17.9 C
Athens
29 April - 2024

Έρχεται απόσυρση παλαιών οχημάτων;

Must read

Η Κομισιόν προωθεί κίνητρα για την αναβάθμιση παλαιών οχημάτων, με σκοπό να μειωθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος και η απειλή για την υγεία των Ευρωπαίων.

Η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη ανέδειξε τις ανησυχητικές επιπτώσεις της κυκλοφορίας παλαιών οχημάτων στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες ως προς την ηλικία του στόλου αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, και εδώ είναι η ουσία, το κλειδί για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι η παροχή κινήτρων για την ανανέωση του στόλου αλλά και η αναβάθμιση των παλαιών και πιο ρυπογόνων οχημάτων. Τα κίνητρα αυτά συμβάλλουν στην επιτάχυνση της μείωσης των εκπομπών ρύπων, υπό την προϋπόθεση ότι είναι καλά στοχευμένα στα παλαιά και ρυπογόνα οχήματα και δεν συνδέονται με την αγορά νέων αυτοκινήτων.

ΠΟπως έχουμε γράψει πολλές φορές, η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την ηλικία του στόλου των αυτοκινήτων της με την μέση ηλικία των αυτοκινήτων στην Ελλάδα να ξεπερνάει τα 17 χρόνια, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 12 χρόνια. Επιπλέον, υπάρχουν σχεδόν 910.000 οχήματα με περισσότερα από 30 χρόνια ηλικίας στους δρόμους της Ελλάδας, πολλά από τα οποία είναι κακοσυντηρημένα και ανασφαλή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει προγράμματα με σκοπό τη μείωση των ρυπογόνων οχημάτων και την προώθηση της ανανέωσης του δημόσιου στόλου μεταφορών. Η σχεδίαση και η χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών, με την προϋπόθεση να συμμορφώνονται προς τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και άλλες απαιτήσεις.

Η κ. Σπυράκη ζητά αποτελεσματικότερα μέτρα από την Κομισιόν στην εφαρμογή των οδηγιών για τους ρύπους, καθώς και χρηματοδότηση για νέα μέτρα που θα καθιστούν την ηλεκτροκίνηση πιο οικονομικά προσιτή. Επιπλέον, ζητεί περαιτέρω κίνητρα για τους ιδιοκτήτες ώστε να αντικαταστήσουν τα παλαιά οχήματα με πιο σύγχρονα και καθαρότερα αυτοκίνητα που πληρούν τα πρότυπα εκπομπών Euro 6.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article