19.2 C
Athens
18 April - 2024

Διακυμάνσεις στις ευρωαγορές

Must read

Οριακές διακυμάνσεις εμφανίζουν οι κυριότερες αγορές της Ευρώπης, με τους επενδυτές κινούνται επιφυλακτικά εν αναμονή των στοιχείων για το ΑΕΠ της ευρωζώνης και μίας νέας σειράς νέων εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ειδικότερα, πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει ήπιες απώλειες 0,25% και κινείται στις 465,60 μονάδες, με τους κλάδους της τεχνολογίας και των εταιρειών κοινής ωφέλειας να προσπαθούν να δώσουν στήριγμα στις συναλλαγές.

Οριακές είναι οι διακυμάνσεις στα εγχώρια ευρωπαϊκά ταμπλό, όπου στην Γερμανία ο DAX παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος στις 15.918 μονάδες με εναλλαγές προσήμου, ο FTSE 100 στην Βρετανία ενισχύεται ανεπαίσθητα κατά μόλις 0,04% στις 7.781 μονάδες, ενώ στην Γαλλία ο CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,2% στις 7.401 μονάδες.

Στην περιφέρεια, οριακά “πράσινος” κατά μόλις 0,05% είναι ισπανικός IBEX 35 στις 9.202 μονάδες, ενώ αντίθετα στην Ιταλία ο FTSE MIB είναι οριακά “κόκκινος” στις 27.232 μονάδες.

Η προσοχή των επενδυτών αναμένεται να εστιάσει στην προκαταρκτική μέτρηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης που δημοσιεύεται το μεσημέρι (12 η ώρα Ελλάδος), με την Κομισιόν να έχει αναβαθμίσει χτες την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στο σύνολο του έτους στο 1% από το 0,8%. Την ίδια ώρα, ωστόσο, αναβάθμισε και την εκτίμηση για την πληθωρισμό στο 5,8% φέτος και στο 2,8% το 2024, δηλώνοντας ότι αναμένει από την ΕΚΤ να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, περιορίζοντας και άλλο τις συνθήκες δανεισμού.

Νωρίτερα σήμερα, θετικά για την Τράπεζα της Αγγλίας ήταν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στη Μεγάλη Βρετανία που έδειξαν ότι η ανεργία αυξήθηκε απροσδόκητα στο 3,9% το πρώτο τρίμηνο, κάτι που εκτιμάται ότι θα αμβλύνει σε ένα βαθμό τις πληθωριστικές πιέσεις.

Κατά τα άλλα, οι επενδυτές αξιολογούν τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην Κίνα και τα οποία κινήθηκαν σημαντικά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο αυξήθηκε κατά 5,6% σε ετήσια βάση έναντι εκτιμήσεων για 10,9%, αν και ήταν ενισχυμένη από το 3,9% του Μαρτίου. Την ίδια ώρα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 18,4% αλλά χαμηλότερα από την πρόβλεψη της αγοράς για άνοδο 21% και οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία κατά 4,7%, έναντι προσδοκιών 5,5%, μετά το +5,1% του προηγούμενου μήνα.

Τέλος, εντός της ημέρας αναμένεται μία σειρά νέων εταιρικών αποτελεσμάτων, μεταξύ των οποίων των Siemens Energy, Euronext, Britvic, Greggs και Boohoo.

H Vodafone που ανακοίνωσε τα δικά της βλέπει τη μετοχή της να σημειώνει απώλειες σχεδόν 4%, αφότου προανήγγειλε 11.000 απολύσεις σε ορίζοντα τριετίας και προέβλεψε μείωση των ταμειακών της ροών κατά 1,5 δισ. ευρώ φέτος.

Πιέσεις δέχεται και η Telecom Italia που υποχωρεί κατά 3,4% έπειτα από δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο κρατικός δανειστής Cassa Depositi αναμένεται να αποσύρει την προσφορά ύψους 21 δισ. για το σταθερό δίκτυο της εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article