21.1 C
Athens
23 April - 2024

Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας «βλέπουν» JP Morgan και Wood

Must read

Προς μία νέα θητεία της Νέας Δημοκρατίας “γέρνει” το βασικό σενάριο των JP Morgan και Wood για την Ελλάδα, με την πρώτη να δηλώνει θετική για τα ελληνικά ομόλογα πέραν της βραχυπρόθεσμης αβεβαιότητας γύρω από το αποτέλεσμα της κάλπης, και τη δεύτερη να αναμένει ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος της τάξης του 3,5%.

Ειδικότερα, σε νέα της έκθεση η JP Morgan επισημαίνει ότι παραμένει σε γενικές γραμμές εποικοδομητική για τα ελληνικά ομόλογα και εκτιμά πως οι αποδόσεις τους θα συνεχίσουν να κινούνται χαμηλότερα από αυτές των ιταλικών ομολόγων σε ολόκληρη τη διάρκεια του 2023, δεδομένων των ισχυρών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας και της μεγάλης πιθανότητας να ανακτήσει η χώρα την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας έως τις αρχές του 2024.

Ωστόσο, η αμερικάνικη τράπεζα επαναλαμβάνει ότι παραμένει ουδέτερη για την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα, δεδομένης της ισχυρής υπεραπόδοσης που έχουν σημειώσει πρόσφατα τα ελληνικά ομόλογα και επίσης λόγω της αύξησης του πολιτικού θορύβου καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Για τους επενδυτές που κυνηγούν τις overweight θέσεις στην Ελλάδα, συνεχίζει να συστήνει τα ελληνικά ομόλογα διάρκειας 8 έως 10 ετών, τα οποία και παραμένουν ελκυστικά καθώς διαπραγματεύονται με τα υψηλότερα περιθώρια ανάκαμψης σε σχέση με άλλους τίτλους των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό μέτωπο, η JP Morgan τονίζει πως οι εκλογές της Κυριακής είναι οι πρώτες έπειτα από περίπου δύο δεκαετίες στις οποίες δεν θα υπάρξει το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, ένα σύστημα το οποίο ωστόσο δεν θα ισχύει σε έναν ενδεχόμενο δεύτερο γύρο εκλογών.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, όπως σημειώνει, η ΝΔ διατηρεί σταθερό προβάδισμα 6%-6,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ να ακολουθούν. Δεδομένων των πρόσφατων δημοσκοπήσεων και επίσης της έλλειψης του μπόνους των 50 εδρών, η προσδοκία των συγκλινουσών εκτιμήσεων είναι ότι οι εκλογές του Μαΐου είναι απίθανο να αποφέρουν βιώσιμη πλειοψηφία.

Ως εκ τούτου, ένας δεύτερος γύρος εκλογών, βασισμένος σε ένα νέο εκλογικό σύστημα, παραμένει το πιο πιθανό σενάριο. Η προσδοκία της JP Morgan είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει είτε πλειοψηφία είτε κυβέρνηση συνασπισμού με το ΠΑΣΟΚ μετά τις δεύτερες εκλογές και θα συνεχίσει να προσφέρει μια εποικοδομητική πολιτική ατζέντα. Βλέπει κινδύνους αυξημένης αστάθειας της αγοράς, ειδικά εάν το χάσμα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στενέψει, ωστόσο, συνολικά, διατηρεί μια γενικά εποικοδομητική μεσοπρόθεσμη προοπτική για την Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του βασικού της σεναρίου, όπως τονίζει, που είναι μία κυβέρνηση με “οδηγό” τη Νέα Δημοκρατίας και σε κάθε περίπτωση τη συνέχιση της τρέχουσας πολιτικής, γεγονός που θα συνεχίσει να στηρίζει την ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται πως η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει πως η ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος θα κινηθεί στο 2,5%, με σημαντική μείωση του επιπέδου του δημόσιου χρέους.

Κατά τα άλλα, η JP Morgan διατηρεί τις εκτιμήσεις της για τα ελληνικά spreads και αναμένει να διευρυνθούν ελαφρώς το επόμενο διάστημα και έως τον Ιούνιο, προτού ξεκινήσουν να μειώνονται σταδιακά. Ειδικότερα, εκτιμά πως θα διαμορφωθούν στις 210 μ.β. τον Ιούνιο του 2023 από περίπου 170 μ.β. σήμερα, στις 190 μ.β τον Σεπτέμβριο, στις 180 μ.β. τον Δεκέμβριο, ενώ θα υποχωρήσουν στις 165 μ.β στο α΄ τρίμηνο του 2024.

Από την πλευρά της, η Wood, σε σημερινό της σχόλιο, σημειώνει πως σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται στο 35%-37%. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 27%-30%, ενώ το ΠΑΣΟΚ στο 10%-11% και το ΚΚΕ στο 7,0%. “Εξακολουθούμε να βλέπουμε το μεγαλύτερο μέρος των πιθανοτήτων να στρέφεται προς μια νέα θητεία της Νέας Δημοκρατίας”, όπως επισημαίνει.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο η Wood εκτιμά πως η ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος θα κινηθεί στο 3,5% και το 2024 θα επιταχυνθεί στο 4,2%, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί φέτος στο 5,3% και το επόμενο έτος στο 3,3%.

Παράλληλα αναμένει σημαντική πτώση του ελληνικού χρέους προς ΑΕΠ στο 154% φέτος από 170% το 2022, ενώ το 2024 εκτιμά πως θα διαμορφωθεί στο 145%, με την απόδοση των 10ετών ομολόγων να κινείται στο 4% με 3,5%.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article