20 C
Athens
18 April - 2024

Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές

Must read

Με μικρές απώλειες συνεχίζουν οι ευρωαγορές στις συναλλαγές της Τετάρτης καθώς επιμένει η αβεβαιότητα στο παγκόσμιο περιβάλλον εν μέσω των διαπραγματεύσεων για το ανώτατο όριο χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης και ενώ τα τελευταία στοιχεία της Eurostat επιβεβαίωσαν ότι ο πληθωρισμός ενισχύθηκε τον Απρίλιο, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων της.

Στις ΗΠΑ ο Λευκός Οίκος και οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου συνεχίζουν την προσπάθεια για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα οδηγεί σε αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, διασφαλίζοντας έτσι ότι το αμερικανικό δημόσιο θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δανειακές του υποχρεώσεις,

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι συναντήθηκε χθες με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, αν και σημείωσε ότι οι δύο πλευρές είναι ακόμα μακριά. “Είναι εφικτό να πετύχουμε μια συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Δεν είναι τόσο δύσκολο να πετύχουμε μια συμφωνία”, δήλωσε.

Την ίδια στιγμή, τα τελικά στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης ενισχύθηκε στο 7% τον Απρίλιο από 6,9% τον προηγούμενο μήνα.

Με τις πληθωριστικές πιέσεις να μην δείχνουν σημάδια εξασθένησης η ΕΚΤ αναμένεται να παραμείνει σε ρότα σύσφιξης της πολιτικής της τους επόμενους μήνες.

Ο δομικός πληθωρισμός πάντως που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα επιβράδυνε στο 7,3% από 7,5%, ενώ χωρίς το αλκοόλ και καπνό, διαμορφώθηκε στο 5,6% τον Απρίλιο από 5,7% τον Μάρτιο, εμφανίζοντας μείωση για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούνιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Eurostat.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει μικρές απώλειες 0,1% στις 464,15 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,3% στις 15.938,56 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,1% στις 7.396,68 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κινείται με μικρά κέρση 0,1% στις 7.754,78 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB και ο ισπανικός IBEX 35 χάνουν 0,1%.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η γερμανική Siemens αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις και τα κέρδη της στο σύνολο της χρήσης μετά την ανακοίνωση ισχυρών πωλήσεων για το β’ τρίμηνο χρήσης.

Από τον τραπεζικό κλάδο, η Commerzbank ανακοίνωσε σήμερα ότι τα καθαρά της κέρδη σχεδόν διπλασιάστηκαν το α’ τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article