37.3 C
Athens
18 July - 2024

Στους 18 οι νεκροί από τη γρίπη – «Σβήνουν» περιμένοντας κρεβάτι στην Εντατική

Must read

Η χειρότερη γρίπη των τελευταίων ετών είναι σε εξέλιξη στη χώρα μας. Μέχρι τώρα έχουν καταλήξει 18 ασθενείς. Μεγάλη σύσκεψη αύριο στο ΚΕΕΛΠΝΟ για το μείζον θέμα των κλινών εντατικής

Από την έλευση του πανδημικού στελέχους του ιού της γρίπης Η1Ν1, 113 άτομα συνολικά έχουν περάσει από τις ΜΕΘ των νοσοκομείων της επικράτειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από την περασμένη Παρασκευή μέχρι σήμερα το μεσημέρι, έχασαν τη ζωή τους άλλοι τέσσερις άνθρωποι, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 18.

“Η μέση ηλικία των πασχόντων παραμένει χαμηλά – μιλάμε για άτομα παραγωγικής ηλικίας ως επί το πλείστον. Μάλιστα το 30% δεν έχει κάποιον προδιαθεσικό παράγοντα, κάποιο υποκείμενο νόσημα” είπε ο καθηγητής μικροβιολογίας ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο έγιναν άλλες 12 εισαγωγές – συνολικά αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στην εντατική 69 άτομα, από τα οποία τα 5 είναι παιδιά. Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες του healthmag.gr, κάποιοι δεν βρίσκουν κρεβάτι στις εντατικές κι αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς σε θέματα γρίπης, είναι αφενός ότι, όπως φαίνεται, τα σοβαρά περιστατικά είναι πολλά περισσότερα (μιας και καταμετρώνατι μόνο όσα είναι στις ΜΕΘ), αφετέρου ότι μπορεί να καταλήξουν ασθενείς περιμένοντας να αδειάσει κάποιο κρεβάτι. Άλλωστε η κατάσταση με τις ελλείψεις σε κλίνες εντατικής είναι γνωστή κι έτσι κι αλλιώς πρόκειται για μείζον ζήτημα. Πόσω μάλλον τώρα, που αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο ο αριθμός των ασθενών, που είναι σε κρίσιμη κατάσταση, και χρήσουν εντατικής φροντίδας.

Ήδη 3 άτομα πέθαναν εκτός ΜΕΘ, κάτι που αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Το ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο μεγάλης σύσκεψης που θα γίνει αύριο στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Εξάλλου σε σύγκριση με ανάλογες περιόδους έξαρσης της γρίπης παλιότερα, φέτος ο αριθμός των περιστατικών είναι σε πιο υψηλά επίπεδα και αναμένεται επιδείνωση της κατάστασης…

Την ίδια ώρα άρχισε και πάλι να δέχεται δείγματα για τον μοριακό έλεγχο των ιών της γρίπης το Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Βόρειας Ελλάδας. Σημειώνεται ότι στις 15 Ιανουαρίου το Κέντρο είχε ενημερώσει τους αρμοδίους ότι αναστέλλει τη διενέργεια δωρεάν εξετάσεων σε δείγματα ασθενών, νοσηλευόμενων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, λόγω διακοπής χρηματοδότησης από τοΚΕΕΛΠΝΟ.

«Έως στιγμής δεν έχουμε πάρει χρήματα από το ΚΕΕΛΠΝΟ για τον μοριακό έλεγχο, αλλά περιμένουμε ότι θα δοθούν μέσα στην εβδομάδα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Κέντρου Αναφοράς Γρίπης Βόρειας Ελλάδας, Νικόλαος Μαλισιόβας, επισημαίνοντας ότι ο μοριακός έλεγχος πραγματοποιείται δωρεάν σε όσους ασθενείς νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, καθώς και στους νοσηλευόμενους για τους οποίους υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις γρίπης, που προκαλεί ο ιός Η1Ν1. Οι υπόλοιποι πολίτες, που ενδιαφέρονται να κάνουν το τεστ, θα πρέπει να πληρώσουν το ποσό των 50 ευρώ.

Ο κ. Μαλισιόβας πρόσθεσε ότι όσοι δεν νοσηλεύονται, αλλά έχουν υπόνοιες ότι μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον ιό και ενδιαφέρονται να κάνουν το τεστ, θα πρέπει να απευθυνθούν στο Κέντρο Αναφοράς, προκειμένου να ληφθεί δείγμα για τον έλεγχο. Τα αποτελέσματα βγαίνουν σε 2-3 ημέρες και στο διάστημα αυτό θα πρέπει να ακολουθούν αντιϊκή αγωγή. Επιπλέον, ανέφερε ότι όσοι έχουν περάσει γρίπη από τον ιό Η1Ν1 αποκτούν ανοσία μόνον στο συγκεκριμένο στέλεχος του ιού από το οποίο προσβλήθηκαν και ότι, για να είναι καλυμμένοι και απέναντι στα άλλα στελέχη, θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ήδη από την περασμένη εβδομάδα έχει δώσει εντολή στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να καλύψει το κόστος του μοριακού ελέγχου για όλους τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ χρηματοδότησε με το ποσό των 35.000 ευρώ τα διαπιστευμένα Κέντρα Αναφοράς Γρίπης, ώστε να καλύπτεται το κόστος του τεστ ανίχνευσης για τον ιό Η1Ν1 για τα σοβαρά περιστατικά γρίπης και για όσους νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article