας ανακάλυψη θα ανοίξει την πόρτα για παρόμοιες ανακαλύψεις σε άλλα γεωλογικά πεδία που γειτνιάζουν με την περιοχή. Θα ξεκινήσουμε νέες γεωτρήσεις το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Ερντογάν, συμπληρώνοντας «Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία θα είναι το ενεργειακό κέντρο της Κασπίας, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

«Θα συνδέσουμε την Ανατολή και τη Δύση όχι μόνο με τις γέφυρες μας στην Κωνσταντινούπολη και το Τσανάκκαλε, αλλά και με ενεργειακές γέφυρες», τόνισε προσθέτοντας ότι στόχος της Τουρκίας είναι να κηρύξει την ενεργειακή της ανεξαρτησία, διακόπτοντας πλήρως την εξάρτησή της από το εισαγόμενο πετρέλαιο και φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατό».

Ακόμα, ανέφερε ότι η καθημερινή εγχώρια παραγωγή πετρελαίου έχει φθάσει τα 80 χιλιάδες βαρέλια, ενώ ο στόχος είναι να αυξηθεί η παραγωγή στα 100 χιλιάδες βαρέλια το επόμενο έτος.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article