H HELLENiQ ENERGY εισέρχεται στην αγορά ΑΠΕ της Ρουμανίας με συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ άνω των 800 MW, επισπεύδοντας την υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδιασμού για τουλάχιστον 1 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2025 και άνω των 2 GW το 2030.
Συγκεκριμένα, η θυγατρική της εταιρία HELLENiQ Renewables υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με την MYTILINEOS για την κατασκευή και απόκτηση 4 φωτοβολταϊκών πάρκων στη νότια Ρουμανία, με συνολική ισχύ 211 MW. Τα έργα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και αναμένεται να ξεκινήσουν εμπορική λειτουργία σταδιακά, από το Δ’ Τρίμηνο 2023 έως το Γ’ Τρίμηνο 2025. Η συνολική ετήσια παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται πως θα ξεπερνά τις 300 GWh, ικανή για να καλύψει τις ανάγκες 100.000 νοικοκυριών.
Παράλληλα, η HELLENiQ Renewables προχώρησε σε συμφωνία με έτερο αντισυμβαλλόμενο, για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων έως 600 MW στη Ρουμανία.
Οι παραπάνω συμφωνίες σηματοδοτούν την έναρξη δραστηριοποίησης του Ομίλου HELLENiQ ENERGY στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των ΑΠΕ στη Ρουμανία. Πρόκειται για την δεύτερη είσοδο στη διεθνή αγορά στον τομέα των ΑΠΕ που πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες ο Όμιλος, μετά και την πρόσφατη είσοδο στην αγορά της Κύπρου, επιταχύνοντας σημαντικά την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου του και ενισχύοντας την εξωστρέφειά του.
Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ΕNERGY κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, τόνισε: «Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου Vision 2025, ο Όμιλος HELLENiQ ENERGY επιταχύνει την ανάπτυξή του στην “πράσινη” ενέργεια και ενισχύει τη θέση του στην ενεργειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με τις συμφωνίες αυτές, η HELLENiQ Renewables διευρύνει και διαφοροποιεί σημαντικά το χαρτοφυλάκιό της, με σημαντικά έργα εκτός Ελλάδος και εισέρχεται στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά ΑΠΕ της Ρουμανίας, μετά και την πρόσφατη είσοδό της στην αγορά ΑΠΕ της Κύπρου.»
Σήμερα η HELLENiQ ENERGY είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες στην ευρύτερη περιοχή σε νέα έργα ΑΠΕ και κατέχει τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα. Μέσα σε 2 έτη υπερδεκαπλασίασε την εγκατεστημένη ισχύ φτάνοντας στα 356 MW, ενώ πολλαπλασίασε το χαρτοφυλάκιο έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης (Φ/Β, αιολικά και αποθήκευση), φτάνοντας με τις συμφωνίες αυτές τα 3,4 GW.