23.5 C
Athens
28 March - 2024

Μικτή εικόνα στη Wall Street

Must read

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τις περιφερειακές τράπεζες να παραμένουν σε ανοδική τροχιά μετά το ράλι της Παρασκευής και ενώ οι επενδυτές έστρεψαν σήμερα την προσοχή τους στην τελευταία έκθεση της Federal Reserve για τις πιστωτικές συνθήκες.

Η έκθεση της Fed επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι οι τράπεζες περιορίζουν τις πιστώσεις τους εν μέσω της πρόσφατης κρίσης. Πιο αναλυτικά, το ποσοστό των αμερικανικών τραπεζών που αυστηροποίησαν τους όρους δανεισμού για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις σκαρφάλωσε στο 46% από 44,8% το δ’ τρίμηνο του 2022, όπως έδειξε η έρευνα της Fed για τις πιστωτικές συνθήκες το α’ τρίμηνο.

Η τελευταία εξέλιξη ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι η Fed θα επιλέξει να κρατήσει τα επιτόκια της σταθερά στην επόμενη συνεδρίαση της τον Ιούνιο, μετά την αύξηση της προηγούμενης εβδομάδας κατά 25 μονάδες βάσης. Αυτή ήταν η 10η διαδοχική αύξηση των επιτοκίων από την Fed.

Στο μεταξύ, οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα την προηγούμενη εβδομάδα συνεχίζουν την αντεπίθεση τους που ξεκίνησε την Παρασκευή.

Οι μετοχές της PacWest Bancorp σημείωσαν σήμερα άλμα 3,65% μετά το ράλι της Παρασκευής κατά 81%. Η τράπεζα ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι θα μειώσει σημαντικά το μέρισμα της για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση. Σε ανοδικό έδαφος έκλειαν και άλλες περιφερειακές τράπεζες, αν και περιόρισαν αισθητά τα κέρδη τους, με την Western Alliance Bancorp να κερδίζει 0,6% και την Zions Bancorp να ενισχύεται 2,1%.

Δείκτες – Στατιστικά της Wall Street

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 55,69 μονάδες ή -0,17% και έκλεισε στις 33.618,69 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 1,87 μονάδες ή 0,05% στις 4.138,12 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq πρόσθεσε 21,50 μονάδες ή 0,18% στις 12.256,92 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 11 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 18 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Walt Disney με κέρδη 2,45 δολ. ή 2,44% και έκλεισε στα 102,97 δολ. και ακολούθησαν Walmart με άνοδο 0,63% στα 152,72 δολ. και η Merck & Co με κέρδη 0,59% στα 118,38 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Walgreens Boots Alliance (-1,59%) η 3M (-0,98%) και η Amgen (-0,81%).

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Berkshire Hathaway Inc. του Γουόρεν Μπάφετ ανακοίνωσε αύξηση 12,6% στα λειτουργικά της κέρδη για το πρώτο τρίμηνο, στα 8,1 δισ. δολ. O δισεκατομμυριούχος επενδυτής σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει λογοδοσία για τις καταρρεύσεις τραπεζικών ιδρυμάτων.

“Η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα είναι πολύ παρόμοια με αυτή που είναι πάντα στον τραπεζικό τομέα – ο φόβος είναι πάντα μεταδοτικός”, δήλωσε ο Μπάφετ μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της Berkshire Hathaway. Ποινές θα πρέπει να “επιβάλλονται σε ανθρώπους που προκάλεσαν τα προβλήματα”, πρόσθεσε.

Οι επενδυτές ετοιμάζονται στο μεταξύ για την ανακοίνωση την Τετάρτη του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Απρίλιο, ενώ θα ακολουθήσουν οι τιμές παραγωγού και η έρευνα για την καταναλωτική εμπιστοσύνη μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν το πολιτικό αδιέξοδο στην Ουάσινγκτον για το πλαφόν στο χρέος των ΗΠΑ. Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε την Κυριακή ότι “δεν υπάρχουν καλές επιλογές” ώστε να αποφευχθεί “μια οικονομική καταστροφή” αν το Κογκρέσο δεν καταφέρει τελικά να ψηφίσει μια κοινή πρόταση για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους πριν τις αρχές του Ιουνίου, όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αρχίσει να ξεμένει από χρήματα.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article