16.4 C
Athens
29 March - 2024

Δωρεάν στο εξής τα αντιϊικά φάρμακα – Κι άλλος νεκρός από τη γρίπη

Must read

Ένας, ακόμη, νεκρός κατέληξε από την εποχική γρίπη ανεβάζοντας τον αριθμό σε 28 άτομα.

Σε ΜΕΘ σήμερα νοσηλεύονται 91 άτομα από επιπλοκές του Η1Ν1, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Συνολικά έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδες 165 άνθρωποι.

Εν τω μεταξύ, τη δωρεάν χορήγηση αντιϊικών φαρμάκων (tamiflu και relenza) αποφάσισε ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, με σχετική εγκύκλιο, σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν οι ασθενείς, που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, και να αποφευχθούν – κατά το δυνατόν – τα χειρότερα. Πιο συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο αναφέρεται η ανάγκη άμεσης διανομής του εθνικού αποθέματος αντιϊκών φαρμάκων από τον ΙΦΕΤ στα δημόσια νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας καθώς και στα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας, από τα οποία οι ασθενείς με γρίπη θα μπορούν, με την επίδειξη ιατρικής συνταγής, να προμηθεύονται τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας ευρεία σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΟΠΥΥ, Κέντρα Αναφοράς Γρίπης, ΕΚΑΒ, ΕΚΕΠΥ, ΕΟΦ, ΙΦΕΤ), με αντικείμενο την αντιμετώπιση των αυξημένων κρουσμάτων κατά τη φετινή ενδημική περίοδο της γρίπης.

Την ίδια ώρα, παρά τις επισημάνσεις των ειδικών, μεγάλο ποσοστό πολιτών και επαγγελματιών υγείας παραμένει ανεμβολίαστο και άρα πιο επιρρεπές στις λοιμώξεις. Οι μικροβιολόγοι μας καλούν να πλένουμε τακτικά μέσα στην ημέρα τα χέρια μας με σαπούνι και νερό και να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό, ώστε να μειώνεται η διασπορά του ιού.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article