21.1 C
Athens
25 April - 2024

Wall Street: Κέρδη άνω του 1%

Must read

Με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street εν μέσω αισιοδοξίας – την οποία ενίσχυσε με σημερινές δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν – για επίτευξη συμφωνίας για το ανώτατο όριο του χρέους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε αισιόδοξος σήμερα ότι θα καταλήξει σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό με τους εκπροσώπους των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο και ότι δεν πρόκειται να κηρύξει στάση πληρωμών η χώρα. “Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μέχρι να πετύχουμε μια συμφωνία”, για την αύξηση του ορίου του χρέους, είπε στους δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι τα στελέχη του Κογκρέσου με τα οποία συναντήθηκε την Τρίτη “συμφωνούν να αποφευχθεί η στάση πληρωμών”. Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου την Κυριακή για το θέμα της αύξησης του ορίου του χρέους.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης μεταξύ του Μπάιντεν και των ηγετών του Κογκρέσου την Τρίτη, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι δήλωσε αισιόδοξος ότι μια συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου στο χρέος μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο Μπάιντεν ακύρωσε το δεύτερο σκέλος ενός επερχόμενου διεθνούς ταξιδιού του για να επικεντρωθεί στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής δήλωσε ότι η “δομή του πώς διαπραγματευόμαστε έχει βελτιωθεί”, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ακολούθησε τη συμβουλή του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ και διόρισε κάποιον από τον Λευκό Οίκο που θα συνεργάζεται συνεχώς με τους Ρεπουμπλικάνους για να “δει αν μπορεί να καταλήξουμε σε συμφωνία”.

Σε αυτό το κλίμα σήμερα, ο Dow σημείωσε κέρδη 1,24% ή 408,63 μονάδων στις 33.420,77 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,18% ή κατά 48,61 μονάδες στις 4.158,51 μονάδες ενώ ο Nasdaq κέρδισε 1,28% ή 157,51 μονάδες στις 12.500,57 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, οι 8 έκλεισαν σε αρνητικό επίπεδο και οι υπόλοιπες με κέρδη. Ειδικότερα, των κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές των Home Depot, JPMorgan Chase & Co. και Boeing με άνοδο 3,56%, 3,08% και 2,99% αντίστοιχα. Στονα ντίποδα, των απωλειών ηγήθηκαν οι μετοχές των Intel, Merck και Procter & Gamble με πτώση 1,20%, 1,14% και 0,42% αντίστοιχα.

“Η συνάντηση της Τρίτης μεταξύ του Μπάιντεν και του ΜακΚάρθι πήγε τόσο καλά όσο ελπίζαμε”, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi για τις ΗΠΑ Άντριου Χόλενχορστ. “Εξακολουθούμε να αναμένουμε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους”.

Οι αναλυτές της JPMorgan αναμένουν από τη μεριά τους ότι η αγορά θα παραμείνει σε ένα στενό εύρος συναλλαγών, εν μέσω διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους. “Ενώ ο Μακάρθι δήλωσε ότι μια συμφωνία είναι πιθανή μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, το χρονοδιάγραμμα μπορεί να είναι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας ενόψει της Ημέρας Μνήμης” (γιορτάζεται την τελευταία Δευτέρα του Μαΐου), ανέφεραν οι αναλυτές της JPMorgan. “Έχοντας αυτό κατά νου, οι μετοχές ενδέχεται να διαπραγματεύονται σε ένα στενό εύρος τιμών μέχρι να υπάρξει κάποια πρόοδος, με τον μεγαλύτερο πτωτικό κίνδυνο να έρχεται αν εισέλθουμε στο Σαββατοκύριακο της Ημέρας Μνήμης χωρίς συμφωνία”.

Ο James Ragan, διευθυντής έρευνας διαχείρισης πλούτου στην D.A. Davidson, δήλωσε από τη μεριά του ότι οι μετοχές ενδέχεται να “δεχτούν πιέσεις αν φτάσουμε σε αδιέξοδο”. Η ομάδα του παρατήρησε ότι οι επενδυτές άρχισαν να τοποθετούνται πιο αμυντικά λόγω της αδυναμίας των κυκλικών τομέων, συμπεριλαμβανομένης της ενέργεια, οι οποίοι οδηγούν την αγορά σε πτώση αυτόν τον μήνα, αλλά “είναι δύσκολο να πούμε αν αυτό οφείλεται εξ ολοκλήρου στις διαπραγματεύσεις για το χρέος”, δήλωσε ο Ragan.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε εξάλλου νωρίτερα στην εβδομάδα στο Κογκρέσο ότι το υπουργείο αναμένεται να είναι σε θέση να εξυπηρετεί τις οικονομικές υποχρεώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης μόνο έως την 1η Ιουνίου χωρίς αύξηση του ορίου χρέους, αυξάνοντας τις πιέσεις στους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο για να βρεθεί μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες.

Η Wall βρήκε ώθηση επίσης από την άνοδο των περιφερειακών τραπεζών, με την Western Alliance Bancorp να σημειώνει άνοδο άνω του 10%, αφού η τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις του αυξήθηκαν κατά 2 δισ. δολάρια το β’ τρίμηνο.

Στα μάκρο της ημέρας, αυξήθηκαν τον Απρίλιο οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ, αν και η καθοδική αναθεώρηση των στοιχείων του προηγούμενου μήνα μετρίασε την αισιοδοξία ότι η αγορά κατοικίας έχει αρχίσει να ανακάμπτει μετά το σοκ που υπέστη από τις επιθετικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων.

Ειδικότερα, οι κατασκευές μονοκατοικιών αυξήθηκαν κατά 1,6% στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 846.000 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Τα στοιχεία του Μαρτίου, στο μεταξύ, αναθεωρήθηκαν καθοδικά στις 833.000 μονάδες αντί για 861.000 που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Η στεγαστική αγορά γνωρίζει ισχυρές πιέσεις από την επιθετική εκστρατεία της Federal Reserve για να ελέγξει τον πληθωρισμό. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει τα επιτόκια της 10 φορές από τον Μάρτιο του 2022, πραγματοποιώντας την ταχύτερη νομισματική σύσφιξη στη σύγχρονη ιστορία της.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article