19.9 C
Athens
28 March - 2024

Ουκρανία: Αδειάζει η κλεψύδρα για μια νέα συμφωνία στα σιτηρά

Must read

Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά που εξάγονται από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Σύμφωνα με το Reuters, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι δεν έχουν προγραμματιστεί νέες συνομιλίες αυτήν την εβδομάδα με τη Ρωσία.

Ειδικότερα, η Olha Trofimtseva, αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι η παράταση της συμφωνίας τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην Τουρκία την προηγούμενη εβδομάδα.

«Η κατάσταση συνολικά (μετά τις συνομιλίες) δεν έχει αλλάξει πολύ και λαμβάνουμε αρκετά αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά και την πιθανότητα συνέχισής της» ξεκαθάρισε η Τrofimtseva.

Με την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας αποκλείστηκαν από τα ρωσικά πολεμικά πλοία. Λίγους μήνες μετά, τον Ιούλιο, με τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ, η Ρωσία συμφώνησε να αφήσει ανοιχτά τρία λιμάνια, ώστε να γίνονται εξαγωγές σιτηρών προκειμένου να αποφευχθεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Το ρωσικό τελεσίγραφο και οι απαιτήσεις της Μόσχας

Η Ρωσία έχει απειλήσει να εγκαταλείψει τη συμφωνία, η οποία λήγει στις 18 Μαΐου, αν η ΕΕ δεν προχωρήσει σε άρση κυρώσεων που αφορούν τις εξαγωγές των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων.

«Ένας τέτοιος τερματισμός, η έξοδος της Ρωσίας από την πρωτοβουλία για τα σιτηρά είναι πιθανή, αλλά για όλους -και κυρίως για τη ρωσική πλευρά- αυτό θα σημαίνει κλιμάκωση της κατάστασης και θα περιπλέξει τη μελλοντική διαπραγματευτική θέση τους» πρόσθεσε η Trofimtseva.

Και κατέληξε, γνωστοποιώντας ότι τον Απρίλιο η Ουκρανία εξήγαγε 2,5 εκατ. τόνους γεωργικών προϊόντων.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article