17.1 C
Athens
29 March - 2024

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μειώθηκε η κατανάλωση τον Δεκέμβριο κατά 19%

Must read

Η ακρίβεια στην τιμή του ρεύματος οδήγησαν τους Έλληνες στην απόφαση να περιορίσουν σημαντική την κατανάλωση

Η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, οι ακριβοί λογαριασμοί ρεύματος  ανάγκασαν τους καταναλωτές, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να κατεβάσουν τους διακόπτες ρεύματος και φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, τα επίσημα στοιχεία του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και του Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου δείχνουν «βουτιά» στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 25,07% και του φυσικού αερίου κατά 17,8% από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο.

Μόνο για τον Δεκέμβριο του 2022, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, η μείωση φθάνει στο 19%.

Η κατανάλωση του τελευταίου μήνα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με την αντίστοιχη του 2021: ήταν στις 4.488 GWh έναντι 5.535 GWh.

Σύμφωνα με το δελτίο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η εγχώρια αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στα 276,89 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, σημαντικά ενισχυμένη τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση. Συγκριτικά με τον Νοέμβριο που προηγήθηκε, το «κλείσιμο» του Δεκεμβρίου αντιστοιχεί σε άλμα κατά 21,5%, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2021 σε άνοδο κατά 18%.

Σε σχέση με τις τιμές «κλεισίματος» τον Δεκέμβριο των υπόλοιπων αγορών ηλεκτρισμού της Ε.Ε., η παραπάνω «επίδοση» κατατάσσει τη χώρα μας στη 2η ακριβότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πίσω μόνο από την Ιταλία και τη Μάλτα, η ενιαία αγορά των οποίων διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στα 294,91 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Βασική αιτία για τη διαμόρφωση της εγχώριας DAM σε υψηλά επίπεδα αποτελεί η διαφορετική τιμολόγηση του αερίου στη χώρα μας, η οποία με βάση τον μέσο όρο του προηγούμενου μήνα. Το μοντέλο αυτό (month ahead) σημαίνει ότι το κόστος του καυσίμου ήταν «κλειδωμένο» για όλο τον Δεκέμβριο στη μεσοσταθμική τιμή με την οποία έκλεισε στα τέλη Νοεμβρίου το συμβόλαιο επόμενου μήνα στο TTF.

Επομένως, ο προηγούμενος μήνας «έτρεξε» με την τιμή του αερίου στην Ελλάδα στα 118,68 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Αντίθετα, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος επωφελήθηκαν από την πτώση του spot τιμών αερίου, στο τελευταίο 10ήμερο του Δεκεμβρίου, οι οποίες έφτασαν μέχρι τα επίπεδα των 75 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Πτωτική πορεία στην κατανάλωση από τον Ιούλιο

Τα ελληνικά νοικοκυριά άρχισαν να «οχυρώνονται» από το καλοκαίρι βλέποντας το κόστος ζωής να αυξάνεται, τις τιμές στα βασικά είδη διατροφή να παίρνουν την ανιούσα και την κυβέρνηση να «σφυρίζει» αδιάφορα.

Η πτωτική πορεία στην κατανάλωση του ρεύματος ξεκίνησε από τον Ιούλιο (-11,78%) και συνεχίστηκε τον Αύγουστο (-13,17%), τον Σεπτέμβριο με μικρότερο ρυθμό (-3,27%) για να επανέλθει με μεγαλύτερη ένταση τον Οκτώβριο (-9,25%) και (-11,9%) τον Νοέμβριο.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article