17.4 C
Athens
19 April - 2024

Διορθωτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Must read

Στους πωλητές έχουν περάσει τα ηνία της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, με πολλά χαρτοφυλάκια να προχωρούν σε διορθωτικές κινήσεις μετά το επταήμερο ανοδικό σερί.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,31% στις 1.127,74 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 15,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,35% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.752,75 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,68% στις 870,47 μονάδες.

Διορθωτικές κινήσεις

Αν και το ΧΑ προσπάθησε να κινηθεί υψηλότερα στην αρχή της συνεδρίασης, στη συνέχεια οι πωλητές πήραν τη σκυτάλη και διορθώνουν το ήδη επτά ημερών ανοδικό σερί. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, CEO κυπριακής ΕΠΕΥ, η ανοδική δυναμική του Γενικού Δείκτη διατηρείται παρά την “υψοφοβία” την οποία νομοτελειακά δημιουργεί η παραμονή του σε υψηλά 100 και πλέον μηνών. Διαγραμματικά, ο Δείκτης καλείται να διασπάσει και να παραμείνει πάνω από τα υψηλά της 1/3/2023 (1.133 μονάδες) σε αλλεπάλληλα κλεισίματα, επίπεδο που αποτελεί και το ημερήσιο stop επί των θέσεων short.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν δεν υπήρχαν οι τραπεζοκεντρικοί ενδοιασμοί και κλυδωνισμοί αλλά και οι απώλειες κεφαλαιοποίησης “προελεύσεως Wall Street”, οι παγκόσμιες κεφαλαιαγορές θα ήταν ήδη σε νέα υψηλά, παρά τις αναμφίβολες προκλήσεις (γεωπολιτικά, Πληθωρισμός κλπ.)

Για τον κ. Στεριώτη, στα θετικά για τις αγορές, είναι οι “ανάσες” που παίρνουν από τη μείωση των προεξοφλητικών επιτοκίων τόσο οι αποτιμήσεις των κυριότερων Ομολόγων, όσο και οι μοχλευμένες εισηγμένες – οδηγοί του τεχνολογικού κλάδου. Στα καθ’ ημάς το 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου βρίσκεται στα πρόθυρα της καθοδικής διάσπασης της απόδοσης (yield to maturity) του ψυχολογικά κρίσιμου 4%, με τους συμμετέχοντες να κινούνται γενικά δίχως πανικό ενόψει των κρίσιμων εθνικών εκλογών και των προσδοκιών σχετικά με τη διεθνή αξιολόγηση του αξιόχρεου της χώρας μας.

Στο ταμπλό

Άνω του 1% είναι οι απώλειες σε ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Eurobank, Aegean και ΕΥΔΑΠ, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ, Motor Oil, Autohellas, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Quest, Μυτιληναίος, Εθνική και ΟΛΠ.

Στον αντίποδα, στηρίξεις δίνει η Coca Cola με το +1,32% που καταγράφει, ενώ σε αρνητικά εδάφη κινούνται οι Τιτάν, ΟΤΕ και Ελλάκτωρ. Χωρίς μεταβολή είναι οι Σαράντης, Λάμδα και ΔΕΗ.

Πηγή: Capital.gr

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article