13 C
Athens
20 April - 2024

G7- ΕΕ: Φρένο στην επανεκκίνηση ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου

Must read

Η Ομάδα των Επτά (G7) και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου σε διαδρομές όπου η Μόσχα έχει διακόψει τις προμήθειες, ανέφεραν οι Financial Times επικαλούμενοι αξιωματούχους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Γεγονός που αποτελεί την πρώτη φορά που το εμπόριο φυσικού αερίου μέσω αγωγών μπλοκάρεται από τις δυτικές δυνάμεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η απόφαση, η οποία θα οριστικοποιηθεί από τους ηγέτες της G7 στη σύνοδο κορυφής στη Χιροσίμα που ξεκινά την Παρασκευή, θα αποτρέψει την επανέναρξη των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου από αγωγούς σε διαδρομές προς χώρες όπως η Πολωνία και η Γερμανία, όπου η Μόσχα διέκοψε τις προμήθειες πέρυσι, ανέφερε η εφημερίδα.

Οι δυτικές δυνάμεις θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία δεν θα…δει αύξηση στα ενεργειακά της έσοδα, καθώς προσπαθούν να αυξήσουν την οικονομική πίεση 15 μήνες μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ένας από τους αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή έγινε «για να διασφαλιστεί ότι οι εταίροι δεν θα αλλάξουν γνώμη στο μέλλον».

Ένα προσχέδιο δήλωσης της G7 που είδαν οι Financial Times ανέφερε ότι η ομάδα των κορυφαίων οικονομιών θα μειώσει περαιτέρω τη χρήση των ρωσικών ενεργειακών πηγών «συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής της επαναλειτουργίας των οδών που είχαν προηγουμένως κλείσει λόγω της αξιοποίησης της ενέργειας από τη Ρωσία ως όπλο», τουλάχιστον έως ότου “υπάρξει επίλυση της σύγκρουσης».

Αν και τα μέτρα είναι απίθανο να επηρεάσουν άμεσα τις ροές φυσικού αερίου, υπογραμμίζουν τη βαθιά αποφασιστικότητα των Βρυξελλών να καταστήσουν μόνιμη την ταχεία και επώδυνη στροφή μακριά από την επί δεκαετίες εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

Η επιβολή της απαγόρευσης είναι άκρως συμβολική, διότι κατά την έναρξη του πολέμου η ΕΕ είχε αποφύγει να στοχεύσει τις ροές των αγωγών, δεδομένης της τεράστιας εξάρτησής της από το φυσικό αέριο της Μόσχας. Η Ρωσία προέβη στη διακοπή των προμηθειών, προκαλώντας μια εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου σε πάνω από 10 φορές το κανονικό τους επίπεδο.

Όμως τους τελευταίους μήνες οι τιμές μειώθηκαν σημαντικά, καθώς η Ευρώπη μείωσε επιτυχώς τη ζήτηση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επιτάχυνε την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προμηθεύτηκε από εναλλακτικές πηγές, όπως θαλάσσια φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article