22.7 C
Athens
29 March - 2024

Έλεγχος της νεογνικής βαρηκοΐας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Must read

Τρία στα χίλια παιδιά γεννιούνται με σοβαρά προβλήματα ακοής. Αν η πάθηση διαγνωστεί νωρίς,μέχρι το 3ο έτος της ηλικίας, υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης. Αυτό τόνισαν οι ειδικοί, στο περιθώριο των διήμερων εκπαιδευτικών – ενημερωτικών δράσεων, που πραγματοποιούνται από σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, σχετικά με το θέμα.

“Αν προλάβουμε και διαγνώσουμε πρώιμα την πάθηση, από 0 έως 3 ετών, ηλικία που έχει την πλαστικότητα ο εγκέφαλος να αναπτύξει ακουστική εμπειρία, τότε υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης με κοχλιακά εμφυτεύματα ή με ακουστικά βαρηκοΐας, ώστε το παιδί να αναπτύξει στην πορεία της ζωής του φυσιολογικά λόγο και ομιλία και να συνεχίσει την εξέλιξή του κανονικά. Σε διαφορετική περίπτωση η διαπίστωση της πάθησης γίνεται από τους γονείς, περίπου στα 3 χρόνια, ηλικία που οριακά επιτρέπει την όποια ιατρική παρέμβαση, ώστε το παιδί να έχει μία φυσιολογική ανάπτυξη” εξήγησε ο Ανδρέας Δημόπουλος, μέλος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Πρώιμης Διάγνωσης Βαρηκοΐας Νεογνών.

Η εξέταση των νεογνών και των παιδιών γίνεται δωρεάν, ήδη, σε περισσότερα από 40 νοσοκομεία της χώρας, ενώ το κόστος τόσο του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού όσο και των αναλωσίμων είναι σχετικά χαμηλό, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο. “Αν υπολογίσει κανείς ότι ένας άνθρωπος, που θα γεννηθεί κωφός, στατιστικά κοστίζει στο δημόσιο από 300.000 μέχρι 500.000 ευρώ για όλη τη διάρκεια της ζωής του, σκεφτείτε ότι αυτό το ποσό εξοικονομείται με την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της πάθησης. Ταυτόχρονα έχουμε λιγότερους ανθρώπους που δεν ακούνε και δεν μπορούν να μιλήσουν όταν γίνουν ενήλικες”.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται πανελλαδικά, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και την Α’ Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article