23.3 C
Athens
28 March - 2024

Όριο χρέους των ΗΠΑ: Kοντά σε συμφωνία, απομένουν όμως «τα πιο ακανθώδη ζητήματα»

Must read

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι πλησιάζουν σε συμφωνία που προβλέπει την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους για δύο χρόνια και ταυτόχρονα θα θέσει όριο στις δημόσιες δαπάνες για τις περισσότερες κατηγορίες εξόδων πέραν των ενόπλων δυνάμεων και των βετεράνων κατά το ίδιο διάστημα, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ακόμη, ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει την παραχώρηση να μειώσει τη χρηματοδότηση στην εφορία (Internal Revenue Service, IRS) με σκοπό να εντείνει τους ελέγχους στους πολίτες με τα υψηλότερα εισοδήματα στο πλαίσιο της συμφωνίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι δεν έχει συναφθεί ως αυτό το στάδιο συμφωνία με τον Λευκό Οίκο για την αύξηση του ορίου χρέους του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ.

Οι διαπραγματευτές των δυο πλευρών θα συνεχίσουν να εργάζονται για να επιτευχθεί συμφωνία, πρόσθεσε, καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 1ης Ιουνίου, μετά την οποία η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έχει προειδοποιήσει ότι εάν δεν αυξηθεί η ανασταλεί το όριο δανεισμού από το Κογκρέσο, η χώρα θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών.

«Είναι δύσκολο. Αλλά δουλεύουμε και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε ωσότου να το καταφέρουμε», είπε ο κ. Μακάρθι σε δημοσιογράφους.

«Βρισκόμαστε σε μια ευαίσθητη φάση, με ευαίσθητα ζητήματα που παραμένουν. Αυτά τα ευαίσθητα ζητήματα είναι τα πιο ακανθώδη ζητήματα που συζητάμε», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός διαπραγματευτής Πάτρικ ΜακΧένρι, από τη Βόρεια Καρολίνα.

Ένας Ρεπουμπλικανός με μεγάλη επιρροή δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας πριν από το Σαββατοκύριακο. Ο βουλευτής Κέβιν Χερν, από την Οκλαχόμα, ο οποίος προεδρεύει της 156μελούς Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής Μελέτης, δήλωσε την Πέμπτη ότι πιστεύει ότι είναι «πιθανό» να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής.

«Πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά σε μια συμφωνία. Νομίζω ότι είναι κάποια από τα πιο λεπτά σημεία στα οποία εργάζονται αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Χέρν στο Reuters. «Είναι πιθανό να δείτε μια συμφωνία μέχρι αύριο το απόγευμα» είπε.

Τα χρονικά περιθώρια πλέον αρχίζουν να εξαντλούνται για την αποφυγή του κινδύνου η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να κηρύξει στάση πληρωμών, σενάριο άνευ προηγουμένου συνώνυμο με ύφεση, αναταραχή στις αγορές των ΗΠΑ και την εξάπλωση της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία, επισημαίνουν οικονομολόγοι.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article