16.8 C
Athens
25 April - 2024

Θετικό κλίμα στις ευρωαγορές, πλησιάζει τo ρεκόρ του ο Dax

Must read

Σε ανοδικό έδαφος συνεχίζουν οι ευρωαγορές την Παρασκευή καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικά αισιόδοξοι ότι ο κίνδυνος ενός ατυχήματος με το χρέος των ΗΠΑ έχει αρχίσει να απομακρύνεται.

Τις προηγούμενες ημέρες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι επιβεβαίωσαν ότι στόχος τους είναι να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την αύξηση της οροφής του ομοσπονδιακού χρέους, διασφαλίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εξυπηρετεί όλες τις υποχρεώσεις της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα επιστρέψει νωρίτερα από τα ταξίδι του στην Ιαπωνία για τη σύνοδο της G7 για να συνεχίσει τις συζητήσεις με τους Ρεπουμπλικανούς, με στόχο οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια συμφωνία πριν τον Ιούνιο. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν έχει προειδοποιήσει ότι το αμερικανικό δημόσιο μπορεί να βρεθεί σε αδυναμία να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του ακόμα και από την 1η Ιουνίου, αν δεν υπάρξει αύξηση της οροφής του χρέους.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στη σύνοδο της G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας όπου οι ηγέτες θα συζητήσουν το διεθνές εμπόριο και την παγκόσμια ασφάλεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην ατζέντα των ηγετών του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ είναι και η επιβολή νέων κυρώσεων σε Κίνα και Ρωσία.

Στο ταμπλό τώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,6% και σκαρφαλώνει στις 468,76 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,6% στις 16.253,87 μονάδες μετά το χθεσινό του κλείσιμο σε υψηλό για το 2023. Ο δείκτης απέχει λιγότερο από 100 μονάδες από το ιστορικό υψηλό που σημείωσε το Νοέμβριο του 2021 στις 16.290,19 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 0,6% στις 16.490,40 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,4% στις 7.772,72 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,9%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,2%.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στη Γερμανία έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν ελαφρώς περισσότερο από το αναμενόμενο, στο 4,1% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η έρευνα για την καταναλωτική εμπιστοσύνη έδειξε ότι ο σχετικός δείκτης σκαρφάλωσε σε υψηλό 15 μηνών καθώς τα βρετανικά νοικοκυριά εμφανίστηκαν περισσότερο αισιόδοξα για την πορεία της οικονομίας και τα προσωπικά τους οικονομικά.

 

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article