28.6 C
Athens
10 September - 2024

Ανησυχία για το AIDS και τις ηπατίτιδες

Must read

Οι καθυστερημένες διαγνώσεις του ιού HIV στην Ελλάδα έχουν δυσμενείς συνέπειες για τους οροθετικούς ασθενείς. Παράλληλα συχνή παραμένει η μετάδοση του ιού, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο υποστηρίζει ότι μείζον θέμα είναι και οι ηπατίτιδες.

Αυτά τόνισαν οι επιστήμονες, που συμμετείχαν στην 3η Πανελλήνια Συνάντηση για το AIDS και τις Ηπατίτιδες, που έγινε στην Αθήνα. Όπως εξήγησαν, άτομα, που δε γνωρίζουν ότι είναι οροθετικά, συχνά δεν λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης, με αποτέλεσμα να διασπείρουν τον ιό. Στην επιστημονική εκδήλωση παρουσιάστηκε η μελέτη TRIP (Transmission Reduction Intervention Project). Πρόκειται για την αξιολόγηση της σημασίας των κοινωνικών δικτύων των οροθετικών HIV και ιδιαίτερα εκείνων που έχουν πρόσφατη λοίμωξη με HIV.

Η μελέτη αυτή υποστηρίζεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH) και διεξάγεται από τους Γ. Νικολόπουλο, Α. Χατζάκη και συνεργάτες. Ειδικότερα, μελετήθηκαν 358 κοινωνικά δίκτυα από 23 οροθετικούς με πρόσφατη λοίμωξη και από 19 οροθετικούς με παλαιότερη λοίμωξη. Οι πρόσφατες λοιμώξεις HIV στα κοινωνικά δίκτυα όσων είχαν πρόσφατη HIV λοίμωξη ήταν περίπου 26%, ενώ η πρόσφατη λοίμωξη σε δίκτυα με παλαιότερη HIV λοίμωξη ήταν 8%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι οροθετικοί ανέρχονταν σε 14.434. Εξ αυτών οι 11.896 είναι άνδρες και οι 2.494 γυναίκες. Το 2014 καταγράφηκαν 710 νέα περιστατικά μόλυνσης με τον ιό HIV, από τα οποία τα 612 αφορούσαν σε άνδρες και τα 98 σε γυναίκες.

Παράλληλα οι επιστήμονες αναφέρθηκαν και στην ηπατίτιδα, που αποτελεί μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας.

Το σύνολο φορέων ηπατίτιδας Β και C στην Ελλάδα είναι περίπου 400.000, εκ των οποίων οι 250.000 δε γνωρίζουν ότι είναι φορείς. Οι ηπατίτιδες Β και C είναι χρόνια νοσήματα, που οδηγούν συχνά σε κίρρωση του ήπατος και σε ηπατοκυτταρικό καρκίνο, με συνέπεια τη μεταμόσχευση ήπατος ή τον θάνατο. Επειδή υπάρχουν πολύ αποτελεσματικές θεραπείες, είναι αναγκαίο να ενεργοποιηθούν προγράμματα ενημέρωσης και εργαστηριακού ελέγχου για τη διάγνωση και για τη θεραπεία αυτών που δε γνωρίζουν ότι είναι φορείς.

Οι φορείς χρόνιας ηπατίτιδας Β είναι 231.000. Το 50% από αυτούς δε γνωρίζει ότι είναι φορέας της ηπατίτιδας Β. Άλλοι 167.000 υπολογίζεται ότι είναι φορείς ηπατίτιδας. Το 80% από αυτούς δε γνωρίζει ότι είναι μολυσμένοι από ηπατίτιδα C. Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε την πρώτη ημέρα, είναι η συλλοίμωξη HIV με ηπατίτιδα C (HCV) και HIV με ηπατίτιδα Β (HBV), η οποία είναι αρκετά συνηθισμένη. Από τα δεδομένα της πολυκεντρικής μελέτης AMACS (Βουρλή Γ. και συνεργάτες), σε 5.664 HIV θετικούς, το 13% είχε συλλοίμωξη HIV με HCV και το 3% είχε συλλοίμωξη HIV με HBV. Ιδιαίτερα, στους Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών (ΧΕΝ) που ήταν θετικοί για HIV, η συχνότητα λοίμωξης από HCV ήταν 95%.

Η 3η Πανελλήνια Συνάντηση «AIDS και Ηπατίτιδες» διοργανώνεται από το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Β’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών του ΓΝΑ «Ιπποκράτειο», την Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ «Λαϊκό», την Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ «Λαϊκό», τη Δ’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών ΠΓΝ «Αττικόν», το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Παθολογική Κλινική-Τμήμα Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Πατρών ΓΝ Πάτρας στις 17-19 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στην Αίγλη Ζαππείου.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article