16.4 C
Athens
5 December - 2024

Ταξίδι και διακοπές κατά την εγκυμοσύνη

Must read

Οι έγκυες γυναίκες μπορούν να ταξιδέψουν με ασφάλεια αφού λάβουν πάντα υπόψη τους τις οδηγίες του ιατρού τους.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ η καλύτερη χρονική περίοδος για το ταξίδι είναι μεταξύ 12ης και 28ης εβδομάδας της κύησης. Τις πρώτες εβδομάδες της κύησης πολλές γυναίκες ταλαιπωρούνται από πρωινή ναυτία και εμετούς που μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση και αφυδάτωση. Ακόμη, υψηλό ποσοστό γυναικών μπορεί να αποβάλλει, ενώ αιμορραγία μπορεί να εμφανιστεί ως επιπλοκή. Μετά την 28η εβδομάδα το επιπρόσθετο βάρος μπορεί να προκαλέσει κούραση και αν ταξιδεύετε σε τροπικά κλίματα οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να μην είναι ανεκτές.

Τις τελευταίες 12 εβδομάδες της κύησης αυξάνεται ο κίνδυνος επιπλοκών όπως πρόωρος τοκετός, αιμορραγία γι’ αυτό συνιστάται τακτικός έλεγχος. Τα υπερατλαντικά ταξίδια και οι πολύωρες πτήσεις και διαδρομές με αυτοκίνητο ή λεωφορείο αυξάνουν τον κίνδυνο φλεβοθρόμβωσης στην εγκυμοσύνη. Από την 36η βδομάδα της κύησης και μετά δεν επιτρέπονται οι πτήσεις. Κατά τη διάρκεια της πτήσης συνιστάται προσαρμογή του καθίσματος όσο το δυνατόν πιο πίσω, συχνοί σύντομοι περίπατοι και ασκήσεις των κάτω άκρων, κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού, χρήση άνετων και χαλαρών ενδυμάτων που να μην δημιουργούν πίεση στα γόνατα και στη μέση, χρήση ειδικών ελαστικών καλτσών.

Περιοχές και δραστηριότητες προς αποφυγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης Περιοχές υψηλού κινδύνου για την ελονοσία και περιοχές απομακρυσμένες από μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας συνιστάται να αποφεύγονται. Η λοίμωξη της μητέρας από ελονοσία μπορεί να αποβεί μοιραία για το έμβρυο ενώ τα ανθελονοσιακά φάρμακα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια. Οι καταδύσεις, το περπάτημα (trekking) σε υψόμετρο και τα spa συνιστάται να αποφεύγονται.

Εμβολιασμοί, ασθένειες και φάρμακα

Όλοι οι εμβολιασμοί συνιστάται να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Ο πυρετός ως παρενέργεια του εμβολίου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τις πρώτες εβδομάδες της κύησης.
Αντενδείκνυται η χορήγηση των εμβολίων που περιέχουν ζώντες αδρανοποιημένους ιούς (κίτρινος πυρετός, MMR). Τα εμβόλια που περιέχουν νεκρούς ιούς είναι προτιμότερο να χορηγούνται μετά τη 12η εβδομάδα της κύησης ή καλύτερα να ολοκληρώνεται το δοσολογικό σχήμα πριν την εγκυμοσύνη.
Κατά το ταξίδι σε περιοχές με χαμηλές υγειονομικές συνθήκες συνιστάται ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Α. Πρόκειται για την πιο συχνή προλαμβανόμενη με εμβολιασμό λοίμωξη σε ταξιδιώτες.
Ασθένειες με συμπτώματα όπως εμετοί και διάρροιες μπορεί να προκαλέσουν εύκολα αφυδάτωση. Απαιτείται συμμόρφωση στα γενικά προληπτικά μέτρα κατά την κατανάλωση τροφίμων και ποτών.
Συνιστάται αξιολόγηση της εγκυμοσύνης και κλινική εκτίμηση της εγκύου από τον θεράποντα μαιευτήρα γυναικολόγο. Είναι απαραίτητο ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών, με σκευάσματα που μπορεί να χρειαστεί η έγκυος ενώ ταξιδεύει και δεν αντενδείκνυται η λήψη τους στην κύηση. Σημαντική είναι η μέριμνα για την ασφάλεια υγείας κατά το ταξίδι και η ενημέρωση σχετικά με Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Υγείας στον προορισμό.
Οι γυναίκες που έχουν στο ιστορικό τους προηγούμενες κυήσεις με επιπλοκές ή εκείνες με πολύδυμη κύηση είναι προτιμότερο να αποφύγουν το ταξίδι.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article