17.4 C
Athens
19 April - 2024

Θετικό πρόσημο στη Wall Street από τις ελπίδες για συμβιβασμό για το χρέος

Must read

Με θετικό πρόσημο, παρά τις αρχικές απώλειες, έκλεισαν την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να βλέπουν τον κίνδυνο μιας χρεοκοπίας του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ να απομακρύνεται, μετά τις δηλώσεις περί προσέγγισης Λευκού Οίκου και Κογκρέσου για την αύξηση του ανώτατου ορίου δημοσίου χρέους των ΗΠΑ.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 115,14 μονάδες ή 0,34%, στις 33.535,91 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται κατά 39,23 μονάδες ή 0,94%, στις 4.198 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει άνοδο 188,27 μονάδων ή 1,51%, στις 12.688,84 μονάδες.

Για τον μεν S&P 500, πρόκειται για υψηλό εννέα μηνών, για το δε Nasdaq για το υψηλότερο κλείσιμό του από τον Απρίλιο του 2022.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Ρεπουμπλικανός Κέβιν ΜακΚάρθι, ανέφερε νωρίτερα ότι είναι αισιόδοξος ότι οι διαπραγματευτές Λευκού Οίκου και Κογκρέσου θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία έγκαιρα ώστε αυτή να περάσει από το σώμα εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

“Βλέπω το μονοπάτι μέσω του οποίου μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία”, ανέφερε ο κ. ΜακΚάρθι. “Θεωρώ ότι πλέον έχουμε μια δομή και όλοι εργάζονται σκληρά, το κάνουμε δύο ή και τρεις φορές την ημέρα και στη συνέχεια πηγαίνουμε πίσω και λαμβάνουμε περισσότερα στοιχεία”.

Τα σχόλιά του έρχονται μόλις δύο εβδομάδες πριν την 1η Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία – χωρίς συμφωνία – οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αθετήσουν πληρωμές του χρέους τους, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών της χώρας Τζάνετ Γέλεν. Ο Jeff Kilburg, CEO στην KKM Financial, αναφέρει ότι οι traders έχουν καταφέρει να “ξεπεράσουν” το σήριαλ γύρω από τις πολιτικές διαπραγματεύσεις.

“Θεωρώ ότι το ζήτημα με το “ταβάνι” του χρέους αποτελεί θόρυβο, ωστόσο πιστεύω ότι οι επενδυτές, ακόμη και οι traders, έχουν δυσκολία να το αγνοήσουν”, σημειώνει ο Kilburg.

Τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν μια αρκετά ανθεκτική οικονομία, γεγονός που πιθανόν να οδηγήσει τη Fed, σε ένα περιβάλλον επίμονου πληθωρισμού, να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων ή και να διατηρήσει τα επιτόκια ψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Θετική επίδραση στην ψυχολογία της αγοράς είχε ο κολοσσός των λιανικών πωλήσεων Walmart, ο οποίος είδε τη μετοχή του να προσθέτει 1,32%, μετά τη δημοσίευση μιας ισχυρής έκθεσης για τη χρηματοοικονομική της κατάσταση. Η εταιρεία υπερέβη τις προβλέψεις της Wall Street, τόσο ως προς τα κέρδη ανά μετοχή, όσο και ως προς τα έσοδα για το α’ τρίμηνο, ενώ αναβάθμισε και το guidance της για το σύνολο του έτους.

Την ανησυχία της ότι ο “υπερβολικός” πληθωρισμός δεν υποχωρεί αρκετά γρήγορα ώστε να δώσει τα αναγκαία περιθώρια στη Federal Reserve για να κάνει μια παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο, εξέφρασε η πρόεδρος της Dallas Federal Reserve, Lorie Logan.

“Τα στοιχεία [που θα ανακοινωθούν] τις επόμενες εβδομάδες θα μπορούσαν να δείξουν ότι η κατάλληλη προσέγγιση θα είναι να παραλείψουμε [την αύξηση των επιτοκίων] σε μια συνάντηση”, ανέφερε η Logan σε ομιλία της σε τραπεζικό συνέδριο στο Σαν Αντόνιο, αναφερόμενη στην επόμενη συνεδρίαση της Fed η οποία θα γίνει στις 13 και 14 Ιουνίου.

“Όπως είναι σήμερα η κατάσταση, δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί”, επισήμανε.

Το μέλος του Δ.Σ. της Federal Reserve, Philip Jefferson, από την πλευρά του, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνει, αν και επισήμανε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς στη διαδικασία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής για να αξιολογηθεί πλήρως ο αντίκτυπος των μεγάλων αυξήσεων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από την κεντρική τράπεζα.

Ο πληθωρισμός “είναι ακόμα πολύ υψηλός και με βάση κάποιες μετρήσεις η πρόοδος [στη μείωση του] έχει αρχίσει να επιβραδύνει”, δήλωσε ο Jefferson μιλώντας σε εκδήλωση. “Εκτός από την ενέργεια και τα τρόφιμα, η πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμού παραμένει μια πρόκληση”, ανέφερε, ενώ υπογράμμισε ότι “δεν υπάρχουν σημάδια σημαντικής αποκλιμάκωσης” στις υπηρεσίες, πέρα από τον κλάδο των ακινήτων.

Αναγνώρισε πάντως ότι η οικονομία έχει “επιβραδύνει σημαντικά” αυτό το έτος. Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι το βασικό του σενάριο δεν προβλέπει η οικονομία να περάσει σε ύφεση, περιμένει ωστόσο η αγορά εργασίας να επιβραδύνει και ο δείκτης ανεργίας να αρχίσει να αυξάνεται το επόμενο διάστημα.

“Καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές παθιάζονται με το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα του χρέους των ΗΠΑ, τα ραδιοκύματα γέμισαν με εκπροσώπους της Fed, οι οποίοι μάλλον θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στις αγορές”, σημείωσε ο Quincy Krosby, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής στην LPL Financial. “Το μήνυμα είναι ότι η Fed, αυτή τη στιγμή, δεν έχει κανένα σχέδιο για περικοπές επιτοκίων μέσα στο 2023, αλλά και η εισαγωγή της πιθανότητας για ακόμη μία αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση της 13ης και 14ης Ιουνίου”.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 20 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 10 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Intel, Salesforce, Nike, ενώ των απωλειών εκείνες των Procter&Gamble, UnitedHealth, Merck.

Μείωση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας κατρακύλησαν κατά 22.000 στις 242.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 13 Μαΐου από το αναθεωρημένο μέγεθος των 264.000 την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Οι αναλυτές τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 254.000 σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ορισμένοι οικονομολόγοι είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την εξαγωγή ισχυρών συμπερασμάτων από τα στοιχεία για τις αρχικές αιτήσεις, εν μέσω αναφορών για πλαστές αιτήσεις που έχουν διογκώσει τον συνολικό αριθμό τις τελευταίες εβδομάδες. Η Μασαχουσέτη αποτελούσε σχεδόν το μισό της αύξησης σε εθνικό επίπεδο για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Μαΐου, με τις αρχές της πολιτείας να σημειώνουν ότι αυτό οφείλεται κυρίως σε προσπάθειες απάτης.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, στο μεταξύ, υποχώρησαν κατά 8.000 στις 1,799 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Μαΐου.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ βελτιώθηκε εξάλλου τον Μάιο, αν και ο κλάδος συνέχισε να συρρικνώνεται όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Philadelphia Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης Philly Fed διαμορφώθηκε στο -10,4 τον Μάιο από -31,3 τον προηγούμενο μήνα. Μετρήσεις κάτω από το μηδέν δείχνουν επιδείνωση των συνθηκών.

Αυτή είναι η ένατη διαδοχική αρνητική μέτρηση και η 11η τους τελευταίους 12 μήνες.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον δείκτη στο -20 τον Μάιο.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article