19.9 C
Athens
28 March - 2024

Αρχίζουν ψεκασμοί για τα κουνούπια – «Ασπίδα» κατά τροπικών ασθενειών

Must read

Προετοιμασία για την προστασία από τα κουνούπια ενόψει καλοκαιριού, αλλά και για την προστασία από τις ασθένειες που αυτά μεταδίδουν, ξεκίνησε το υπουργείο Υγείας, δίνοντας οδηγίες στις περιφέρειες για το πώς πρέπει να οργανωθούν τα σχετικά προγράμματα.

Το … “σήμα” μπορεί κανείς να πει ότι δόθηκε με μια καθυστέρηση περίπου δύο μηνών, αφού ο στόχος είναι οι ψεκασμοί να γίνονται κατά τον Μάρτιο, δηλαδή σε χρόνο που τα κουνούπιαβρίσκονται σε στάδιο προνύμφης, όμως όπως τονίζεται στη σχετική εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, αρμόδιες για τα προγράμματα – καθώς και για το κόστος τους – είναι οι περιφέρειες.

Περσινά κρούσματα

Σύμφωνα με στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών, πέρυσι, διαπιστώθηκαν κάποια εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας (από μετανάστες που επισκέφθηκαν τις χώρες καταγωγής τους, επέστρεψαν και νόσησαν στη χώρα μας), καθώς επίσης και έξι αυτόχθονα κρούσματα, διάσπαρτα ευτυχώς στη χώρα, ώστε να μην αποτελέσουν επιδημία.

Επίσης είχαμε δύο κρούσματα Δάγκειου πυρετού και ενός κρούσματος πυρετού Chikungunya.

Όλα τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν άμεσα και αποτελεσματικά με αποτέλεσμα να μην υπάρξει επέκταση των νόσων.

Πρόσφυγες

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν υπάρχει πρόβλημα από τους πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας, καθώς οι ασθένειες αυτές δεν ενδημούν στη Μέση Ανατολή, ενώ αν προέρχονται από άλλες χώρες, τότε το ταξίδι τους διαρκεί πάνω από 5 ημέρες που χρειάζονται οι ιοί αυτοί να εκδηλώσουν τη νόσο και να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους.

Ιός Δυτικού Νείλου

Φέτος, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης και στον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος εκτός από τους ανθρώπους πλήττει και τα άλογα καθώς και άγρια πτηνά.

Πολλές περιφέρειες, καθώς έχουν ήδη συμβάσεις με αναδόχους από προηγούμενα χρόνια, ζήτησαν άδεια για αεροψεκασμούς από το υπουργείο Υγείας, το οποίο τους ενέκρινε, επισημαίνοντας την ανάγκη τήρησης των προϋποθέσεων και περιορισμών που θέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, “ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις περιοχές όπου κατά τα τελευταία έτη καταγράφηκαν κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου ή ελονοσίας, καθώς και στις περιοχές μεγάλων εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών ή σε μεγάλες υδατικές λεκάνες και ιδιαίτερα όπου διαμένουν ή εργάζονται μετανάστες από χώρες ενδημικές νόσων που μεταδίδονται με διαβιβαστές, γιατί είναι πιθανόν να υπάρχουν μεταξύ τους χρόνιοι φορείς των λοιμογόνων παραγόντων, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό δυνητικό κίνδυνο για εξάπλωση των ασθενειών αυτών μέσω ικανών διαβιβαστών (κουνουπιών)”.

Με την εγκύκλιο, το υπουργείο ζητά το συντονισμό των περιφερειών με τους δήμους για την εκπόνηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων που θα λαμβάνουν επίσης υπόψιν τους τους χώρους φιλοξενίας μεταναστών σε απόσταση μέχρι δύο χλμ.

Τοξικά φάρμακα – πρόληψη

Τονίζεται παράλληλα ότι απαγορεύεται η χρήση τοξικών φαρμάκων, ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων όπως απομάκρυνσης των νερών που λιμνάζουν σε σιντριβάνια και κολυμβητικές δεξαμενές εκτός λειτουργίας, αποχετεύσεις, διαρροές των συστημάτων ύδρευσης, δοχεία αποθήκευσης νερού ή άλλα αντικείμενα που κατακρατούν το νερό της βροχής ή ποτίσματος, εγκαταλελειμμένοι χώροι και κτίρια όπου συνήθως συσσωρεύονται απορρίμματα πάσης φύσεως, βιολογικοί καθαρισμοί, κλπ.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ

Σύμφωνα με τις συστάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για πρόληψη όλων των τροπικών ασθενειών που μεταδιδονται μέσω τσιμπήματος το Κέντρο επισημαίνει ότι η πρόληψη από τσιμπήματα κουνουπιών είναι καθοριστική για την πρόληψη όλων των τροπικών ασθενειών που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Το κουνούπι περνά από τέσσερα στάδια: αυγό, προνύμφη, νύμφη, ενήλικο κουνούπι (ακμαίο). Τα αυγά, οι νύμφες και οι προνύμφες επιβιώνουν μέσα στο νερό. Τα στάσιμα νερά είναι τα κατάλληλα για την αναπαραγωγή και την ανάπτυξή τους. Οι προνύμφες ζουν 1- 2 εβδομάδες ενώ το ενήλικο κουνούπι επιβιώνει για 20- 40 ημέρες. Η ακτίνα πτήσης του ανωφελούς κουνουπιού δεν ξεπερνά τα 2- 5 χλμ, αν και ισχυροί άνεμοι μπορούν να το στείλουν μέχρι και 30 χλμ.

Μέτρα ατομικής προστασίας

Η περίοδος της μέρας που το κουνούπι τσιμπά τον άνθρωπο είναι από το σούρουπο ως την αυγή, οπότε τότε πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, που περιλαμβάνουν:

• Φαρδιά και μακριά ρούχα με μακριά μανίκια
• Εντομοαπωθητικά σε όλα τα εκτεθειμένα σημεία & ενίοτε και στα ρούχα
• Κουνουπιέρες
• Συχνά λουτρά προς απομάκρυνση του ιδρώτα

Μέτρα προστασίας στην κοινότητα

Καθαρισμός αγωγών ώστε να μην παρεμποδίζεται η απομάκρυνση του νερού.
Καθαρισμός βλάστησης σε επιφανειακά νερά.
Όχι αλόγιστη χρήση νερού, ειδικά όταν δεν υπάρχει δυνατότητα αποχέτευσης, καθώς αποτελεί παράγοντα για δημιουργία στάσιμων υδάτων.
Κουνουποκτονίες στο στάδιο προνύμφης ή ενήλικων κουνουπιών.
Μέτρα προστασίας στο σπίτι

Πλέγματα (σίτες) σε αγωγούς εξαερισμού βόθρων
Σίτες σε πόρτες και παράθυρα
Φίλτρο καθαρισμού στην πισίνα και τακτική ανακύκλωση των υδάτων και αποφυγή στάσιμου νερού προς απομάκρυνση αυγών και νυμφών κουνουπιών, αντίστοιχα.
Απομάκρυνση στάσιμων νερών και λυμάτων
Τακτικό κούρεμα θάμνων και γρασιδιού
Χρήση κλιματιστικού/ ανεμιστήρων
Χρήση εντομοκτόνων.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article