21 C
Athens
30 April - 2024

Συντήρηση δυνάμεων στο χρηματιστήριο Αθηνών

Must read

Να κρατήσει τα επίπεδα των 1.120 μονάδων στο κλείσιμο της εβδομάδας προσπαθεί το χρηματιστήριο Αθηνών, με αρκετούς όμως τίτλους του να μπαίνουν εμπόδιο στα σχέδια των long, οι οποίοι καταβάλουν φιλότιμες αγοραστικές προσπάθειες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,13% στις 1.123,92 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 36,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,07% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.739,51 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,20% στις 858,38 μονάδες.

Προεκλογική ψυχραιμία

Η αγορά έχει δείξει ότι μπορεί να κρατήσει τα επίπεδα ακόμη και τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, όταν και η κομματική ρητορική ενδεχομένως να ανεβάσει τους τόνους. Μέχρι στιγμής, οι αγοραστές παραμένουν στις επάλξεις, κάνοντας επιλεκτικές και στοχευμένες κινήσεις προκειμένου να μη χαθούν τα επίπεδα και μπει σε τεχνικές περιπέτειες η αγορά.

Πάντως, ακόμη και σε ένα περίπλοκο εγχώριο και διεθνές περιβάλλον, ο γενικός δείκτης είναι σε απόσταση αναπνοής από τα υψηλά 9ετίας. Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει και την καλύτερη απόδοση παγκοσμίως με τον ΓΔ να κερδίζει 21,33% και τον τραπεζικό 35,71%, έχοντας μάλιστα περάσει χωρίς μεγάλες αναταράξεις μια περιφερειακή τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ και ένα ευμετάβλητο πολιτικό τοπίο.

Όπως συμφωνούν αρκετοί αναλυτές, το στήριγμα της αγοράς αυτούς τους δύσκολους μήνες ήταν τα αποτελέσματα των εισηγμένων και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με άξονα περιστροφής πάντα την επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Μιας ανάκτησης που έχει καθυστερήσει τόσο λόγο της πανδημίας όσο και λόγω των εκλογών, αλλά η προσδοκία της έχει συντηρήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών υψηλό. Άλλωστε, η επόμενη κυβέρνηση θα ποντάρει πολλά στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα στην οικονομία και τις ισορροπίες ισχύος. Αυτό και μόνο το δεδομένο κάνει τους επενδυτές να βλέπουν πιο μακροπρόθεσμα τις τοποθετήσεις τους, μιας και οι αποδόσεις τους σε κάθε περίπτωση θα είναι και μεγαλύτερες.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι Autohellas, Quest και Coca Cola σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Εθνική, Σαράντης, Jumbo, Πειραιώς, ΟΤΕ, Τιτάν, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, Λάμδα και ΔΕΗ.

Στον αντίποδα, οι απώλειες σε Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, Aegean και Alpha Bank. Χωρίς μεταβολή είναι η ΓΕΚ Τέρνα.

 

Πηγή: capital.gr

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article