20.1 C
Athens
24 April - 2024

Ρυθμίσεις οφειλών: Μικρό το ενδιαφέρον των οφειλετών για τις 36, 72 και 120 δόσεις

Must read

Η συμμετοχή των φορολογουμένων στη ρύθμιση οφειλών των 72-120 δόσεων αλλά και τη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων για χρέη στο Δημόσιο. δεν έχει προσελκύσει αρκετούς οφειλέτες . Το ενδιαφέρον των οφειλετών είναι περιορισμένο καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δεν ξεπερνούν τις 10.000, όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση μέχρι στιγμής για να ενταχθούν και στις δύο ρυθμίσεις.

Οι φορολογούμενοι που έχουν χάσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων ανέρχονται σε 190.000, ενώ άλλοι 10.000 έχουν απολέσει τη ρύθμιση των 72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας. Αιτήσεις για επανένταξη στη ρύθμιση έχουν υποβάλλει 6.500 φορολογούμενοι, ρυθμίζοντας οφειλές 130 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα και οι οφειλέτες που δημιούργησαν χρέη εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο του 2021 έως την 1η Φεβρουαρίου του 2023, φαίνεται να μη βιάζονται να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων εχουν ενταχθεί συνολικά 3.500 φυσικά και νομικά πρόσωπα ρυθμίζοντας οφειλές συνολικού ύψους 110 εκατ. ευρώ.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι δικαιούχοι – υπόχρεοι έχουν δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 31 Ιουλίου. Δεν αποκλείεται οι ενδιαφερόμενοι να περιμένουν να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα υποβάλλουν αίτηση για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Νέα ρύθμιση 36-72 δόσεων

Στη ρύθμιση με τις 36 ή 72 δόσεις μπορούν να ενταχθούν οι οφειλές που έγιναν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου του 2023. Για τις 36 δόσεις το επιτόκιο θα είναι 4,37%, ενώ για τις 72 δόσεις 5,87%, για όσους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους η είχαν ρυθμισμένες οφειλές την 1η Νοεμβρίου του 2021 και συνέχισαν να τις εξυπηρετούν.

Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης θα ανέρχεται σε 30 ευρώ και με την ένταξη των οφειλών στην νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, θα ισχύσουν ευεργετήματα που είχε και η ρύθμιση των 120 δόσεων όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών. Η ρύθμιση χάνεται αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι δικαιούχοι – υπόχρεοι έχουν δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 31 Ιουλίου. Δεν αποκλείεται οι ενδιαφερόμενοι να περιμένουν να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα υποβάλλουν αίτηση για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Αναβίωση 72-120 δόσεων

Όλοι εκείνοι οι οφειλέτες που έχουν χάσει τις ρυθμίσεις οφειλών σε 72 ή 120 δόσεις ή αυτές έγιναν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 μπορουν να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις. Βασική προϋπόθεση είναι να καταβάλλουν δύο μηνιαίες δόσεις έως 31 Ιουλίου 2023 την τρέχουσα και μία επιπλέον που αποσβένει παλιές υποχρεώσεις με σειρά παλαιότητας. Ποσά που είναι υπερείσπραξη αποσβένουν παλαιότερες δόσεις με σειρά παλαιότητας.

Όσοι έχουν άλλες αρρύθμιστες οφειλές πέραν αυτών που έχουν εντάξει στις 72 η 120 δόσεις θα πρέπει μέσα σε ένα μήνα από την επικύρωση της αναβίωσης να εντάξουν αυτές τις οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη Φορολογική Διοίκηση, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, έως και την 31η Ιουλίου 2023.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, σημείωσε: «Η μείωση του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους καλλιτέχνες και χειροτέχνες, αλλά και τα ισχυρά κίνητρα για την επανέναρξη της δραστηριότητας εκείνων που έκλεισαν τα βιβλία τους, λόγω της κρίσης, αποτελεί μία ακόμα έμπρακτη απόδειξη στήριξης του κλάδου και των επαγγελματιών του πολιτισμού, μετά και τη νομοθέτηση του θεσμικού πλαισίου που ορίζει κανόνες για τον εργοδότη για τη διασφάλιση της υποχρεωτικά αμειβόμενης και ασφαλιζόμενης πρόβας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πολιτιστικός κλάδος είναι ο πρώτος από τον οποίο ξεκινά η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ένα μέτρο για το οποίο έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση».

Προϋπόθεση για την επικύρωση της ρύθμισης είναι η καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μηνιαία έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article