21.8 C
Athens
21 September - 2024

Παιδιά και ταξίδι: Τι να προσέχουμε

Must read

Ο αριθμός των παιδιών που ταξιδεύουν ή ζουν μακριά από την πατρίδα τους έχει αυξηθεί δραματικά. Εκτιμάται ότι 1,9 εκατομμύρια παιδιά ταξιδεύουν κάθε χρόνο.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία σχετικά με την επίπτωση παιδιατρικών ασθενειών που συνδέονται με διεθνή ταξίδια, οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που ταξιδεύουν είναι παρόμοιοι με αυτούς που αντιμετωπίζουν οι γονείς τους.

Όπως αναφέρει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. τα συχνότερα αναφερόμενα προβλήματα υγείας των παιδιών είναι:

διαρροϊκά σύνδρομα
ελονοσία
τροχαία ατυχήματα και ατυχήματα σχετιζόμενα με το νερό.
Οι κλινικοί ιατροί χρειάζεται να:

ανασκοπούν τους βασικούς εμβολιασμούς και αυτούς που έχουν σχέση με το ταξίδι. Η επίσκεψη στο γιατρό πριν το ταξίδι είναι μια ευκαιρία να επιβεβαιώσει κανείς ότι τα παιδιά έχουν κάνει όλους τους βασικούς εμβολιασμούς.
να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το ταξίδι.
να παρέχουν συμβουλές και παρεμβάσεις προσαρμοσμένες σε συγκεκριμένους κινδύνους που περιλαμβάνουν ειδική προετοιμασία του ταξιδιού και θεραπεία που μπορεί να απαιτείται για παιδιά με υποκείμενο νόσημα, χρόνιο νόσημα ή ανοσοανεπάρκεια.
να εκτιμούν ιδιαίτερα τους κινδύνους παιδιών που επισκέπτονται φίλους ή συγγενείς που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες και μπορεί να περιλαμβάνουν την πιθανότητα έκθεσης σε ελονοσία, εντερικά παράσιτα και φυματίωση.
να εκπαιδεύουν ενήλικες και μεγαλύτερα παιδιά στις βασικές αρχές των πρώτων βοηθειών πριν από το ταξίδι.
Η διάρροια που συνοδεύει τα νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος είναι ανάμεσα στα συχνότερα προβλήματα των παιδιών που ταξιδεύουν. Βρέφη και μικρά παιδιά είναι σε αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν διάρροια και άλλα τροφιμογενή ή υδατογενή νοσήματα λόγω μειωμένης προϋπάρχουσας ανοσίας και διαφόρων συμπεριφεριολογικών παραγόντων όπως το να βάζουν συχνά τα χέρια τους στο στόμα.

Αποτέλεσμα της διάρροιας είναι η αφυδάτωση που στα παιδιά συμβαίνει γρηγορότερα σε σχέση με τους ενήλικες. Η αιτιολογία της διάρροιας των ταξιδιωτών στα παιδιά είναι παρόμοια με αυτή των ενηλίκων.

Για τα μικρά βρέφη ο θηλασμός είναι ο καλύτερος τρόπος αποφυγής τροφιμογενών και υδατογενών νοσημάτων.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο εμφιαλωμένο νερό για πόση, να βουρτσίζουν τα δόντια τους και να κάνουν ανασύσταση κονιοποιημένου γάλακτος.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στο πλύσιμο των χεριών, τον καθαρισμό της πιπίλας και των παιχνιδιών που πέφτουν στο πάτωμα ή τα πιάνουν άλλοι.
Γενικές Αρχές για Παιδιά που Πρόκειται να Ταξιδέψουν

Όταν δεν υπάρχει δυνατότητα για πλύσιμο των χεριών, θα πρέπει να χρησιμοποιείται ένα καθαριστικό με βάση την αλκοόλη ως αντισηπτικό. Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα θα πρέπει να πλένονται με νερό και σαπούνι διότι η αλκοόλη δεν απομακρύνει οργανικούς παράγοντες.
Δεν πρέπει στις αναπτυσσόμενες χώρες να καταναλώνονται φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα που μπορεί να μην είναι παστεριωμένα ή μπορεί να είναι διαλυμένα με νερό που δεν έχει περάσει από επεξεργασία.
Για κοντινά ταξίδια οι γονείς θα πρέπει να έχουν εφοδιαστεί για τα παιδιά ασφαλή τροφή από το σπίτι γιατί το διαθέσιμο φαγητό μπορεί να μην τους αρέσει ή να μην είναι ασφαλές.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article