20.4 C
Athens
28 March - 2024

Στο 4,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – στο 6,1% η Ευρωζώνη

Must read

Νέα επιβράδυνση κατέγραψε τον Μάιο ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εν μέσω της κατρακύλας των τιμών στην ενέργεια, με τον δείκτη πάντως να παραμένει τρεις φορές πάνω από τον επίσημο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός επιβράδυνε στο 6,1% τον Μάιο, από 7,0% τον Απρίλιο και 8,1% τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat.

Σύμφωνα με την ανάλυση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, η κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός αναμένεται να εμφανίσει τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο τον Μάιο (12,5% από 13,5% τον Απρίλιο) και ακολουθούν βιομηχανικά αγαθά εκτός της ενέργειας (5,8% από 6,2% τον Απρίλιο), υπηρεσίες (5,0% από 5,2% τον Απρίλιο) και ενέργεια (-1,7% από 2,4% τον Απρίλιο).

Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού και στην Ελλάδα, στο 4,1% τον Μάιο από 4,5% τον Απρίλιο και 10,5% ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Ελλάδα εμφανίζει τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των χωρών της ζώνης, με χαμηλότερα ετήσια ποσοστά να καταγράφονται στο Λουξεμβούργο με 2%, το Βέλγιο με 2,7%, την Ισπανία με 2,9% και την Κύπρο με 3,6%. Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,3% τον Μάιο και στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη, στο 6%.

Δομικός πληθωρισμός
Επιβράδυνση των τιμών καταγράφηκε και στο δομικό επίπεδο, χωρίς δηλαδή ενέργεια και τρόφιμα που εμφανίζουν μεγάλες διακυμάνσεις.

Ειδικότερα, στην Ευρωζώνη, ο δείκτης της Eurostat χωρίς την ενέργεια και τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα επιβράδυνε στο 6,9% τον Μάιο από 7,3% τον Απρίλιο, ενώ χωρίς ενέργεια, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό στο 5,3% από 5,6% τον προηγούμενο μήνα.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article