19.3 C
Athens
19 March - 2024

Σε κρίσιμη κατάσταση παιδιά από τη γρίπη – «Έκοψαν τα δωρεάν τεστ» λέει ο ΙΣΑ

Must read

Έντονη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί το γεγονός ότι όλο και περισσότερα παιδιά εισάγονται στην Εντατική με συμπτώματα γρίπης. Την ίδια ώρα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει τη διακοπή των δωρεάν εξετάσεων για την ανίχνευση του ιού της γρίπης, ακόμη και σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά από το υπουργείο Υγείας να διευθετήσει άμεσα το σοβαρότατο θέμα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το διαγνωστικό τεστ, για τον ιό της γρίπης, το οποίο οι ασθενείς είναι υποχρεωμένοι πλέον να πληρώνουν από την τσέπη τους ακόμα και όταν νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ειδικότερα, το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Βορείου Ελλάδος, ενημέρωσε ότι «δεν έχει πλέον τη δυνατότητα διενέργειας δωρεάν εξετάσεων, για την ανίχνευση ιών γρίπης, σε δείγματα ασθενών ΜΕΘ, λόγω έλλειψης κονδυλίων, για την κάλυψη του κόστους των αντιδραστηρίων και των αναλώσιμων υλικών». Καταγγέλλει, επίσης, ως απαράδεκτο το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει το κόστος, για τη διενέργεια του τεστ ακόμα και για τους ασθενείς που νοσηλεύονται.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι αυτή την ώρα άλλα δύο παιδιά είναι στις ΜΕΘ σε σοβαρή κατάσταση, από επιπλοκές της γρίπης. Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα παιδί 2 ετών που νοσηλεύεται στην εντατική του Παίδων Αγία Σοφία με αναπνευστική ανεπάρκεια κι ένα, ακόμη,15χρονο, που νοσηλεύεται στην εντατική του Παίδων Πεντέλης. Επιπλέον άλλα δύο παιδιά, το ένα19 μηνών και το άλλο 11,5 χρόνων νοσηλεύονται σε κλινικές του ΜΗΤΕΡΑ και του ΙΑΣΩ αντίστοιχα, ενώ το 9μηνο βρέφος στο Παίδων δίνει τη δική του μάχη να κρατηθεί στη ζωή.

Τα νέα στοιχεία εντείνουν τον τρόμο μεταξύ των πολιτών, αλλά και τον προβληματισμό των ειδικών, που βλέπουν να μειώνεται συνεχώς ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών, κάποιοι από τους οποίους δεν έχουν, καν, κάποιο υποκείμενο νόσημα. Ξεκινήσαμε να λέμε ότι το 70% των ασθενών είναι κάτω των 60 χρόνων, μετά διαπιστώσαμε ότι, όσο περνούν οι μέρες, 1 στους 4 είναι κάτω των 50 χρόνων και τώρα, σίγουρα, ο μέσος όρος των ασθενών έχει πέσει κι άλλο, δεδομένου ότιαρρωσταίνουν σοβαρά και πολλά παιδιά και πολλοί νέοι άνθρωποι.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στις εντατικές μονάδες των νοσοκομείων της επικράτειας 60 άτομα – συνολικά έχουν περάσει από τις ΜΕΘ 93 ασθενείς. Για την ώρα ο αριθμός των θανάτων παραμένει σταθερός, στα 13 θύματα. Το άλλο άκρως ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι γέμισαν οι ΜΕΘ με νέους ανθρώπους.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article