17.7 C
Athens
29 March - 2024

Πετρέλαιο θέρμανσης: Τέλος από σήμερα στην επιδότηση – Πόσο θα «βαρύνει» το πορτοφόλι μας

Must read

Από σήμερα, τελευταία μέρα του Μαρτίου το πετρέλαιο θέρμανσης ακριβαίνει κατά 15 σεντς το λίτρο, καθώς λήγει η κρατική επιδότηση στην αντλία.

Επιπροσθέτως, στις 15 Απριλίου σταματά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και εκτιμάται ότι δεν θα δοθεί παράταση του μέτρου της επιδότησης στην αντλία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Απριλίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα γίνει η καταβολή της επόμενης δόσης για το επίδομα θέρμανσης και θα αφορά το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.

Ειδικά για το φυσικό αέριο με δικαιολογητικά αγορών έως την 16η Μαϊου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως την 31η Μαΐου 2023 το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2023.

Το επίδομα για θέρμανση της κύριας κατοικίας τους, δίνεται όχι μόνο για όσους αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και για όσους καταθέσουν αποδείξεις ή λογαριασμούς για φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) για σόμπες, φυσικό αέριο θέρμανσης, φιάλες υγραερίου, καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) και θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης. Το ελάχιστο ύψος επιδόματος διαμορφώνεται σε 100 ευρώ και το μέγιστο σε 800 ευρώ, με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών που οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, ενώ για νέους δικαιούχους και όσους δεν χρησιμοποιήσουν φέτος φυσικό αέριο αλλά πετρέλαιο, το επίδομα διπλασιάζεται έως και τα 1.600 ευρώ.

Παράταση έως τις 30 Απριλίου της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία ζητά η ΠΟΠΕΚ

Παράλληλα, την παράταση της επιδότησης 0,12 ευρώ προ ΦΠΑ ανά λίτρο πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης στην αντλία (απόφαση Αριθμ. ΓΔΟΥ 98/29.12.2022, (ΦΕΚ Β’ 6958/30-12-2022) έναν μήνα επιπλέον, δηλαδή έως 30.4.2023, οπότε και λήγει η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης χειμερινής περιόδου 2022-2023, ζητά με επιστολή της προς τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Ακολουθεί η επιστολή

Η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία κατά την τρέχουσα χειμερινή περίοδο βοήθησε τα νοικοκυριά, έστω και περιορισμένα λόγω της οικονομικής ασφυξίας, να προμηθεύονται τμηματικά πετρέλαιο για να καλύπτουν τις τρέχουσες ανάγκες τους.

Η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης λήγει στις 30 Απριλίου 2023, αναντίστοιχα σε σχέση με την επιδότηση όπου σύμφωνα με την απόφαση Αριθμ. ΓΔΟΥ 98/29.12.2022, (ΦΕΚ Β’ 6958/30-12-2022), διαρκεί έως 31 Μαρτίου 2023.

Η οικονομική αδυναμία των πολιτών να εφοδιαστούν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης καθιστά απρόσιτο το ενδεχόμενο να μπορέσουν να αποθηκεύσουν κατά το υπόλοιπο επιτρεπόμενο διάστημα επιδότησης, έως τέλος Μαρτίου, πετρέλαιο που θα επαρκεί για τις περαιτέρω ανάγκες τους.

Δόκιμο είναι να εναρμονιστεί η διάρκεια επιδότησης με την λήξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, δηλαδή να παραταθεί έως 30.4.2023.

Άλλωστε χρειάζεται να λάβουμε υπόψη ότι η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα δεν έχει ξεκινήσει και η σημαντική μερίδα των καταναλωτών που απασχολείται στον τουριστικό τομέα έχει προ πολλού εξανεμίσει το επίδομα ανεργίας που χορηγούσε το κράτος.

Εξάλλου η δαπάνη παράτασης της επιδότησης στην αντλία (0,12 € ανά λίτρο, για ένα μήνα επιπλέον δεν θα επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό του κράτους, καθώς οι καιρικές συνθήκες κατά το Απρίλιο δεν απαιτούν τόση κατανάλωση ποσότητας πετρελαίου θέρμανσης όση απαιτείται στην καρδιά του χειμώνα.

Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη και η παράμετρος του υγιούς ανταγωνισμού, όταν πρόκειται για πολύ μεγάλες απότομες αυξήσεις των τιμών, όπως αυτή των 12 λεπτών πλέον ΦΠΑ, δεδομένου ότι οι περισσότεροι πρατηριούχοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα αποθεματοποίησης καυσίμων με αποτέλεσμα οι λίγοι έχοντες τα κεφάλαια να βρεθούν σε πολύ πλεονεκτική θέση.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article