23.5 C
Athens
28 March - 2024

Alpha Bank: Συνεχίζεται η περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Must read

Μήνυμα ισχυρής αυτοπεποίθησης για την περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) της Alpha Bank έστειλε κατά τη τηλεδιάσκεψη του με τους αναλυτές ο CFO του Ομίλου Alpha Bank, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, τονίζοντας ότι το 2023 θα είναι μία χρονιά που «θα δούμε περαιτέρω οργανική μείωση των ΜΕΑ». Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της Τράπεζας έδειξαν μείωση των ΜΕΑ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατά 23 μονάδες βάσης, με το ποσοστό ΜΕΑ να βρίσκεται στο 7,6% του δανειακού χαρτοφυλακίου και την τράπεζα να εκτιμά ότι το ποσοστό αυτό θα υποχωρήσει περαιτέρω, κάτω του 7% για το 2023.

Η μείωση των ΜΕΑ κατά 39% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, αντανακλά αφενός τον χαμηλότερο οργανικό σχηματισμό νέων ΜΕΑ, αλλά και τις στοχευμένες ενέργειες που δρομολογήθηκαν από την τράπεζα κατά τη διάρκεια του 2022, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγαρυφάλλου. Παράλληλα, η ικανότητα της Alpha Bank να κατακτά ένα-ένα μία σειρά από σημαντικά ορόσημα στο μέτωπο της υλοποίησης μη οργανικών συναλλαγών μέσα από την αξιοποίηση στρατηγικών σχέσεων που έχει αναπτύξει με διεθνείς επενδυτές, αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά μόλις πριν από λίγες ημέρες, με τη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας για την πώληση του Project Hermes, χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων Ελληνικών Μεγάλων Εταιρειών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, συνολικής λογιστικής αξίας ύψους 0,65 δισ. ευρώ, στις Fortress και Davidson Kempner.

Η νέα συμφωνία έρχεται ως επιστέγασμα του τελευταίου σκέλους της επιτυχημένης πορείας εξυγίανσης του ισολογισμού και προστίθεται σε σειρά συναλλαγών που έχει υλοποιήσει η τράπεζα από το 2018 και έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των ΜΕΑ κατά 25 και πλέον δισ. ευρώ.

Β. Ψάλτης: Συνειδητή απόφαση της Διοίκησης η πειθαρχημένη ανάληψη κινδύνων

Η σημαντική εξυγίανση του χαρτοφυλακίου ΜΕΑ στην οποία έχει προχωρήσει η τράπεζα είχε σαν αποτέλεσμα το Κόστος Πιστωτικού Κινδύνου να διαμορφωθεί τελικά σε 75 μονάδες βάσης, επίδοση καλύτερη από τον στόχο των 85 μονάδων βάσης για το 2023, με τον CEO του Ομίλου Βασίλη Ψάλτη να σημειώνει στους αναλυτές ότι «αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλά αντικατοπτρίζει τη συνειδητή απόφαση που έχουμε λάβει ως διοικητική ομάδα σε ό,τι αφορά στην ανάληψη κινδύνου τα τελευταία χρόνια».

Με εξασφαλίσεις το 52% των ΜΕΑ Ιδιαίτερης σημασίας αποτελεί επίσης η δομή του υποκείμενου χαρτοφυλακίου ΜΕΑ της τράπεζας, με μεγάλο ποσοστό να αφορά σε ρυθμισμένα ενήμερα ανοίγματα, με λιγότερο από 90 ημέρες σε καθυστέρηση (45% του συνόλου ή 1,3 δισ. ευρώ), ενώ από τα ΜΕΑ ύψους 3 δισ. ευρώ, παραπάνω από τα μισά αφορούν σε στεγαστικά δάνεια (ποσοστό 52,1% του συνόλου).

Σε ό,τι αφορά στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, αυτά ανέρχονται σε 1,4 δισ. ευρώ, αποτελώντας μόλις το 4% του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας και με Δείκτη Κάλυψης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στο 139%, ενώ σε επίπεδο Ομίλου το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 3,9% και ο Δείκτης Κάλυψης στο 141%. Παράλληλα, υψηλό Δείκτη Κάλυψης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στο 40% παρουσίασαν τα αποτελέσματα της Alpha Bank, με τον συνολικό Δείκτη Κάλυψης, συμπεριλαμβανομένων των ενσώματων εξασφαλίσεων, να ανέρχεται σε 109% και τον Δείκτη Κάλυψης Καθυστερήσεων σε επίπεδο Ομίλου να διαμορφώνεται σε 78%, αντανακλώντας το χαμηλό προφίλ ρίσκου της τράπεζας.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article