11.4 C
Athens
20 April - 2024

ΕΟΠΕ: 4 στους 10 καρκίνους μπορούν να προληφθούν, αλλά δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο

Must read

Ένα 40% όλων των καρκίνων μπορεί να προληφθεί. Την ίδια ώρα, όμως, το ΔΣ της ΕΟΠΕ τονίζει ότι, δυστυχώς, στην χώρα μας δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο για τον καρκίνο.

Απαιτείται αναδιάταξη του ογκολογικού χάρτη της χώρας, ώστε να προσαρμοστεί στα δεδομένα της ογκολογίας του 21ου αιώνα, καθώς και αναδιαμόρφωση των οργανισμών των ογκολογικών νοσοκομείων και μεγάλων ογκολογικών κέντρων, ώστε να λειτουργούν με τη σύγχρονη πολυεπιστημονική διαδικασία αντιμετώπισης των ασθενών. Η λίστα και οι χρόνοι αναμονής για χημειοθεραπεία θα μειωθούν θεαματικά με την εφαρμογή ολοήμερης λειτουργίας στις υπό σύσταση, αλλά και τις ήδη λειτουργούσες, Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας.

Αυτά τόνισαν τα μέλη της Ένωσης Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδος, στο πλαίσιο της σημερινής, Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένας στους τρεις Έλληνες πολίτες ενδέχεται να εκδηλώσει καρκίνο σε κάποια στιγμή της ζωής του ενώ συνολικά, στη χώρα μας, καταγράφονται περισσότερες από 30.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο, με συνέπεια ο καρκίνοςνα παραμένει εμφανής πρόκληση για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με νεότερα δεδομένα, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, ο αριθμός των ασθενών με καρκίνο θα συνεχίσει να αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό, με επακόλουθο την αύξηση της ζήτησης για ογκολογικές υπηρεσίες σε πρωτόγνωρα επίπεδα και, επιπλέον, τα κακοήθη νεοπλασματικά νοσήματα θα παραμείνουν κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ενηλίκων στην Ελλάδα.

Συνοψίζοντας, η ΕΟΠΕ θεωρεί ότι απαιτούνται:

Νέες Ογκολογικές θέσεις στην περιφέρεια.
Ενίσχυση των υποστελεχωμένων Ογκολογικών Τμημάτων.
Εφαρμογή της Νομοθεσίας για τη λειτουργία των Ογκολογικών Συμβουλίων.
Υιοθέτηση Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Ελληνικών Θέσεων Ομοφωνίας από φαρμακεία Νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ για τη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών.
Προμήθεια και διαθεσιμότητα αντινεοπλασματικών φαρμάκων που παρουσιάζουν ελλείψεις.
Συνταγογράφηση αντινεοπλασματικών θεραπειών αποκλειστικά από ειδικούς Ογκολόγους Παθολόγους.
Δυστυχώς, για την υλοποίηση των ανωτέρω δεν υπάρχει σχέδιο, ούτε απόφαση αντιμετώπισης του καρκίνου σε Εθνικό επίπεδο, όπως κατήγγειλαν οι ειδικοί.

Δράσεις της ΕΟΠΕ

– Στο πλαίσιο των επαφών και συναντήσεων της ΕΟΠΕ με τις αρμόδιες αρχές (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ, ΚΕΣΥ), επιχειρεί παρεμβάσεις σε επίκαιρα θέματα, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας στη διαδικασία χορήγησης φαρμάκων υψηλού κόστους, η διευκόλυνση πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες, καθώς και η ολοκληρωμένη ένταξη μοριακών τεχνικών και γενετικού ελέγχου στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

– Παράλληλα επιδιώκει τη δημιουργία μητρώων ασθενών με νεοπλασματικά νοσήματα, με ιατρικό ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς και ηλεκτρονική κάρτα, με πλήρη ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος, ώστε να είναι δυνατή η καλύτερη διαχείριση της νόσου, η ορθή χρήση των φαρμακευτικών σκευασμάτων και η δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου πρόσβασης των ασθενών στις κλασσικές αλλά και τις καινοτόμες θεραπείες, με συνταγογράφηση των αντινεοπλασματικών φαρμάκων από ειδικευμένο Ογκολόγο-Παθολόγο.

– Συνεργάζεται με το ΚΕΕΛΠΝΟ και συμμετέχει στη δημιουργία και λειτουργία του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών.

– Αυξάνει συνεχώς τις ερευνητικές δραστηριότητες, με καταγραφικές και διαγνωστικές μελέτες, οι οποίες, εκτός του καθαρά επιστημονικού ενδιαφέροντος, έχουν πολλές φορές και κοινωνικό χαρακτήρα.

– Διοργανώνει Πανελλήνια Ογκολογικά Συνέδρια, εκπαιδευτικά σεμινάρια και επικαιροποιεί συνεχές πρόγραμμα εκπαίδευσης των νέων ογκολόγων στην Ακαδημία Ογκολογίας.

– Προσφέρει προγράμματα υποτροφιών εξωτερικού και υποστήριξης διατριβών στους νέους ογκολόγους.

– Εκδίδει ιατρικό επιστημονικό περιοδικό στην Αγγλική γλώσσα (Forum of Clinical Oncology -FCO) και περιοδικό καταγραφής των νέων της ογκολογίας (Τα Νέα της Ογκολογίας). Και τα δύο περιοδικά προσφέρονται με ελεύθερη πρόσβαση μέσω του διαδικτύου.

– Προβάλλει κοινωνικά μηνύματα για τον καρκίνο, με επιδίωξη την ενθάρρυνση των ασθενών και την καταπολέμηση της άγνοιας και του φόβου που συντηρούνται με την προκατάληψη και οδηγούν στην αδράνεια και την παραίτηση.

– Παράλληλα άρχισε συνεργασία με την Αμερικανική Εταιρεία για τον καρκίνο ASCO για την εκπαίδευση στις κλινικές μελέτες (έναρξη το 2017) και εκπροσωπεί την Διεθνή Ένωση κατά του Καρκίνου (UICC) στην Ελλάδα.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article