19.4 C
Athens
18 April - 2024

Bloomberg: Ο «ντάρλινγκ» των αγορών, Μεχμέτ Σιμσέκ, επιστρέφει στο τιμόνι του ΥΠΟΙΚ της Τουρκίας

Must read

Τον Μεχμέτ Σιμσέκ διόρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τσάρο της τουρκικής οικονομίας επαναφέροντας στα χαρτοφυλάκια της Οικονομίας και των Οικονομικών έναν θιασώτη των ορθόδοξων οικονομικών επιλογών προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που έχουν άμεση γνώση του θέματος.

Με τη λίρα να καταποντίζεται σε νέα ιστορικά χαμηλά ο Τούρκος πρόεδρος είχε υποσχεθεί στην επινίκια ομιλία του μετά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 28ης Μαΐου ότι θα διορίσει μια «οικονομική ομάδα με διεθνή αξιοπιστία», που θα διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών.

Ο Σιμσέκ αναλαμβάνει την οικονομική πολιτική της Τουρκίας στο νέο υπουργικό συμβούλιο, που αναμένεται να ανακοινωθεί το Σάββατο μετά την ορκωμοσία του Ερντογάν στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ανέφεραν οι πηγές του πρακτορείου.

Πρώην αναλυτής στη Merrill Lynch, που απολάμβανε τις εμπιστοσύνης των επενδυτών, ο Σιμσέκ είχε περάσει και στο παρελθόν από το υπουργείο Οικονομικών και διετέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ερντογάν μέχρι την αποχώρησή του το 2018, όταν η Τουρκία πέρασε σε προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης. Στο διάστημα που είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών ο Σιμσέκ ταξίδευε συχνά στο Λονδίνο μαζί με τον τότε επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Μουράτ Τσετίνκαγια για να κατευνάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών για τις φιλοδοξίες του Ερντογάν, να αναλάβει μεγαλύτερο έλεγχο της οικονομικής πολιτικής, κάτι που οδήγησε σε καταποντισμό της τουρκικής λίρας.

Ο Σιμσέκ διαδέχεται τον Νουρεντίν Νεμπατί, που ήταν υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας από τα τέλη του 2021 και θεωρείτο προσκείμενος στον πρώην τσάρο της τουρκικής οικονομίας και γαμπρό του Ερντογάν, Μπεράλ Αλ Μπαϊράκ.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article