23.5 C
Athens
28 March - 2024

IEA: 1,7 τρισ. δολάρια σε πράσινες επενδύσεις το 2023

Must read

Τα 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να φτάσουν, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), οι επενδύσεις στην ενέργεια το 2023, ενώ περισσότερα από 1,7 τρισ. από αυτά προορίζονται για τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, όπως είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Ο ΙΕΑ επισημαίνει ότι ο άνθρακας, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο εξακολουθούν να είναι σε πορεία προσέλκυσης επενδύσεων, λίγο πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια φέτος.

«Οι σημερινές επενδυτικές δαπάνες για ορυκτά καύσιμα είναι πλέον υπερδιπλάσιες από τα επίπεδα που απαιτούνται για τον στόχο των μηδενικών εκπομπών έως το 2050», αναφέρει η έκθεση του ΙΕΑ που αφορά τις παγκόσμιες ενεργειακές επενδύσεις για το 2023.

«Η αναντιστοιχία για τον άνθρακα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή: οι σημερινές επενδύσεις είναι σχεδόν εξαπλάσιες από τις απαιτήσεις του στόχου για μηδενικές εκπομπές το 2030», προστίθεται.

Η επίδραση των ορυκτών καυσίμων στο περιβάλλον είναι σημαντική. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι, από τον 19ο αιώνα, «οι ανθρώπινες δραστηριότητες αποτελούν τον κύριο παράγοντα της κλιματικής αλλαγής, κυρίως λόγω της χρήση ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο».

Η Συμφωνία του Παρισιού στοχεύει στον «περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα πολύ κάτω των 2, κατά προτίμηση 1,5 βαθμών Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα».

Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε μηδενικά επίπεδα έως το 2050 θεωρείται ζωτικής σημασίας όσον αφορά την επίτευξη του στόχου του 1,5 βαθμού Κελσίου.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article