19.9 C
Athens
28 March - 2024

Πάνω από 15.000 έχουν μολυνθεί στην Ελλάδα από τον HIV

Must read

Περίπου 150 από τις συνολικά 667 νέες περιπτώσεις λοιμώξεων από τον ιό HIV, που δηλώθηκαν φέτος μέχρι τις 31 Οκτωβρίου στο ΚΕΕΛΠNΟ, βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των περιστατικών λοιμώξεων HIV σε όλη τη χώρα ανέρχεται σε 15.109.

«Πέρσι, στη Βόρεια Ελλάδα είχαν δηλωθεί 180 νέα περιστατικά, ενώ φέτος, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, 150. Δηλαδή η κατάσταση είναι περίπου ίδια με πέρσι, αφού μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί αν δηλωθούν και άλλα περιστατική. Σε γενικές γραμμές, η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα δεν είναι διαφορετική απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν είχαμε αυτή την αύξηση των περιστατικών της λοίμωξης HIV στους ΧΕΝ που είπε φτάσει στο αποκορύφωμα το 2013. Στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε ελάχιστους οροθετικούς ΧΕΝ. Οι περισσότεροι οροθετικοί είναι άντρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άντρες και ο μέσος όρος της ηλικίας τους είναι 40-45 ετών», όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ο υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς AIDS Βόρειας Ελλάδας, καθηγητής Μικροβιολογίας, Νικόλαος Μαλισιόβας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από το σύνολο των 15.109 ατόμων με λοίμωξη HIV, που στη συντριπτική πλειονότητα (82,7%) είναι άντρες, οι 3.782 έχουν εμφανίσει AIDS, περίπου 7.700 βρίσκονται σε αντιρετροϊκή θεραπεία, ενώ ο συνολικός αριθμός θανάτων ανέρχεται στους 2.562. Ο αριθμός των περιστατικών που δηλώθηκαν το 2015 σε όλη τη χώρα είναι περίπου ίδιος με αυτόν του 2014. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μετά τη μεγάλη επιδημία στους χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών (ΧΕΝ) κατά την περίοδο 2011-2013, (ποσοστά 26,2%, 48% και 30% αντίστοιχα), κατά την τελευταία διετία παρατηρήθηκε μείωση των περιστατικών λοίμωξης HIV στους ΧΕΝ (14,5% και 10,6%). Συγκεκριμένα, οι ΧΕΝ που δηλώθηκαν ως HIV οροθετικοί στο δεκάμηνο του 2015 είναι 71 (10,6%), οι άντρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άντρες 329 (49,3%) και τα ετεροφυλόφιλα άτομα 100 (15%), ενώ ένα ποσοστό 25% των δηλωθέντων (167 άτομα) είναι ακαθόριστοι. Οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού αποδίδονται στη σεξουαλική επαφή κυρίως μεταξύ των ανδρών.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το ΚΕΕΛΠΝΟ Θεσσαλονίκης διοργανώνει σειρά παρεμβάσεων με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού της πόλης και των επισκεπτών της σε θέματα που αφορούν στο HIV/AIDS.

Συγκεκριμένα, αύριο, 1η Δεκεμβρίου, στις 19:30, στην Πλατεία Αριστοτέλους (μπροστά από τον κινηματογράφο “Ολύμπιον”) θα πραγματοποιηθεί η αφή κόκκινων κεριών που θα σχηματίζουν το κόκκινο κορδελάκι (red ribbon), διεθνές σήμα ευαισθητοποίησης για το AIDS. Η δράση θα πλαισιωθεί από σειρά εκδηλώσεων (Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης, DJ κ.ά.). Επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά, προγραμματίζεται η αποτύπωση του red ribbon με laser στον Λευκό Πύργο κατά τις απογευματινές ώρες( 17:00 έως 00:00) της 1ης Δεκεμβρίου, ενώ ομάδα εθελοντών με κόκκινα άνορακ θα σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα. Έντυπο ενημερωτικό υλικό, προφυλακτικά και gadgets θα διανέμονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Εξάλλου την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015, υπό την αιγίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ θα πραγματοποιηθεί θεατρικό δρώμενο στην κεντρική σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου του ΚΘΒΕ, στις 21:00, με θέμα την οροθετικότητα και τις ζωές των ανθρώπων που ζουν με τον ιό του HIV.

Φέτος, οι ενημερωτικές παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης, τη συλλογικότητα HOMOphonia-Thessaloniki Pride, το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή” και το Thess-CHECKPOINT. Τις δράσεις θα στηρίξουν με την παρουσία και την ενεργή συμμετοχή τους οι φοιτητές τους Τμήματος Νοσηλευτικής του Α.ΤΕ.Ι. Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει και η ΜΚΟ “Κέντρο Ζωής”.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article