23.5 C
Athens
28 March - 2024

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Άνοιξε το πρόγραμμα – Βήμα-βήμα η αίτηση – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Must read

H πλατφόρμα του προγράμματος «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Θερμοσίφωνα», που επιδοτεί την αντικατάσταση του ηλεκτρικού με ηλιακό θερμοσίφωνα, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενεργοποιήθηκε και οι καταναλωτές μπορούν πλέον να κάνουν την αίτηση τους, βάση του ΑΦΜ.

Για να συμμετέχετε στο Πρόγραμμα:

  1. Κατεβάστε και διαβάστε τον Οδηγό του Προγράμματος, για να ενημερωθείτε για τους κανόνες και τις σχετικές διαδικασίες.
  2. Υποβάλλετε Αίτηση Χρηματοδότησης, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Προγράμματος.
  3. Σε περίπτωση έγκρισης της αίτησής σας, προχωρήστε στην έκδοση των επιταγών σας, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Προγράμματος. Οι επιταγές θα σας αποσταλούν και μέσω SMS. Η πρώτη επιταγή θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα, ενώ η δεύτερη μπορεί να επιδοτήσει τη δαπάνη εκτέλεσης συμπληρωματικών εργασιών για την αντικατάσταση του παλιού Ηλεκτρικού Θερμοσίφωνα με το νέο Ηλιακό (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης του Νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα ή απεγκατάστασης του παλιού Θερμοσίφωνα, αναλώσιμα & εξαρτήματα κλπ.).

Πώς να κάνετε χρήση των επιταγών σας:

  1. Επιλέξτε ένα έμπορο λιανικής που συμμετέχει στο Πρόγραμμα, από τον οποίο θα αγοράσετε το νέο Ηλιακό Θερμοσίφωνα.
  2. Προχωρήστε σε παραγγελία και παραδώστε την επιταγή που αφορά στο προϊόν, για να καλύψετε μέρος της δαπάνης αγοράς (η επιταγή σας θα δεσμευθεί από το συγκεκριμένο έμπορο). Εφόσον ο ίδιος έμπορος αναλάβει και τις εργασίες αντικατάστασης με δικά του συνεργεία, του παραδίδετε και τη δεύτερη επιταγή που θα καλύψει μέρος της δαπάνης των συμπληρωματικών υπηρεσιών.
  3. Με την παραλαβή του προϊόντος, προχωρήστε στην απεγκατάσταση του παλιού Ηλεκτρικού Θερμοσίφωνα και στην τοποθέτηση του νέου Ηλιακού. Εφόσον για τις εργασίες αυτές επιλέξετε ανεξάρτητο επαγγελματία υδραυλικών εγκαταστάσεων που επίσης συμμετέχει στο Πρόγραμμα (εφόσον δηλαδή οι εργασίες δεν έχουν αναληφθεί από τον έμπορο), μπορείτε να παραδώσετε σε αυτόν τη δεύτερη επιταγή που θα καλύψει μέρος της δαπάνης των συμπληρωματικών υπηρεσιών.
  4. Για να ισχύει η επιδότηση τόσο της αγοράς του προϊόντος, όσο και των συμπληρωματικών εργασιών, θα πρέπει υποχρεωτικά να παραδώσετε τον παλιό Ηλεκτρικό Θερμοσίφωνα στον έμπορο λιανικής από όπου αγοράσατε το νέο Ηλιακό.

Ενημερωθείτε για το Πρόγραμμα και τις διαδικασίες του

  • Κατεβάστε και διαβάστε τον Οδηγό του Προγράμματος εδώ
  • Δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που αφορούν τους ιδιώτες/νοικοκυριά εδώ
  • Μάθετε για τα χρονικά ορόσημα και τις προθεσμίες του Προγράμματος εδώ
  • Αν έχετε συγκεκριμένο ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ή χρειάζεστε περαιτέρω βοήθεια, επικοινωνήστε με το γραφείο υποστήριξης εδώ

Υποβάλλεται Αίτηση Χρηματοδότησης

  • Μπείτε στην Ψηφιακή Πλατφόρμα Αιτήσεων και υποβάλλετε την αίτησή σας εδώ
  • Δείτε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης εδώ

Παρακολουθείστε την εξέλιξη του Προγράμματος

  • Δείτε τα στατιστικά προόδου του προγράμματος εδώ
  • Δείτε τις επιταγές που έχουν εκδοθεί για εσάς και την κατάστασή τους εδώ
  • Δείτε τα εγκεκριμένα προϊόντα και τους εγκεκριμένους προμηθευτές εδώ

Πότε θα υποβάλλουν αίτηση τα αντίστοιχα ΑΦΜ Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. Σήμερα, πρώτη ημέρα, θα έχουν δικαίωμα αίτησης τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1 και 2.

Και θα ακολουθήσουν: 

  • 12/5 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4
  • 13/5 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6
  • 14/5 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8
  • 15/5 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8,9,0

Ηλιακός

Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

Ποιοι ηλιακοί θερμοσίφωνες επιδοτούνται και μέχρι πόσοι ανά αίτηση;

Στο website του προγράμματος στο πεδίο Μητρώα, υπάρχει δημοσιευμένο το Ενιαίο Μητρώο Εγκεκριμένου Εξοπλισμού, στο οποίο μπορείτε να δείτε όλα τα προϊόντα που έχουν εγκριθεί στο Πρόγραμμα.
Οι έμποροι που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και πωλούν τους επιδοτούμενους ηλιακούς θερμοσίφωνες θα σας κατευθύνουν σχετικά με τα συγκεκριμένα μοντέλα που είναι εγκεκριμένα και μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω του Προγράμματος. Κάθε αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει έναν (1) Ηλιακό Θερμοσίφωνα προς επιχορήγηση.

Πόσες αιτήσεις μπορώ να υποβάλλω;

Κάθε Φυσικό Πρόσωπο (διακριτό ΑΦΜ) μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση που αφορά μία και μόνο κατοικία. Το ίδιο Φυσικό Πρόσωπο δεν μπορεί να υποβάλει άλλη αίτηση. Ούτε η ίδια κατοικία μπορεί να συμπεριληφθεί σε άλλη αίτηση (άλλου φυσικού προσώπου). Επίσης τα εξαρτώμενα μέλη μίας οικογένειας, καθώς και όσοι έχουν γεννηθεί την 1η/1/2006 ή αργότερα δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση.

Αν συνδυαστούν οι παραπάνω κανόνες, προκύπτουν τα ακόλουθα ενδεικτικά παραδείγματα:

  • Μία τετραμελής οικογένεια με δύο συζύγους και δύο τέκνα: μπορεί να υποβάλλουν έως δύο χωριστές αιτήσεις οι δύο σύζυγοι για διαφορετική κατοικία ο καθένας (κύρια και δευτερεύουσα). Δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση τα παιδιά.
  • Μία μονογονεϊκή οικογένεια με ένα γονιό και ένα εξαρτώμενο τέκνο: μπορεί να υποβάλει μία αίτηση ο γονιός για κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία.
  • Νέος/νέα που ζει μόνος/μόνη εργάζεται και υπέβαλε δήλωση εισοδήματος το φορολογικό έτος 2021 (δεν ήταν εξαρτώμενο μέλος): μπορεί να υποβάλει μία αίτηση για κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία.

Δεν έχω ιδιόκτητη κατοικία – Μπορώ να υποβάλλω αίτηση χρηματοδότησης για αντικατάσταση θερμοσίφωνα στην κατοικία που ενοικιάζω;

Βεβαίως, η αίτηση αφορά είτε ιδιόκτητη, είτε ενοικιασμένη, είτε παραχωρημένη κατοικία, εφόσον:

  • Αποτελεί την κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία του αιτούντος,
  • Διαθέτει ενεργή, οικιακή (και μη κοινόχρηστη) παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας αυτής.
  • Μπορεί να τοποθετηθεί Ηλιακός Θερμοσίφωνας στην κατοικία του αιτούντος και δεν υπάρχει περιορισμός από κανονισμούς λειτουργίας (π.χ. κανονισμός πολυκατοικίας, κανονισμός λειτουργίας κτηρίου κ.λπ.)

Θέλω να αγοράσω ηλιακό θερμοσίφωνα αλλά δεν διαθέτω παλιό ηλεκτρικό προς ανακύκλωση. Μπορώ να υποβάλλω αίτηση προς χρηματοδότηση;

Όχι, βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα είναι η αντικατάσταση /απόσυρση ενός παλιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα χωρητικότητας >=40 λίτρων για κάθε νέο Ηλιακό Θερμοσίφωνα που επιδοτείται.

Έκανα αίτηση για χρηματοδότηση. Πότε θα λάβω τις αντίστοιχες επιταγές για τις αγορές μου;

Μετά την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων για επτά (7) ημέρες, στη συνέχεια εκδικάζονται οι ενστάσεις και αναρτώνται οι πίνακες με τα οριστικά αποτελέσματα και μπορείτε να λάβετε τις επιταγές σας.

Τι είναι οι επιταγές; Θα μου αποδοθεί κάποιο χρηματικό ποσό; Πώς θα πληρώσω την αγορά του νέου ηλιακού θερμοσίφωνα;

Δεν σας αποδίδεται κάποιο χρηματικό ποσό. Εφόσον εγκριθεί η αίτησή σας και δικαιούστε επιχορήγησης θα λάβετε ηλεκτρονικά επιταγές του Προγράμματος.

Η πρώτη επιταγή θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα, ενώ η δεύτερη μπορεί να επιδοτήσει (προαιρετικά) τη δαπάνη εκτέλεσης συμπληρωματικών εργασιών για την αντικατάσταση του παλιού Ηλεκτρικού Θερμοσίφωνα με το νέο Ηλιακό (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης του Νέου Ηλιακού  Θερμοσίφωνα  ή απεγκατάστασης του παλαιού Θερμοσίφωνα, αναλώσιμα & εξαρτήματα κλπ.).

Οι επιταγές δεν έχουν φυσική μορφή, αλλά είναι μοναδικοί κωδικοί οι οποίοι θα αποσταλούν τόσο στον ηλεκτρονικό λογαριασμό σας (στην πλατφόρμα που υποβάλλατε την αίτηση) όσο και στο κινητό σας με SMS. Χρησιμοποιήστε τους κωδικούς αυτούς κατά την παραγγελία/ αγορά του νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα σε έμπορο που συμμετέχει στο Πρόγραμμα.

Δίνοντας τις επιταγές (τους κωδικούς) στον έμπορο καλύπτετε ένα μέρος της τιμής του ηλιακού (ίσο με την αξία της επιταγής) και ένα μέρος της δαπάνης εκτέλεσης συμπληρωματικών εργασιών για την αντικατάσταση του παλιού Ηλεκτρικού Θερμοσίφωνα με το νέο Ηλιακό, οπότε θα πρέπει να εξοφλήσετε με δικά σας μέσα (μετρητά, κάρτα, δόσεις κλπ.) μόνο την υπολειπόμενη αξία.

Τι αξία αντιπροσωπεύει κάθε επιταγή; Πόσο είναι τελικά το ποσό της επιχορήγησης που θα λάβω;

Δεν υπάρχει ένα και μοναδικό ποσό για κάθε περίπτωση.

Η μέγιστη αξία της επιταγής καθορίζεται από ένα σύνολο παραγόντων, όπως ενδεικτικά το ποσοστό επιδότησης (από 50% έως και 60%) που δικαιούστε και η τιμή πώλησης του προϊόντος.

Εάν η τιμή  πώλησης του Ηλιακού Θερμοσίφωνα υπερβαίνει την Προτεινόμενη Λιανική Τιμή (Π.Λ.Τ) του κατασκευαστή τότε δικαιούστε το μέγιστο ποσοστό επιδότησης επι την  Π.Λ.Τ.Αντίστοιχα η μέγιστη αξία της επιταγής που αφορά τη δαπάνη εκτέλεσης των αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών διαφοροποιείται με βάση το ποσοστό επιχορήγησης που δικαιούστε (από 50% έως 60% αναλόγως της εισοδηματικής σας κατηγορίας).

Μπορείτε να δείτε τις κατά περίπτωση μέγιστες αξίες (ανώτατο  ποσό επιχορήγησης) αν  ανατρέξτε στον πίνακα της ενότητας 3 του Οδηγού του Προγράμματος.

Είναι αρκετά πολύπλοκο και δύσκολο να υπολογίσω την τελική αξία

Το τελικό ποσό της επιχορήγησης υπολογίζεται αυτόματα από την ψηφιακή πλατφόρμα του Προγράμματος και ενημερώνεται ο έμπορος που κάνει την τιμολόγηση (για το ποσό αυτό). Μετά την εξαργύρωση της επιταγής θα λάβετε SMS στο κινητό σας με το ποσό που εξαργυρώθηκε και θα μπορείτε να το αντιπαραβάλετε με τα χρήματα (υπόλοιπο) που σας ζήτησε να εξοφλήσετε ο έμπορος από τον οποίο προμηθευθήκατε το προϊόν.

Τι θα συμβεί αν χάσω ή ξεχάσω τον κωδικό της επιταγής μου;

Ο κωδικός της επιταγής θα αποσταλεί με SMS στο κινητό που είχατε δηλώσει και επιβεβαιώσει όταν υποβάλλατε την αίτηση στο Πρόγραμμα. Προσπαθήστε να μη διαγράψετε το συγκεκριμένο SMS ή καταγράψτε κάπου τον κωδικό όταν τον λάβετε.

Επίσης, ο κωδικός βρίσκεται αποθηκευμένος και στον ηλεκτρονικό σας λογαριασμό, στο σημείο δηλαδή που υποβάλλατε την αίτηση χρηματοδότησης, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων.

Μπορώ να μεταβιβάσω την επιταγή μου σε κάποιον άλλο αν δεν την χρησιμοποιήσω;

Σε καμία περίπτωση. Οι επιταγές είναι προσωπικές και αφορούν την αίτηση που υποβλήθηκε και εγκρίθηκε (δικαίωμα συμμετοχής, εισοδηματικά κριτήρια, διεύθυνση κατοικίας εγκατάστασης κλπ.).

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article