18.3 C
Athens
24 April - 2024

Ασιατικά χρηματιστήρια: Πάνω από τις 30.000 μονάδες ο Nikkei

Must read

Με αρνητικό πρόσημο κινούνται τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια καθώς διατηρείται στο προσκήνιο η ανησυχία των επενδυτών εν μέσω των διαπραγματεύσεων στις ΗΠΑ για το χρέος, με την ιαπωνική αγορά πάντως να κερδίζει έδαφος μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την οικονομία της χώρας, την τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι με τον τελευταίο να σημειώνει πως οι δύο πλευρές είναι ακόμα μακριά από μια συμφωνία για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους.

Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση του ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία. “Είναι εφικτό να πετύχουμε μια συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Δεν είναι τόσο δύσκολο να πετύχουμε μια συμφωνία”, δήλωσε.

Χωρίς μια συμφωνία η αμερικανική κυβέρνηση ενδεχομένως να βρεθεί από την 1η Ιουνίου να μην μπορεί να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις, όπως έχει προειδοποιήσει η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ύφεση την αμερικανική οικονομία και θα προκαλούσε χάος στις παγκόσμιες αγορές, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei σημειώνει άνοδο 0,8% και σκαρφαλώνει στις 30.088,33 μονάδες. Αυτή είναι η πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2021 που ο δείκτης ξεπέρασε το ψυχολογικό επίπεδο των 30.000 μονάδων.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η ιαπωνική οικονομία όχι μόνο βγήκε από την ύφεση, αλλά αναπτύχθηκε και με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών το α’ τρίμηνο με ώθηση από την ενίσχυση της κατανάλωσης.

Η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,6% το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου καθώς η ιδιωτική κατανάλωση ανέκαμψε μετά την απόσυρση των περιορισμών κατά της COVID-19, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Αυτή ήταν η πρώτη αύξηση τα τελευταία τρία τρίμηνα.

Σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,4%, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Αυτή ήταν η ισχυρότερη ανάπτυξη του ΑΕΠ από το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου του 2022, ενώ ξεπέρασε και τις εκτιμήσεις των αναλυτών για ανάπτυξη 0,2%.

Στο κόκκινο κινούνται οι υπόλοιπο δείκτες της περιοχής. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng χάνει 1%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite υποχωρεί σε ποσοστό 0,6%.Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 χάνει 0,45%.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article