23.3 C
Athens
28 March - 2024

Aegean: Μεγάλη επένδυση 140 εκατ. για το πρώτο Κέντρο Εκπαίδευσης πιλότων στην Ελλάδα

Must read

Επένδυση ύψους 140 εκατ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρώσει η Aegean πριν από το τέλος του 2023, όταν και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το πρώτο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα. Το κέντρο αυτό είναι ο «καρπός» της συνεργασίας μεταξύ της εγχώριας αεροπορικής εταιρείας Aegean και της καναδικής CAE, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

«Στόχος μας είναι, καθώς μεγαλώνουμε, να διατηρήσουμε την κουλτούρα της Aegean ζωντανή στα πληρώματά μας μέσα στο πέρασμα του χρόνου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής αποστολής στη Μαδρίτη, όπου λειτουργεί το εκπαιδευτικό κέντρο της CAE, του μεγαλύτερου παρόχου εκπαίδευσης πολιτικής αεροπορίας διεθνώς.

Γερογιάννης Aegean

Tο εκπαιδευτικό κέντρο Aegean – CAE θα αποτελέσει μέρος της νέας Τεχνικής Βάσης της Aegean, συνολικής έκτασης 85.000 τ.μ., που θα δημιουργηθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και θα ανήκει κατά 51% στην Aegean και κατά 49% στην καναδική CAΕ. Σημειώνεται πως οι εργασίες αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων της νέας τεχνικής βάσης έχουν ήδη ξεκινήσει, προκειμένου να υποδεχτούν τον τεχνολογικό εξοπλισμό, τους προσομοιωτές και τις λοιπές υποδομές που απαιτούνται για τη δημιουργία του Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων της AEGEAN και της CAE. Το Κέντρο Εκπαίδευσης Προσωπικού αποτελεί κομμάτι ενός οικοσυστήματος υπηρεσιών υποστήριξης για την αερομεταφορά στη χώρα μας που δρομολογεί η εταιρεία, το οποίο περιλαμβάνει και την ανάπτυξη του πρώτου Κέντρου Συντήρησης Πτητικών Μέσων, με τη συνολική επένδυση να αγγίζει τα 140 εκατ. ευρώ.

Το νέο κέντρο θα τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια με 35.000 τ.μ. φωτοβολταϊκών πάνελ, τα οποία είναι εγκατεστημένα στο «πράσινο» κέλυφος του κτιρίου, παράγοντας 3 MW ή 4,4 Gwh ετησίως, και θα βρίσκεται σε ένα από τα πιο βιώσιμα αεροδρόμια της Ευρώπης. Η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει έως 500 νέες άμεσες και συνολικά περισσότερες από 1.100 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης σε διάστημα πέντε έως επτά ετών.

Πώς θα είναι το εκπαιδευτικό κέντρο στην Ελλάδα

Με χωρητικότητα έως και 7 προσομοιωτών πλήρους πτήσης, το εκπαιδευτικό κέντρο Aegean – CAE θα αποτελέσει μέρος της νέας Τεχνικής Βάσης της Aegean, συνολικής έκτασης 85.000 τ.μ., που θα δημιουργηθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, ενώ παράλληλα επεκτείνει περαιτέρω το ήδη σημαντικό παγκόσμιο δίκτυο κέντρων εκπαίδευσης της CAE.

Στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης το Εκπαιδευτικό Κέντρο θα διαθέτει τέσσερις προσομοιωτές πτήσης, συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320neo, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600, καθώς και εξοπλισμό εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας. Προβλέπει επίσης την εγκατάσταση τριών επιπλέον προσομοιωτών. Στην πλήρη του ανάπτυξη, το κέντρο θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους τον χρόνο (42.000 ώρες εκπαίδευσης) και πολλαπλάσιο αριθμό πληρωμάτων καμπίνας.

Για τη λειτουργία του το Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων της Aegean και της CAE θα καταναλώνει «πράσινη» ενέργεια, η οποία θα παράγεται από την εγκατάσταση 35.000 τ.μ. φωτοβολταϊκών πάνελ συνολικής ισχύος 3 MW ή 4,4 GWh ετησίως, που θα είναι τοποθετημένη στη νέα τεχνική βάση της AEGEAN.

Aegean CAE

Η επένδυση έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό σε υποδομές σε τοπικό επίπεδο για υπηρεσίες υποστήριξης τρίτων μέσω δύο κύριων παράλληλων δραστηριοτήτων:

  • Τη λειτουργία συντήρησης πτητικών μέσων, με την ανάπτυξη και σταδιακή στελέχωση της τεχνικής βάσης, τελικής χωρητικότητας έως και 10 θέσεων βαριάς συντήρησης, επισκευών και ελέγχων για πτητικά μέσα διάφορων τύπων.
  • Την ανάπτυξη του Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων με επένδυση σε συνολικά 7 προσομοιωτές πτήσης τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι θα καλύπτουν ανάγκες εκπαίδευσης για αεροσκάφη τύπου Airbus, ATR και Boeing, καθώς και τη δημιουργία εγκαταστάσεων, για τη διενέργεια ειδικής εκπαίδευσης των πληρωμάτων.

Ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος, επικεφαλής Οικονομικού Σχεδιασμού της Aegean, ανέφερε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει να αναλύουν τις λεπτομέρειες για την επένδυση. «Έχει ιδρυθεί η ελληνική εταιρεία που θα υλοποιήσει την επένδυση. Έχουμε επαφή με κατασκευαστικές εταιρείες. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα ανακοινωθεί ο general contractor. Η επένδυση είναι εντός του χρονοδιαγράμματος, με βάση τις αρχικές ανακοινώσεις που είχαν γίνει», τόνισε.

Ποια είναι η CAE

H καναδική CAE είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, αναπτύσσοντας εκπαίδευση προσομοίωσης και λύσεις υποστήριξης κρίσιμων λειτουργιών σε τρεις βασικούς τομείς, την πολιτική αεροπορία, την άμυνα και ασφάλεια και τον κλάδο της υγείας. Η εταιρεία, με έσοδα 3,4 δισ. δολαρίων το 2022, εκ των οποίων το 1,6 δισ. δολάρια αντιστοιχεί στο κομμάτι της πολιτικής αεροπορίας, αναπτύσσεται διεθνώς, διαθέτοντας περισσότερους από 13.000 υπαλλήλους, με περισσότερα από 200 σημεία εκπαίδευσης, σε πάνω από 40 χώρες. Η CAE αντιπροσωπεύει 75 χρόνια καινοτομιών στον κλάδο -τους προσομοιωτές πτήσης, αποστολής και ιατρικής πιστότητας και τα εξατομικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη.

CAE προσομοιωτής

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article