23.5 C
Athens
28 March - 2024

Φυσικό αέριο: Γυρίζοντας σελίδα στην ενέργεια

Must read

Νέους πρωταγωνιστές αποκτά το ενεργειακό σκηνικό στην Ελλάδα ακολουθώντας την τάση εναρμόνισης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα μείωσης εκπομπών ρύπων και τη στροφή προς τα εναλλακτικά καύσιμα.

Το φυσικό αέριο αποτελεί την γέφυρα στην εποχή απεξάρτησης από τα συμβατικά καύσιμα και το εισιτήριο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής για την οποία τόσος λόγος γίνεται αυτές τις ημέρες με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι. Τον δρόμο στη νέα αυτή πορεία που διανύει η ενεργειακή αγορά, ανοίγουν οι εταιρείες προμήθειας και διάθεσης του καυσίμου (ΔΕΠΑ κλπ), οι οποίες σε συνεργασία με διεθνείς ομίλους από τον κλάδο της ενέργειας υλοποιούν έργα υποδομών σε όλη τη χώρα. Σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά εξακολουθεί να διαδραματίζει το χαμηλό κόστος του φυσικού αερίου για τον τελικό καταναλωτή είτε πρόκειται για ιδιωτική είτε για επαγγελματική ή βιομηχανική χρήση.

Μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων

Στιγμιότυπο 2015-12-31, 12.46.25 PM

Το φυσικό αέριο είναι η καθαρότερη πηγή πρωτογενούς ενέργειας, μετά τις ανανεώσιμες μορφές. Τα μεγέθη των εκπεμπόμενων ρύπων είναι σαφώς μικρότερα σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα, ενώ η βελτίωση του βαθμού απόδοσης μειώνει τη συνολική κατανάλωση καυσίμου και συνεπώς περιορίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Το φυσικό αέριο είναι το πιο καθαρό και με τους χαμηλότερους ρύπους σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα:

* Η καύση του παράγει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, οπότε υποκαθιστώντας τα άλλα καύσιμα συμβάλλει στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
* Δεν περιέχει ενώσεις θείου που ρυπαίνουν το περιβάλλον και προκαλούν το φαινόμενο της όξινης βροχής.

Μειώνοντας την εξάρτηση από τα συμβατικά καύσιμα

Στιγμιότυπο 2015-12-31, 12.46.55 PM

Το φυσικό αέριο είναι ένα μείγμα καυσίμων αερίων (με κυρίαρχο συστατικό το μεθάνιο) που βρίσκεται σε κοιλότητες του υπεδάφους, συνήθως μαζί με άλλα ορυκτά καύσιμα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν τεράστια καταμετρημένα αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία το καθιστούν ως ένα καύσιμο το οποίο φέρει εγγυήσεις για μακροπρόθεσμη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη. Τα μεγαλύτερα αποθέματα βρίσκονται στη Ρωσία, τα οποία φθάνουν στο ένα τρίτο περίπου των παγκόσμιων αποθεμάτων ενώ άλλες μεγάλες ποσότητες βρίσκονται στο Ιράν, στο Κατάρ και στη Σαουδική Αραβία.

Η καύση του φυσικού αερίου είναι καθαρή και πρακτικά δεν εκπέμπει αιθάλη και αιωρούμενα σωματίδια, περιορίζοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση

Μειώνοντας το κόστος

Στιγμιότυπο 2015-12-31, 12.47.22 PM

Η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου ακολουθεί την πτωτική τάση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και μεταφράζεται σε μείωση των τιμών από την ΔΕΠΑ.

Συγκεκριμένα, στην Αττική τα οικιακά τιμολόγια για το πρώτο τρίμηνο του 2016 το οποίο αφορά και στους αμιγώς χειμερινούς μήνες εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένα κατά 15%, μείωση που έρχεται να προστεθεί στο επιπλέον 20% κατά την τελευταία διετία.

Η κατηγορία που θα καρπωθεί επίσης το όφελος της μείωσης του πετρελαίου θα είναι η βιομηχανία, σύμφωνα με πληροφορίες τα τιμολόγια του κλάδου υπολογίζεται ότι θα είναι 35% χαμηλότερα σε ετήσια βάση.

Ένας βασικός λόγος που το ύψος της έκπτωσης είναι μεγαλύτερο απ’ ότι για τα νοικοκυριά, σχετίζεται με τις δημοπρασίες αερίου που διενεργούνται από τη ΔΕΠΑ. Εκτός των μειώσεων στις διεθνείς τιμές, η ΔΕΠΑ θα μετακυλήσει στους πελάτες της και το όφελος από τις χαμηλότερες τιμές προμήθειας που εξασφάλισε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς προμηθευτές της.

Εξίσου χαμηλό είναι και το κόστος του φυσικού αερίου κίνησης, το οποίο επιτρέπει εξοικονόμηση ενέργειας και μεγάλη απόδοση. Η οδήγηση ενός οχήματος που κινείται με φυσικό αέριο επιτυγχάνει εξοικονόμηση πάνω από το 50% σε σύγκριση με ένα όχημα που κινείται με βενζίνη και εξοικονόμηση που υπερβαίνει το 30% σε σχέση με ένα όχημα που κινείται με πετρέλαιο.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article