17.4 C
Athens
19 April - 2024

ΕΝΦΙΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων – Ποιους αφορά η διαδικασία

Must read

Η πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων 2023, στην οποία οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν διορθώσεις στην ακίνητη περιουσία τους, αλλάζοντας τα στοιχεία από τα οποία προκύπτει ο ΕΝΦΙΑ, άνοιξε από την ΑΔΑΕ.

Oι διορθώσεις λαθών σε στοιχεία ακινήτων αφορούν αποθήκες, πάρκινγκ, όροφο, τετραγωνικά , ποσοστά συνιδιοκτησίας και κυριότητας, τα οποία μπορεί να κοστίσουν ακριβά κατά τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Οι νέες υποβολές ή οι διορθώσεις γίνονται χωρίς την επιβολή προστίμων, ωστόσο, εάν προκύψει από τη δήλωση ότι αυξήθηκε για κάποιο από τα προηγούμενα έτη η ακίνητη περιουσία τους, θα επανυπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ και θα σταλεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Ποιοι πρέπει να διορθώσουν στοιχεία

Αυτοί που πρέπει να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους είναι όσοι αγόρασαν ή πούλησαν κάποιο ακίνητο, ή μεταβίβασαν αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής, είτε προέβησαν σε οποιαδήποτε δικαιοπραξία επί ακινήτου, είτε κληρονόμησαν, είτε επειδή νομιμοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα είτε επειδή οι δηλώσεις τους στο Κτηματολόγιο δίνουν διαφορετική εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους σε σχέση με εκείνη που έχουν δηλώσεις στην Εφορία.

Επίσης, το Ε9 πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν όσοι απέκτησαν για πρώτη φορά με οποιαδήποτε αιτία, κάποιο δικαίωμα επί ακινήτου και δεν είχαν υποβάλει έως τώρα Ε9. Οι κάτοικοι ακινήτων σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα οφείλουν να ελέγξουν στη δήλωση ΕΝΦΙΑ– πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου του οικείου έτους την τιμή ζώνης στην οποία εντάχθηκε ή δεν εντάχθηκε αυτό (δηλαδή εάν εκκαθαρίστηκε σαν εκτός ΑΠΑΑ, ενώ θα έπρεπε να έχει εκκαθαριστεί ως εντός ΑΠΑΑ) και στη συνέχεια, εάν τυχόν διαπιστώσει λάθος, να προβεί σε τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) χωρίς πρόστιμο μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου του οικείου έτους.

Το νέο taxis θα ενσωματώσει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και Data Mining για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και όχι μόνο.

Για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη θα παρέχει τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να εντοπίζουν αμέσως ποιες φορολογικές δηλώσεις είναι αληθείς και ποιες ψευδείς ή ακόμα και να ελέγχουν έξυπνα τις κινήσεις των φορολογουμένων σε σχέση με την ύπαρξη κρυφών περιουσιακών στοιχείων.

Ειιδκότερα το σύστημα υα έχει τη δυνατότητα να αντλεί δεδομένα από μία τεράστια δεξαμενή πληροφοριών και στοιχείων για τα εισοδήματα, την ακίνητη και κινητή περιουσία, τις δαπάνες, τις συναλλαγές και τις τραπεζικές κινήσεις.

Θα ανιχνεύονται σε πραγματικό χρόνο ύποπτα περιστατικά φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου ενώ οι φορολογούμενοι θα κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη συμπεριφορά τους, όπως «στρατηγικός κακοπληρωτής» , «πιθανότητα φοροδιαφυγής».

Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει ήδη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, με στόχο να διευκολύνει τη ζωή των πολιτών, απλοποιώντας την διεκπεραίωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν το φορολογικό τους προφίλ να πληρώνουν τις οφειλές τους και να λαμβάνουν ενημερώσεις και προσωποποιημένες ειδοποιήσεις για επερχόμενες υποχρεώσεις.

Η νέα εφαρμογή θα λειτουργεί ως φορολογικό ημερολόγιο.

Ο επαγγελματίας θα λαμβάνει ενημερώσεις για τις ημερομηνίες υποβολής ΦΠΑ και υπονθύμισης για πληρβμή του.

Το ίδιο θα γίνεται και με τον ΕΝΦΙΑ.

Γρήγορη απόδοση ιθαγένειας

Με το νέο πληροφοριακό σύστημα που θα ξεκινήσει μέσα στο 2023 οι αιτούντες ελληνικής ιθαγένειας πλέον θα ταυτοποιούνται και θα καταθέτουν την αότησή τους μέσω gov.gr με στόχο την όσο το δυνατόν λιγότερη ταλαιπωρία του αιτούντος.

ΕΝΦΙΑ 2023

Η νέα Διαύγεια

Το έργο για τη Διαύγεια της επόμενης δεκαετίας θα αξιοποιεί πλέον τα δεδομένα και όχι τα έγγραφα που είναι σε μορφή pdf, καθώς και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης σε συμφωνία με το GDPR, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της προσβασιμότητας των πολιτών.

Η μετατροπή των εγγράφων από pdf σε απλά δεδομένα θα επιτρέπει την αυτόματη επεξεργασία τους και θα βελτιώσει την αναζήτησή τους στη Διαύγεια, παρέχοντας τη δυνατότητα στον πολίτη να αντλεί εύκολα και γρήγορα συγκεντρωτικά στοιχεία.

Ο φόρος, σε αυτή την περίπτωση, καταβάλλεται χωρίς τόκο σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των δέκα ευρώ μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

Τα πιο συχνά λάθη

Επισημαίνεται ότι τα πιο συχνά λάθη, κενά ή παραλείψεις στη δήλωση για τα στοιχεία των ακινήτων που φέρνουν έξτρα επιβαρύνσεις στο ποσό του ΕΝΦΙΑ αφορούν τον όροφο, την έκταση των κύριων και βοηθητικών χώρων, τα εμπράγματα δικαιώματα, ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα χαρακτηριστικά του αγροτεμαχίου και των κτισμάτων που βρίσκονται σε αυτά, καθώς και τους επαγγελματικούς χώρους.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article