16.8 C
Athens
19 March - 2024

Τα νέα δεδομένα για τη γρίπη

Must read

Μετά την αποκάλυψη ότι η χώρα μας υστερεί στην επιδημιολογική επιτήρηση και στη διάγνωση της γρίπης, το Υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να αναλάβει ο Οργανισμός το οικονομικό κόστος της διενέργειας του ειδικού τεστ ανίχνευσης του ιού Η1Ν1, στους ασθενείς των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Τα κρούσματα γρίπης σε μικρά παιδιά και σε νέους είχαν θέσει από νωρίς σε εγρήγορση τους αρμόδιους του ΚΕΕΛΠΝΟ, που, μετά από άλλη μία μαραθώνια σύσκεψη εχθές, αποφάσισαν ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση με την οικονομική δυσπραγία, που δυνητικά μπορεί να στοιχίσει περαιτέρω απώλειες ανθρώπινων ζωών, λόγω επιπλοκών της γρίπης.
Έτσι αποφάσισαν να σηκώσει ο ΕΟΠΥΥ αυτό το βάρος και να καλύπτει τις εξετάσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν τα κρούσματα της γρίπης. Περισσότερες ανακοινώσεις αναμένεται να υλοποιήσει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σήμερα, όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση, που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ. Μέχρι τώρα, πάντως, λόγω έλλειψης πόρων, είναι διάχυτο ένα αίσθημα ανασφάλειας, δεδομένης και της “φόρας” του ιού, που δυσκολεύει τους ερευνητές να εντοπίσουν ποια είναι τα επικρατέστερα στελέχη στην κοινότητα, ενώ οι ασθενείς επιβαρύνονται οι ίδιοι με το κόστος των εξετάσεων. Τα διαπιστευμένα Κέντρα Αναφοράς για τη Γρίπη, το Ινστιτούτο Παστέρ, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και το Κέντρο Αναφοράς Βορείου Ελλάδος αναμένουν το κονδύλι, που θα διευκολύνει το κομμάτι της διάγνωσης.

Τα προβλήματα στην επιδημιολογική επιτήρηση είχε επισημάνει, μιλώντας στο healthmag, ο διακεκριμένος καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, ο οποίος, μάλιστα, είχε τονίσει ότι είναι, πραγματικά, κρίμα, να χάνουμε νέους ανθρώπους από τη γρίπη, όταν, με τη σωστή πρόληψη, οι απώλειες μπορεί να είναι λιγότερες.

Για την ώρα, πάντως, οι εντατικές εξακολουθούν να γεμίζουν από νέους ασθενείς, αλλά και από μικρά παιδιά – κάτι που τρομοκρατεί τους γονείς και όχι μόνο. Άλλα τέσσερα παιδιά διαγνώστηκαν – όπως ανακοινώθηκε – από τα οποία τα δύο είναι σε ΜΕΘ των νοσοκομείων Παίδων. Σε σοβαρή κατάσταση είναι, όμως, και άνθρωποι ηλικίας από 28 έως 47 χρόνων, κάτι που προσδίδει στη σαρωτική γρίπη έναν χαρακτήρα περισσότερο επίφοβο.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι χθες νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ 60 άτομα, ενώ 13 άνθρωποι έχουν καταλήξει. Με δεδομένο ότι έχουμε μπροστά μας πολλές εβδομάδες ακόμη, μέχρις ότου “κλείσει” ο κύκλος της γρίπης για φέτος, οι έμπεροι μικροβιολόγοι και λοιμωξιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστούν ψυχραιμία, καλώντας, για άλλη μια φορά, όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, να το κάνουν έστω και τώρα.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article